eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024

Mig 21 MF Kovozávody Prostějov - prvý pohľad

Pridaný 02.05.2017 | autor Marián Glemba

Rok 2017 je zvlášť zaujímavý rok najmä pre nadšencov československého letectva. Pred pár mesiacmi avizovala firma Eduard, že pracujú na novej Mig 21 v mierke 1/72, čo bola skvelá správa, pretože kvalitnú stavebnicu s predlohou tohto modelu budete hľadať márne. Pre mnohých je práve Eduard synonymom špičkovej kvality a bezstarostnej stavby.

O to väčšie prekvapenia zažili modelári, keď správu o novom Migu 21 priniesla firma Kovozávody Prostějov. Medzi modelármi sa tak rozvírila obrovská a miestami dosť ostrá výmena názorov. Výrobca počas celej kampane neoznámil, či sa jedná o model z úplne nových foriem alebo ide o prebal niektorého iného výrobcu. Veľa modelárov tipovalo, že by sa mohlo jednať o prebal firmy R.V. Aircraft, ktorá celú sériu modelov Migu 21 vydala niekoľko rokov dozadu. Ako to teda je?

So spustením predaja firma čakala do súťaže Moson Model Show 2017, čo bol z marketingového hľadiska veľmi dobrý ťah. Tesne pred tým sa na webe objavili prvé fotografie testovacej stavby, z ktorej bolo jasné, že časť dielov je použitá z pôvodného modelu firmy R.V. Aircraft. My sme si tiež jednu stavebnicu na testovanie zakúpili a nižšie si môžete pozrieť fotografie výliskov.


Na obale výrobca uvádza, že model pochádza z nových foriem, čo úplne nekorešponduje so skutočnosťou. Výlisky síce nepredstavujú pôvodné kusy z prvej generácie KP, ale v škatuli nájdete niekoľko nových dielov a veľkú časť dielov modelu R.V. Aircraft. 

Na zadnej strane škatule nájdete možnosti kamufláží. Verzia MF ich ponúka štyri. 

Diely stavebnice sú rozdelené do dvoch rámčekov

Porovnanie modelu R.V. Aircraft a KP. Z fotografií je možné vidieť vzájomnú podobnosť niektorých partií. (zdroj: www.facebook.com)

Pri lepení je nutné zvýšenú pozornosť venovať spoju krídlo a trup, a to z dôvodu absencie vodiacich dier a kolíkov. 

Nové diely kokpitu lietadla v nie príliš vábnej kvalite pripomínajúce skôr kvalitu starších modelov bojovej techniky ACE 

Priehľadné diely sú na môj vkus "hrubšie" a nájdete v nich drobné ryhy

Obtlačky tradične na vysokej úrovni, bohužiaľ s absenciou bieleho lemu pod obrázkom šakala.

Návod...

UPOZORNENIE! Pár dní po Mosoni vydal výrobca správu, že došlo bližšie k nešpecifikovanej tlačovej chybe v návode. Nové a správne návody na verzie MF a R si môžete stiahnuť na webe www.modelarovo.cz. 

Pokračovanie nabudúce

Súvisiace články

návrat hore