eastmodels.sk
eastmodels.sk

Momentálne nenasleduje žiadna udalosť

#

Nasledujúca udalosť

Momentálne nenasleduje žiadna udalosť

Novogodišnji Kup 2017 – report + prvé fotografie

Pridaný 16.12.2017 | autor Ján Moravčík

16. december 2017 ... Ján Moravčík ... prvý deň súťaže Novogodišnij Kup je takmer za nami. Zámerne píšem takmer, pretože na nás čaká dnes ešte jedna milá povinnosť. Spolu s ostatnými modelármi (ktorých je cez 50) absolvujeme spoločnú večeru v Hoteli N.

Po včerajšom náročnom dni sme išli skoro spať, aby sme načerpali energiu na celý víkend. Budík nám zazvonil presne o 7:30, naraňajkovali sme sa a o deviatej sme stáli pred Leteckým múzeom Nikolu Tesly.

Toto miesto je rovnako kúzelné ako celé Srbsko. Z môjho pohľadu je ideálnym miestom na súťaž pre modelárov, ktorí sú súčasne fanúšikovia vojenskej leteckej histórie. Múzeum bolo dostavané v roku 1981 a nájdete v ňom od Spitfire, cez Storcha až po Migy 21. Na internete som zisťoval, na základe čoho práve tento atypický tvar a našiel som tento obrázok.

Deň odštartoval veľmi príjemne. Hneď po príchode nás privítal Čáslav Mijušković prezident modelárskeho klubu Oluj Belehrad. Po pár minútach sme mali zaregistrované modely a všetko vybalené na stoloch. Samotná súťaž je situovaná na stredné poschodie a pozadie stolov s modelmi prekrásne dotvárajú vystavené exponáty. Veľmi netradičné, originálne, jednoducho skvelé.

zľava: Miroslav Sljivic (MaketarPLUS) a Čáslav Mijušković 

Na prízemí sú sústredení predajcovia a menšia expozícia múzea. Ihneď po návrate sme sa stretli s Gregom Krizmanom, našim slovinským priateľom, s ktorým sme strávili väčšinu dňa.

Zaujímavosťou je stretnutie s Milanom Verešom modelárom z Báčskeho Petrovca, s ktorým sme sa náhodne stretli. Spomínal nám, že zajtra v Petrovci začínajú vianočné trhy a zajtra na spiatočnej ceste sa tam na chvíľku zastavíme.

Milan Vereš tretí zprava

Po skončení registrácie od 13:00 sme začali fotografovať modely. Keď sme išli za Čáslavom s prosbou, či by sme mohli fotografovať modely spoza zábran pre divákov, ochotne nám vyšiel v ústrety a pridelil nám svojho kolegu Zorana Jakovljevica, ktorý nás sprevádzal počas celého fotografovania, aby sme mali maximálny komfort. Ďakujeme veľmi pekne.

Zoran prvý zprava

Súťaž v Belehrade je najväčšia v celom Srbsku, resp. bývalej Juhoslávii. Musím povedať, že som mal možnosť vidieť veľmi kvalitné modely najmä lietadiel. Prvé fotografie nájdete na konci článku.

O druhej hodine sme s Gregom a Zoranom absolvovali spoločný obed v reštaurácii blízko letiska. Počas týchto dní som ešte neochutnal čevapčiči, a tak som tento rest napravil práve počas obeda. Porcia ma skoro zabila, bolo toho veľa, bolo to skvelé a veľmi chutné.

Aktuálne je krátko po piatej hodine večer, sedíme na hoteli a oddychujeme pred náročným večerom, ktorý je pred nami. Aj dnešný deň nás utvrdil v tom, že vycestovať do Srbska bolo výborným rozhodnutím a aj keď na súťaži nie je 1000 modelov, sú tu priatelia, ktorí dotvárajú vynikajúcu atmosféru súťaže a kvôli ním sa oplatí vycestovať sem opäť. Ďakujeme Miroslav, Predrag, Rade, Grega, Časlav a Zoran. 

Súvisiace články

návrat hore