eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024

Žiacky plastikovomodelársky patlák - report + fotografie

Pridaný 06.06.2017 | autor Rasťo Hasiček

6. jún 2017 ... Rasťo Hasiček ... posledná sobota sa v Centre voľného času na Orgnovánovej ulici niesla v modelársko-pracovnej atmosfére. Akciu s názvom „Žiacky plastikovomodelársky patlák“ s podporou pani riaditeľky zorganizoval Mgr. Pavol Novotný. Modely a modelársku chémiu zasponzorovala firma Prospektor sídliaca na Alžbetinej ulici v Košiciach. A na udalosti sme nechýbali ani my.

O 8:00 ráno sa otvorili brány centra voľného času. V priebehu hodiny sa nazbieralo všetkých 13 súťažiacich. Poviem úprimne: čakali sme vyššiu účasť, ale keďže šlo o prvý ročník, sme spokojní. Súťažiaci dostali jednotný model z dielne firmy Italeri. Jednalo sa o tank Ruskej výroby T-34/85. Žiaci si na svojich stanovištiach museli model sami zložiť a zlepiť. Následne organizátori naniesli podkladový a základný kamuflážny nástrek. Od tohto momentu museli pretekári pracovať výlučne samostatne. Akékoľvek kamuflážne modifikácie boli realizované štetcami a dodatočné použitie airbrushu bolo zakázané. Veľmi ma prekvapilo kreatívne modifikovanie modelu a využitie improvizovaných materiálov na tvorbu doplnkov. Drevo z kríkov alebo hliníkový obal z viečka jogurtu neboli ničím výnimočným. A nemusím zdôrazňovať, že výsledné prvky boli na nerozoznanie od skutočnej predlohy. 

Celé dianie sa nieslo v naozaj kamarátsko-pracovnej atmosfére. Bolo cítiť kompetetívnosť podujatia a chuť zvíťaziť, no nikdy nie na úkor nálady. Po niekoľkých hodinách boli prvé modely hotové. Niektorí modelári však pracovali doslova do posledných sekúnd. Porota vybrala 5 modelov, ktoré považovala za najlepšie v zmysle precíznosti práce a hodnovernosti predlohe. Následne boli udelené 2 ceny portálu EastModels, kde okrem kvality modelu boli brané do úvahy aspekty ako vek, zápal pre prácu a podobne.

Síce bolo ohodnotených 7 modelárov, no podľa nás by si cenu zaslúžil každý jeden model. Však posúďte sami v galérii.

návrat hore