eastmodels.sk
eastmodels.sk

Mosonshow 2024 (HU)

20.04.2024
#

Nasledujúca udalosť

Mosonshow 2024 (HU)

20.04.2024

ModelFest 2018 - rozhovor s Lukášom Kvietkom + REPORT!

Pridaný 18.02.2018 | autor Marián Glemba

18. február 2018 ... Marián Glemba ... moja siedma návšteva súťaže ModelFest je úspešne za mnou! Úspešne je aj za organizátormi, ktorým sa opäť podarilo zodvihnúť úroveň, kvalitu a počet súťažných modelov na svojej akcii. Organizovať súťaž po ôsmykrát tak, aby mala stúpajúcu úroveň nie je vôbec ľahké, no ak sú v tíme ľudia odhodlaní dať tomu všetko, výsledky sa určite dostavia. Súťaž v Rimavskej Sobote rastie a dospieva, z malej regionálnej súťaže sa stáva, resp. sa stala kvalitná súťaž medzinárodného charakteru s počtom modelov približujúcim sa k päťstovke. Na úvod asi toľko, nasleduje report, ktorého autorom je Ján Moravčík.

Po súťaži v Belehrade bola súťaž Modelfest prvou akciou v roku 2018 a už som sa na ňu veľmi tešil. Deň pred súťažou som bol v miernych obavách, aby počasie nenaštrbilo plány, no všetko dobre dopadlo a mohli sme vyraziť. Z Liptovského Hrádku sme vyštartovali pár minút po pol siedmej hodine ráno a po necelých dvoch hodinách sme už mali zaparkované pred Domom kultúry v Rimavskej Sobote. Cesta bola príjemná, nemilo nás prekvapila hmla, ktorá zastrela celé mesto a udržala sa tam po celý deň.

Pár minút po našom príchode sa priestory začali plniť modelármi, modelmi, predajcami a návštevníkmi. Zaregistroval som modelárov z Ivánky pri Dunaji, Žiliny, Nitry, Košíc, hornej Nitry, Liptovského Hrádku, ale aj zahraničných modelárov z Poľska, Maďarska, dokonca z Rakúska. Oceňujem nápad organizátorov vytvoriť v miestnosti, kde sa konalo záverečné vyhodnotenie akúsi „oddychovú“ zónu, kde si bolo možné zložiť veci, sadnúť si, najesť sa, v mojom prípade otvoriť notebook a spracovať prvú sériu fotografií.

Okrem pozitívnych vecí mal tento ročník aj jednu smutnú časť. Všetci sme si spomenuli na Igora Filipiaka, zakladateľa modelárskeho klubu v Rimavskej Sobote, ktorý nás pred pár mesiacmi navždy opustil. Igorovi bol venovaný celý stôl s jeho modelmi a oceneniami.

Hlavným hosťom ModelFest-u 2018 bol český modelár Marek Zindulka, ktorý na svojom workshope demonštroval výrobu, farbenie a patinovanie budov do diorám. Videozáznam spracujeme a zverejníme na náš YouTube kanál.

Po ukončení registrácie som sa vrhol na fotografovanie modelov, medzi ktorými ma zaujalo hneď niekoľko kúskov, ktoré som sa rozhodol oceniť medailou portálu www.eastmodels.sk. Bol som prekvapený, že sa na súťaži objavil Ivan Palenčár z Liptovského Hrádku, ktorý je takmer môj sused. Ivan finišuje na svojom modeli S-300 v mierke 1:72. Fotografie stavby tohto unikátneho modelu si môžete pozrieť TU. Jednoducho masaker!

Jeden z TOP modelov, ktoré bolo možné včera vidieť bol jednoznačne Mig-29 Petra Hriňa. Výborne zvolená atraktívna predloha v kombinácii so skvelým spracovaním vyniesla Petrovi víťazstvo aj vo Fulcrum Cupe.

Tretím modelom v poradí, ktorý vzbudzoval pozornosť bol model vrtuľníka Westland Wessex od neznámeho autora. Získal si hneď aj mňa.

Za mňa môžem povedať, že ôsmy ročník súťaže ModelFest bol výborný a lepší než ten predchádzajúci. Oceňujem zvyšujúci sa počet súťažných modelov a ich kvalitu. Za celý portál ďakujem za spoluprácu!

Viac o súťaži si môžete pozrieť vo videu nižšie, v rozhovore s Lukášom Kvietkom.

Súvisiace články

návrat hore