eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024

Bulldog 24 hodinový maratón - report Jána Moravčíka

Pridaný 31.05.2017 | autor Daniel Hajtinger

31. máj 2017 ... Daniel Hajtinger ... je pár dní po premiérovom ročníku Bulldog 24 hodinového maratónu a k celej akcii sa vyjadril aj hlavný organizátor Ján Moravčík v krátkom reporte. Pod článkom tiež nájdete video z uplynulého víkendu.

O tom, že v roku 2017 sa neuskutoční naše tradičné podujatie Bulldog fest sme modelárom oznámili na desiatom ročníku súťaže. Vedeli sme, že aj keď súťaž nebude, nejakú akciu určite zorganizujeme. Už len kvôli tomu, aby sme boli modelárom stále na očiach a aby nám „náš“ májový termín niekto nevyfúkol. Definitívne rozhodnutie padlo v lete, kedy sme sa v klube dohodli, že to bude práve modelársky maratón. V septembri sme začali s propagáciou, zháňaním sponzorov, ku koncu roka sme spustili elektronickú registráciu jednotlivých súťažných tímov.

Celková kapacita možných prihlásených družstiev sme stanovili na 13 (ak by jedno družstvo tvorili traja členovia, spolu by ich bolo 39) z dôvodu kapacity chaty Alpine, ktorá má 40 lôžok. Ihneď po spustení registrácie sme zaznamenali extrémny záujem zo strany modelárov a do dvoch týždňov sme mali „vypredané“. V závere nám síce dva tímy odriekli účasť, no po súťaži v Mošoni sa dohlásila ďalšia partia z Českej republiky.

Od začiatku sme mali vyhliadnutých partnerov podujatia, veľkú pomoc nám tak ako každý rok podalo mesto Liptovský Hrádok, materiálne vo forme modelárskeho sortimentu nám akciu zasponzorovali firmy Prospektor, EduardMRP. Touto cestou by som im chcel veľmi pekne poďakovať.

Ako sme vyberali predlohy

Čo sa týka modelu v kategórii lietadiel, tak tam sme mali jasno takmer od začiatku. Voľba padla na model Spitfiru Mk. IX skorej verzie od Eduardu. Pri dojednávaní detailov sponzoringu nám pán Zdiarsky (PR manažér Eduardu) ponúkol možnosť zasponzorovania aj kategórie bojovej techniky vo forme kovových dielov. V tom prípade bolo jasné, že model pre „bojovkárov“ bude Panzer IV od firmy Revell. Prax ukázala, že do budúcnosti je lepšie na takéto podujatie vyberať jednoduchšie predlohy, pretože aj keď sa jednalo o veľmi kvalitné modely a doplnky, ich zloženie si vyžadovalo viac času, než sme plánovali. Do budúcnosti si na to dáme pozor.

Ako sme vyberali miesto konania

Na Liptove žijem od svojho narodenia a len pred rokom a pol som zistil, že necelých päť kilometrov od Liptovského Hrádku je tak krásne miesto na organizovanie takýchto akcií – Chata Alpine. Chata sa nachádza v obci Vavrišovo, s prekrásnym výhľadom na symbol Slovenska Kriváň. Chata má 10 izieb, dve kuchyne, jedáleň a veľkú spoločenskú sálu, ktorá nám vytvorila ideálny priestor na náš maratón. Prekrásne prostredie, čo poviete?


Priebeh podujatia

Pri plánovaní sme sa rozhodli, že maratón začne v piatok o 20:00 a to najmä kvôli tomu, že súťažiaci tak budú môcť noc zo soboty na nedeľu v pokoji celú prespať a zregenerujú tak sily na cestu domov. Táto schéma podujatia sa osvedčila a určite v nej budeme pokračovať aj naďalej. Keď som porovnával organizovanie súťaže a takejto akcie samozrejme je to odlišné. Kým súťaž si vyžaduje viac úsilia v prípravnom období za pár hodín je po nej, a človek má voľno. Keď človek pozve ľudí na celý víkend, má smerom k nim veľkú zodpovednosť počas celého pobytu. O to náročnejšie, ale zároveň krajšie to bolo.

Súťažné tímy usilovne pracovali na svojich modeloch od prvej minúty ako sa súťaž odštartovala. Ak si niekto myslí, že takéto podujatie je o alkohole je na veľkom omyle. Takmer všetok nám zvýšil... Vyslovujem každému jednému modelárovi veľkú vďaku, že k nám meral cestu a že toto podujatie zobral vážne. Výsledkom boli prekrásne modely!

Aká bude budúcnosť

Dnes ešte nie sme úplne rozhodnutí, čo bude budúci rok, no verzií je niekoľko:

  • Bude súťaž Bulldog fest 2018
  • Bude 2. Ročník Bulldog 24 hodinový maratón.

Nebudeme sa tajiť tým, že zorganizovať súťaž sme sa rozhodli len v prípade ak naše pozvanie prijme náš hosť. Už môžem prezradiť, že pozvanie sme v októbri minulého roku poslali Migovi, ktorý nám kladne odpovedal, a tak sme sa jeho správe veľmi potešili. Na to však prišla zdrvujúca správa, ktorá celé naše plány zmenila. V prvom rade je zdravie Elizabeth. Stále však s touto verziou pracujeme. Ak by to náhodou nevyšlo, určite sa opäť uvidíme vo Vavrišove na maratóne.

Súvisiace články

návrat hore