eastmodels.sk
eastmodels.sk

Mosonshow 2024 (HU)

20.04.2024
#

Nasledujúca udalosť

Mosonshow 2024 (HU)

20.04.2024

PMHN 2017 - report Lukáša Kvietka + prvé fotografie

Pridaný 17.09.2017 | autor Ján Moravčík, Lukáš Kvietok

17. september 2017 ... Ján Moravčík ... premiérového modelárskeho podujatia na Slovensku, súťaže Plastic Model Horná Nitra sa zúčastnil aj Lukáš Kvietok. S Lukášom som bol v telefonickom kontakte od rána a informoval ma o celej akcii, aký bol prvý ročník si môžete prečítať v reporte, ktorý pre vás spísal Lukáš. Pod článkom nájdete prvé fotografie, ktorých autorom je Martin Michalovič (KPM Handlová)

Po dovolenkovom a prázdninovom čase som sa konečne aj ja dostal na nejakú súťaž. Musím priznať, že som potreboval trošku vypnúť, prefiltrovať hlavu po lete a hlavne sa schladiť. A PLASTIC MODEL HORNÁ NITRA bola vynikajúca alternatíva. Na súťaž som sa veľmi tešil, hlavne z dôvodu, že to bola prvá súťaž v Prievidzi a chcel som vidieť čo chalani (samozrejme aj dievčatá) pre modelárov pripravia. Keď som prišiel na miesto, neskutočne ma potešil nápad, spraviť niečo takéto na letisku. V okolí hangáru, kde boli vystavované modely sa nachádzali civilné lietadlá snáď každého druhu a množstvo vetroňov. Vzhľadom k tomu, že som technikár, tak som vedel definovať len lietadlá ako celok. Myslím, že príjemný ženský hlas v mikrofóne hovoril niečo o Zlínoch....?

Modely

Veľmi ma zaujal počet vystavovaných modelov. Či už to boli súťažné, alebo nesúťažné modely. Presné číslo sa určite dozvieme od organizátorov, ale odhadom to vidím na niečo cez 400 kúskov. Po rozhovore s Tomášom sme sa zhodli na tom, že nás obidvoch prekvapilo obrovské množstvo papierových modelov. Pritom drvivý väčšina bola prihlásená až na mieste. A konkurencia v „papierákoch“ bola obdivuhodná.
Veľmi príjemným spestrením bola vystáva vlakov a lokomotív, ktoré sa už pomaly z klasických súťaží vytrácajú. Možno by bolo dobré opäť zaviesť koľajovú techniku medzi súťažné kategórie aj na iných podujatiach. A samozrejme, čo by to bola za súťaž na letisku, bez patričného množstva lietadiel. Súťažných bolo možno niečo okolo 70ky, ale objavili sa tam aj zbierky pánov lietadielkárov, ktorí sa nimi chceli pochváliť. A naozaj bolo čo obdivovať.

Niečo o súťaži

Celá súťaž sa niesla v duchu dňa otvorených dverí na letisku v Prievidzi. Aj keď sa organizátorom nijakým spôsobom nepodarilo podplatiť počasie a celé doobedie mrholilo, návštevníci si prišli na svoje v hangári, kde sa im venovali členovia aero klubu. Prvýkrát som videl vetroň a teplovzdušný balón takto zblízka, tak som chcel o ich prevádzke a možnosti vyskúšať si tieto atrakcie vedieť čo najviac. A s výkladom, ktorý mi poskytli členovia aero klubu som bol nesmierne spokojný a sám za seba môžem povedať, že v priebehu budúceho roka si vetroň v Prievidzi určite vyskúšam aj ja. A možno sa nechám nahovoriť aj na vyhliadkový let teplovzdušným balónom, aj keď jediné pletené koše ktorým verím, sú tie naplnené hríbmi .

Teším sa, že organizátori prvý ročník modelárskej súťaže zvládli na výbornú a verím, že v podobnom duchu budú pokračovať aj budúci rok. Eastmodels bude samozrejme pri tom.


Súvisiace články

návrat hore