eastmodels.sk
eastmodels.sk

Mosonshow 2024 (HU)

20.04.2024

Nasledujúca udalosť

Mosonshow 2024 (HU)

20.04.2024

Aký bol tohtoročný Bardejov podľa Dana Hajtingera?

Pridaný 08.10.2017 | autor Marián Glemba, Daniel Hajtinger, Lukáš Šulek

8. október 2017 ... Marián Glemba ... prečítajte si report Dana Hajtingera, externého člena EASTMODELS tímu, ktorý je doplnený o fotografie nášho priateľa Lukáša Šuleka. 

"Po viac než polročnej nečinnosti som sa konečne dokopal k modelom a prvou vecou, ktorú som urobil bola návšteva tradičnej východniarskej súťaže O putovný pohár Bielych Albatrosov. Do Bardejova, kde sa táto modelárska akcia koná sa vraciam každý rok stále veľmi rád. Môže za to najmä realizačný tím okolo Milana Cupera a Petra Kaminského. S organizáciou  im pomáhajú samozrejme kolegovia a členovia klubov Black Sheeps Bardejov a KPM Prešov. Spolupráca týchto dvoch miest sa tento víkend pretavila v poradí už do 16. ročníka súťaže čo je myslím celkom pekné číslo. V posledných rokoch súťaže na Slovensku zanikajú a naopak aj nové vznikajú. Pre mesto z horného Šariša to ale neplatí a každoročne môžeme túto súťaž s istotou navštíviť.

Samozrejme, Bardejovská súťaž sa nemôže porovnávať s tými najväčšími, ale to čo robí túto jesennú súťaž výnimočnou je jej priateľská až rodinná atmosféra. K tomu ešte treba pridať načasovanie na začiatok jesene a typické stretnutie nadšencov modelárstva a priateľov je na svete. Sme na východe a tak typické uvítanie, tento rok v podobe whisky, nemohlo chýbať. A že jej nebolo málo..

Súťaž sa konala druhý októbrový víkend a to hlavne z dôvodu, že víkend dozadu sa v Košiciach konal tradičný košický maratón. Organizátori sa teda rozhodli vyjsť v ústrety tím, ktorí majú športového ducha a maratón si nechceli nechať ujsť. Elektronická registrácia bola pozastavená dva dni pred štartom súťaže, teda vo štvrtok 5.10. Prihlásených cez internet bolo celkovo 118 súťažných modelov a tento počet sa ešte priamo na mieste zvýšil na necelé tri stovky. Modelov bolo oproti minulému roku o čosi menej, čo bolo podľa môjho názoru zapríčinené hlavne slabšou propagáciou podujatia. Do Bardejova aj tak zavítalo niekoľko modelárov z Poľska a Českej republiky. 

Príjemným prekvapením boli žiacke kategórie či už bojovej techniky alebo lietadlovej. Už to nie sú tie roky, keď v žiackych kategóriach sa hľadal obstojný model len ťažko. Čoraz vyššiu kvalitu modelov žiakov a detí sme si všimli aj tu v Bardejove. Talentovaní sú najmä chlapci z Košíc okolo Paľa Novotného, ktorý sa týmto deťom už nejaký ten rok venuje. Jeho úsilie stojí za to a je už takmer pravidlom, že jeho zverenci si z každej súťaže odnášajú hneď niekoľko ocenení a inak tomu nebolo ani tento víkend. Nebojím sa povedať, že mnohé seniorské modely sú na nižšej úrovni a slabšie ako kúsky práve žiackych kategórii.

Ako to býva zvykom na modelárskych akciách, okrem vystavovaných modelov patrí k súťaži aj sprievodný program. Burza modelov, ich predaj a klub Dobová História nechýbali ani tu. Kto sa chcel udrieť po peňaženke a odniesť si okrem ceny aj nejaké tie nové škatule, mal na to dokonalú príležitosť. Takisto ľudí mohlo zaujať aj príslušenstvo sovietskej pechoty a ich zbrane ktoré vystavoval spomenutý klub rovno pred vstupom do výstavnej miestnosti. Aby som nezabudol, súčasťou burzy bolo aj zopár menších workshopov lietadiel a figúrok.

 

A čo na záver? No asi toľko, že ďakujem organizátorom z klubov KPM Prešov a Black Sheeps Bardejov za príjemne strávenú sobotu so známymi ľuďmi v známom prostredí. Súťaž tak ako každý rok nesklamala a len ma utvrdila v tom, že pricestovať, aj keď v mojom prípade to z metropoly Šariša nie je ďaleko, sa určite oplatí. Súťaž patrí k menším a komornejším na Slovensku, ale stále si drží svoj štandard a svoju slušnú úroveň, a preto sa na ďalší rok uvidíme v Bardejove znova."

Súvisiace články

návrat hore