eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024

Novogodišnji Kup 2017 nedeľný report + fotografie modelov bojovej techniky

Pridaný 18.12.2017 | autor Ján Moravčík

18. december 2017 ... Ján Moravčík ... nedeľa pre nás začala absolútne v pohode, akurát sme si všetci uvedomovali jednu negatívnu skutočnosť, a to tú, že celé srbské dobrodružstvo sa pomaly blíži do cieľa a v pondelok na nás čakajú opäť povinnosti. Doobedný program zahŕňal návštevu katedrály Sv. Sávy, Belehradskej pevnosti a návštevu zbombardovaného Ministra vnútra bývalej Juhoslávie v centre mesta.

Krátko pred desiatou sme odparkovali auto pár metrov pred katedrálou. Tá má neuveriteľnú výšku až 70 metrov, z toho kríž tvorí viac ako sedminu.  

Odtiaľ sme sa presunuli k miestu zbombardovaného ministerstva vnútra bývalej Juhoslávie, ktorú Srbi ponechali ako memento na bombardovanie v roku 1999. Kto ma pozná vie, že sa zaujímam o konflikt v bývalej Juhoslávii a návšteva tohto miesta sa jednoducho musela zrealizovať. Bolo to desivé a aj po rokoch idú človeku zimomriavky, keď sa pozerá na trosky.

Z centra mesta sme sa následne presunuli k Belehradskej pevnosti. Jedná sa o rozsiahly komplex rozprestierajúci sa nad riekou Dunaj a Sáva.

Súčasťou expozície je aj skanzen bojovej techniky, na ktorý sme natrafili úplnou náhodou až pri odchode domov. Môžete tu vidieť tanky T-34/85, Panzer IV, Stug. III a veľa iných zaujímavých kúskov.

O 12:30 sme už boli na mieste konania súťaže, v múzeu Nikolu Tesla. Do Srbska sme okrem nás a našich modelov niesli aj ocenenia. Modelársky klub pri MSKS Rimavská Sobota dve a portál EASTMODELS.sk štyri ceny. Našou príjemnou povinnosťou bolo teda odovzdať  ceny vybraným modelárom a ich modelom.

O 14:00 začal ceremoniál vyhlasovania cien, ktorý trval približne do pol štvrtej. Ihneď po ňom sme sa so všetkými rozlúčili a vydali sa na cestu domov.

Zaujímavosťou tiež bolo, že nové tričká, ktoré sme mali pripravené špeciálne do Srbska, sa tak zapáčili našim priateľom, že sme hneď dva kusy nechali priamo tam. Jedno sme darovali Gregovi (prvý obrázok), druhé putovalo do rúk Zorana alebo Profu, ako sme ho všetci oslovovali. 

Súťaž v Belehrade bola pre nás tou najlepšou zahraničnou akciou, ktorú sme doteraz absolvovali. Budem sa opakovať, že pre nás nie sú dôležité počty modelov, oveľa viac pre nás znamená priateľský prístup a stretnutie s priateľmi a tých sme si našli v Srbsku veľmi veľa. Ďakujeme ešte raz za všetko. Vidíme sa budúci rok.

Pod článkom nájdete viac ako 190 fotografií modelov bojovej techniky.

Súvisiace články

návrat hore