eastmodels.sk
eastmodels.sk

EastModels Challenge 2024, Liptovský Hrádok (SK)

10.08.2024
#

Nasledujúca udalosť

EastModels Challenge 2024, Liptovský Hrádok (SK)

10.08.2024

Vynikajúci Hoštejn Model Cup 2024 je za mnou. Aký bol? Prečítajte si report!

Pridaný 11.05.2024 | autor Ján Moravčík

Fantasticky deň za mnou, teda takmer. Ešte ma čakajú štyri hodiny vo vlaku domov. Tie som sa rozhodol využiť na napísanie reportu z dnešného dňa, ktorý bol pre mňa jedinečný. 

Na súťaž Hoštejn Model Cup som cestoval prvýkrát. Prísľub toho, že na druhom ročníku predvediem workshop som dal Vencovi Himlovi už niekoľko mesiacov dopredu a vôbec to neľutujem. Naopak, som vďačný za túto príležitosť.

Mám za sebou pomerne dlhý deň. Ten začal dnes o 0:15, kedy mi zazvonil budík, ktorý symbolizoval to, že mám vstávať, aby som sa za pomoci mojej manželky presunul na vlak do Liptovského Mikuláša a odtiaľ do Zábřehu na Moravě. Na moje prekvapenie cesta ubehla v pohode a niekoľko hodín s prerušovaným driemaním som si celkom užil.

Pár minút po pol šiestej ma v Zábřehu vyzdvihol Marek Zindulka, ktorý mi výrazným spôsobom uľahčil presun do Hoštejna. Ešte pred tým, ako sme odišli na súťaž, stihli sme raňajky vo výbornom podniku Svět a ja som tak bez výčitiek porušil pôst.

Ihneď potom sme vyrazili do Hoštejna, ktorý je od Šumperka len pár minút. Ako sme sa blížili na miesto, bol som čoraz viac uchvátený z prekrásnej prírody tohto kraja.

Ihneď po príjazde sa s nami zvítal Venca a usmernil nás, kde budeme mať workshopy. Okrem mňa sa s workshopom predstavili aj Marek Zindulka a Petr Matoušek.

Všetko sme nachystali pomerne rýchlo, pretože s touto činnosťou máme bohaté skúsenosti. Boli by sme ešte rýchlejší, keby Marek nezabudol doma kameru, po ktorú sa musel vracať. Aj napriek tomu sa štart Marekovho workshopu, ktorý šiel ako prvý neomeškal.

Marek sa v ňom zameral na novostavbu budov a na prácu s novým radom farieb ATOM od Ammo by Mig Jimenez.

Ja som sa zatiaľ venoval fotografovaniu modelov. Musím povedať, že som si túto činnosť vychutnával, pretože po náročných dňoch, ktoré som absolvoval v Mosoni, bola toto prechádzka ružovou záhradou. Na súťaži síce nebolo tisíc modelov, ale práce, ktoré sa tu zišli boli na vysokej úrovni a v každej kategórii sa našli modely, ktoré ma zaujali.

Ďalšou výnimočnosťou tejto akcie bola jej atmosféra. Nejak takto na mňa zapôsobila súťaž Panzershow, keď som sa jej v roku 2012 zúčastnil po prvýkrát. Toto je vec, ktorú nevytvorí počet modelov, prestížnosť cien, ale kombinácia príjemných ľudí a jedinečného prostredia. Možno to bolo aj tým, že ihneď ako som vstúpil do kultúrneho domu som bol ponúknutý dvomi poldecákmi moravskej domácej, ktoré som neodmietol (myslené humorne).

Po ukončení Marekovho workshopu som pokračoval ja. Ako tému som si zvolil - základné kroky patiny na modeloch bojovej techniky. Divákom som predviedol prácu s filtrami, washom, fadingom a priblížil som im postupy so zmývateľnou bielou farbou. Ďakujem každému, kto sa zúčastnil a ďakujem za každú otázku, ktorú ste mi položili. Ani si neviete predstaviť ako touto činnosťou pomáhate tomu, kto workshop robí.

Po mojom bloku nasledovala polhodinová pauza, ktorú sme využili na obed, o ktorý sa postaral Venca s tímom svojich ľudí. Ďakujeme veľmi pekne!

V poobedňajšej časti, na záver sa so svojou prácou predstavil Petr Matoušek a téma bola viac než zaujímavá. Výroba stromov do diorám. Podľa záujmu ľudí sa dalo usudzovať, že to stálo za to! Záznamy z workshopov sa postupne objavia na našom YouTubovom kanáli.

Na moje prekvapenie som dnes v Hoštejne stretol veľké množstvo známych, s niektorými som sa stretol osobne prvýkrát a s niektorými som sa úplne prvýkrát spoznal. Akcie sa zúčastnili chlapci zo Šumperku, Zlína, z Prostějova, no proste starí známi. Koho som stihol, toho som odfotil.

Okrem workshopov ako sprievodného programu, pripravili organizátori aj ukážky klubov vojenskej histórie. Na požiadanie mi všetci takto pekne zapózovali.

Modelárom som priniesol šesť ocenení. Tri za EastModels a tri za súťaž Panzershow, ktorá sa uskutoční už o niekoľko týždňov v Návsí. A ktoré modely ma zaujali najviac? Pozrite si ich nižšie

Vyhlasovanie výsledkov začalo bez prestojov a presne. Musím oceniť, že bolo rýchle a absolútne bez zaváhaní.

Čo dodať na záver? Účasť na súťaži v Hoštejne ma utvrdila v tom, že osobne mám radšej menšie akcie, kde má človek čas pozrieť si modely a porozprávať sa s ľuďmi. Keď sa do organizácie takejto akcie vloží srdce, je to cítiť. A to srdce tam dnes bolo. Venco, ešte raz ďakujem za fantastický deň! Bol som prvý, ale určite nie poslednýkrát. Každému, kto na Hoštejn Model Cup ešte nebol, túto súťaž vrelo odporúčam. Máte to tam super!

Súvisiace články

návrat hore