eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024

Návrat k základom - FADING

Pridaný 12.09.2016 | autor admin

Ďalšou technikou, ktorá určite patrí medzi techniky základné je fading alebo rozmývanie bodiek olejových farieb na povrchu modelu. V úvode musím konštatovať, že táto technika nie je čisto len pre „bojovku“, ale úspešne sa dá aplikovať aj na modely lietadiel, lodí alebo ponoriek.

V čom spočíva význam fadingu?

Fading znamená v preklade z anglického jazyka blednutie, zoslabnutie. Pre nás je výstižnejší práve ten prvý pojem. Hlavnou úlohou fadingu je skutočne to, aby bol povrch bledší a pôsobil ošumelým dojmom. Intenzita tohto efektu závisí od druhu odtieňov a množstva použitých farieb.

Ako a to?

Celý postup je veľmi jednoduchý. Na model (na ktorom už máme nanesené filtre) malým štetcom nanášame bodky olejových farieb. Tie si pred tým vytlačíme na kus kartónu (kartón pohltí prebytočný olej). Ja osobne začínam vždy tou najsvetlejšou (biela, prachová). Keď mám všetky oleje nanesené. Začínam s ich rozmývaním. Všeobecné pravidlo znie, že na vodorovných plochách ich tupujem dostratena, na zvislých stieram smerom zhora dolu. Vždy používam len toľko riedidla, aby som ich úplne z povrchu neumyl. Na rozmývanie odporúčam používať plochý štetec.

Keďže olejové farby schnú pomerne dlho, máte dostatočný priestor na ich korekciu v prípade, ak na nejaké miesto zabudnete. 

Tak ako pri filtroch aj tu platia nejaké pravidlá použitia farieb:

Zelená farba – biely, okrový, prachový, zelený, hnedý olej

Tmavošedá farba – biely, prachový, šedý, modrý olej

Piesková farba – biely, okrový, prachový, hnedý olej

Viacfarebná kamufláž (napr. nemecká trojfarebná) – biely, prachový, hnedý olej

Zimná kamufláž – biely, okrový, hnedý olej (s bielou kamuflážou opatrne!!!)

Na rozmývanie používam riedidlo typu White Spirit alebo Odourless Thinner. Pred ďalším krokom je nutné model nechať minimálne jeden deň uschnúť. Pre lepšiu demonštráciu odporúčame pozrieť si video nižšie.

Pre najlepšiu kvalitu sledovania si v nastaveniach videa prepnite HD kvalitu.

Súvisiace články

Návrat k základom - WASH

Pridané 20.09.2016

návrat hore