eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024

Makettfesztivál Miskolc 2018 - kompletná fotogaléria

Pridaný 06.02.2018 | autor Lukáš Kvietok

6. február 2018 ... Lukáš Kvietok ... rovnako, ako väčšina modelárov na Slovensku a v Čechách, aj my túžobne očakávame „otvorenie modelárskej sezóny“. Boli sme však tak nedočkaví a nažhavení na nejakú súťaž, že sme sa vybrali 3. a 4. februára do Miškovca (Miskolc) v Maďarsku. Z Rimavskej Soboty je Miškovec vzdialený len niečo cez 70km, takže napriek dvojdňovke sme nemuseli riešiť problémy s ubytovaním. A keďže sa modelárska súťaž v Miškovci prispôsobuje dátumu Kocsonyafesztivál (festival huspeniny), určite by problém s ubytovaním bol. 

V sobotu sme sa štyria modelári z Rimavskej Soboty ráno o pol 7mej vybrali na krátky výlet, nabalení modelmi, foťákmi a dobrou náladou. O 8mej hodine sme už boli na mieste a nedočkavo čakali, kým organizátori otvoria hlavný vchod. Naozaj sa nám ešte nestalo, aby sme boli na súťaží úplne prví. Malo to samozrejme aj svoje výhody, a to hlavne v rýchlej registrácii a rýchleho rozloženia modelov. Nikomu sme nezavadzali, nikto nezavadzal nám a mali sme možnosť si vystaviť modely podľa uváženia. Obdivovať modely sme mohli až v nedeľu, keďže v sobotu sme mali aj nejaké pracovné povinnosti a o 10tej doobeda ľudia stále prichádzali.

Nedeľa už však bola o niečom inom. Od organizátorov sme sa dozvedeli, že modelov majú síce len niečo okolo 300, ale kvalita sa zvyšuje z roka na rok. A samozrejme, že neklamali, pretože sme si to všimli aj my. Keďže som technikár, najviac som sa zaujímal o techniku a diorámy, a tie boli naozaj pekné. Ale na maďarských súťažiach sa vždy najviac teším na figúrky a formule. Maďarsko je proste krajina, kde milujú F1ku a kde majú veľa a šikovných figurkárov. Keďže sa organizátori dátumom prispôsobujú už spomínanému Kocsonya festivalu, nemajú problém so sprievodným programom a ani s návštevnosťou. V rámci festivalu sú na hlavnej ulici stovky stánkov, pódia, na ktorých sa striedajú rockové kapely, všade rozvoniava dobré jedlo, a dokonca sme sa aj dostali na burzu starožitnosti. Takže program si môže vybrať každý podľa uváženia, ale nudiť sa tam určite nikto nebude. A ak by sa náhodou aj niekto nudil, treba si sadnúť niekde ku stánkom, dať si vynikajúce maďarské tradičné jedlá, užívať si hudbu, atmosféru a nerobiť nič, len relaxovať. A myslím si, že každý modelár presne vie, o čom rozprávam.

Na záver môžem teda len dodať, že sa nám v Miškovci páčilo, atmosféra bola vynikajúca a tešíme sa na ďalší ročník Makett Miskolc Fesztivál.

návrat hore