eastmodels.sk
eastmodels.sk

Momentálne nenasleduje žiadna udalosť

#

Nasledujúca udalosť

Momentálne nenasleduje žiadna udalosť

MCT 2017 – video + report Jána Moravčíka

Pridaný 20.08.2017 | autor Boris Stacho, Ján Moravčík

20. august 2017 ... Boris Stacho ... pár minút dozadu som dostal mail od Jána Moravčíka, ktorý sa včera zúčastnil súťaže Modellers Contest Tatry v Novej Lesnej. Prílohu mailu tvoril report a odkaz na video, ktoré počas noci spracoval. Nebudem zdržiavať, môžete sa pustiť do čítania a pozerania.

Posledná akcia na Slovensku, ktorej som sa tohto roku zúčastnil bola Čaňa. Z tohto dôvodu som sa do Novej Lesnej patrične tešil. Iba pripomeniem, že súťaž v Novej Lesnej, predstavuje akúsi kompenzáciu za Plastic Session, ktorá sa niekoľko desaťročí konala v Poprade. Dokonca aj Tatranskí orli patria do organizačného štábu tohto podujatia.

Keďže Nová Lesná je od Liptovského Hrádku vzdialená približne 60 km, nemuseli sme cestovať príliš skoro ráno. Do auta sme sadli krátko po pol deviatej. O necelých 45 minút sme už boli v Novej Lesnej pred obecným úradom. Okolo pol desiatej stoly ešte neboli plné, no keďže registrácia trvala do jedenástej, za hodinu a pol sa všetko zmenilo. Celá sála bola po ukončení registrácie maximálne naplnená. Cestu pod Tatry merali modelári z Bratislavy, Hornej Nitry, Košíc, Rimavskej Soboty a vďaka českým, poľským a maďarským modelárom, si môže táto súťaž pripísať aj prívlastok medzinárodná.

Aké modely ma najviac zaujali?

Pre mňa bol včera „pomyselný“ absolútny víťaz súťaže Lukáš Šulek, ktorý premiérovo priniesol model lietadla L-29 Delfín v mierke 1:72 od firmy AMK v československom markingu (predvádzacie lietadlo zo 60. rokov). Lukáš mi počas stavby pravidelne posielal fotografie, a tak som vedel, že v závere to bude dokonalé. Vidieť Delfína „naživo“ bolo pre mňa veľmi príjemné.

V bojovej technike som hodnú chvíľu stál nad čerstvo dokončeným modelom Michala Horniačka zo Žiliny. Aj keď pre niekoho je toto meno úplne neznáme (a aj pre mňa donedávna bolo) Michal je špičkový modelár. Jeho model Sdkfz 7/2 s flakom 43 je veľmi vydarený!

Modely Pavla Vala sme niekoľkokrát chválili v rubrike „Zaujalo nás na facebooku“. Pavol spolu s priateľkou meral dlhú a komplikovanú cestu, aby svoje kúsky mohol ponúknuť modelárom a návštevníkom Novej Lesnej. A bolo sa veru na čo pozerať.

Niečo o súťaži...

Samotná akcia sa mi zdala absolútne uvoľnená, pohodová a na organizátoroch bolo cítiť, že sú si istí, tým čo robia a nervozita spred roka sa úplne vytratila. Oceniť by som chcel aj moderátorský výkon hlavného moderátora, ktorý za posledný rok zapracoval a včera vystupoval skutočne profesionálne. Menšie odporučenie by som mal  na časový harmonogram súťaže. Všimol som si, že organizátori mali vypísané diplomy už niečo pred 14:00, odporučil by som s vyhodnotením nečakať až do 15:00 a začať trochu skôr, poprípade tento priestor vyplniť nejakým workshopom. Oceňujem príjemný prístup pána starostu Petra Hritza, ktorý ani tento rok nevynechal otvorenie a vyhodnotenie súťaže.

Moje tipy na ocenené modely sa maximálne zhodovali s výberom porotcov, a tak k hodnoteniu nemám žiadne výhrady. V závere by som rád spomenul úspechy členov EASTMODELS tímu, ktorí sa včera súťaže zúčastnili. Marián Glemba získal dve medaily a Rasťo Hasiček, ktorý je stále v modelárskych „plienkach“ získal medaily až štyri! Chlapcom, rovnako tak všetkým oceneným blahoželám. Ďakujem organizátorom za výborne zvládnutú akciu a o rok sa v auguste uvidíme opäť!

Súvisiace články

návrat hore