eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024

Srbské dobrodružstvo - druhý deň, sme v Belehrade + VIDEO!

Pridaný 15.12.2017 | autor Ján Moravčík

15. december 2017 ... Ján Moravčík ... druhý deň v Srbsku začal vcelku zaujímavo. Vstal som okolo 7.15, celú noc mi bolo vyčítané, že chrápem, no ja som spal ako v siedmom nebi. Bolo to asi zapríčinené aj únavou, keďže včera som bol na nohách od tretej ráno a po štvorhodinovej ceste z Liptovského Hrádku do Rimavskej Soboty sme sa takmer okamžite začali presúvať do Nového Sadu. Opakujem, že to bolo najlepšie rozhodnutie a neľutujeme, že sme to nakoniec vymysleli takto. Prvotné sklamanie z ubytovania (vyzeralo to tak, ako keby boli izby prerobené z obchodov) maximálne vylepšila spoločnosť Miroslava Sljivica, ktorý nás večer sprevádzal. V konečnom dôsledku sme v obchode ešte nespali, takže to berieme maximálne úsmevne.

Miroslav nám odporučil vyskúšať burek, ich typické jedlo na raňajky, ktorý nie je problém zakúpiť v ktorejkoľvek pekárni, ktoré tú nájdete na každom rohu. Jedná sa o jemné pečivo, ktoré je plnené syrom alebo mäsom. Na slovenské zvyky netradičné, no musím povedať, že veľmi chutné.

Tým, že sme úplne v centre mesta nám ponúkol prekrásne pohľady na historické pamiatky, aj na budovy typické pre obdobie studenej vojny. Obdobie komunizmu tu je cítiť a vidieť stále, ale aj tento fakt dokonalo dotvára atmosféru tohto miesta.

O dvanástej sme sa stretli pri Petrovaradínskej pevnosti s Predragom Stamenkovicom a Radem Marjanovicom, ktorí pre nás pripravili veľmi atraktívny program. Najprv sme absolvovali viac ako hodinovú prehliadku podzemných katakomb pevnosti.

Potom sme navštívili planetárium, ktorým nás viedol samotný Rade, viceprezident astronomického klubu v Novom Sade.

Na obed sme sa spoločne vybrali do miestnej rybárskej reštaurácie, podľa Predraga najlepšej v Novom sade priamo pri Dunaji. Spoločný čas na obede sme venovali rozprávaniu o modeloch, modelároch a modelárskych súťažiach u nás aj na Slovensku. Našich srbských prateľov sme pozvali na naše akcie Modelfest 2018 a Bulldog fest. Vyjadrili sme tiež záujem o ich akciu DANUBE 1255, ktorá sa bude konať v marci budúceho roku práve v Novom Sade.

Na lepšie trávenie sme absolvovali prechádzku popri Dunaji, kde má Predrag svoj letný dom, ktorý sme mali možnosť aj navštíviť. Prekrásne miesto.

Pár minút po štvrtej hodine sme opäť sedeli v aute na ceste do Belehradu. Aktuálne je krátko po šiestej hodine a my si užívame oddych v našom apartmáne. Dnes nás už žiadny program nečaká, budeme len a len oddychovať. 

návrat hore