eastmodels.sk
eastmodels.sk

Mosonshow 2024 (HU)

20.04.2024
#

Nasledujúca udalosť

Mosonshow 2024 (HU)

20.04.2024

ZA model 2018 - aký bol tretí ročník súťaže?

Pridaný 04.03.2018 | autor Ján Moravčík

4. marec 2018 ... Ján Moravčík ... po dvojtýždňovej prestávke smerovali kroky modelárov na tretí ročník súťaže ZA model, ktorý sa tradične koná v dome kultúry v Lietavskej Lúčke. Ja som mal mierne zdržanie a spolu s Mariánom Glembom a Miroslavom Mušinkom sme namiesto dorazili tesne pred desiatou. Podľa množstva áut a pre nás nie príliš výhodného miesta na parkovanie sa dalo tušiť, že účasť bude vysoká. Moje predtuchy sa potvrdili.

Súčasťou sprievodného programu na ZA model 2018 boli workshopy dvoch špičkových modelárov. Zo susednej Českej republiky to bol Marian Bunc, ktorý sa venoval bojovej technike.

Zo Slovenska špecialista na kamióny Pavel Amrich.

Účasť modelárov bola bohatá a okrem domácich sa jej zúčastnili modelári z Českej republiky a Poľska. Neviem, či ste zachytili správu o tom, že v dňoch 28. – 30. septembra 2018 sa v poľskom meste Bielsko Biala uskutoční súťaž Poland Model Show. Organizátori súťaže to myslia vážne a a zvolili si skvelú stratégiu, ktorá spočíva v návšteve súťaží na Slovensku. My ako EASTMODELS tím predbežne potvrdzujeme účasť na tomto podujatí.

Od Mateja Paludu viem, žena súťaži sa bez pár modelov objavilo 400 modelov v špičkovej kvality. Silné zastúpenie tak ako sme si už zvykli mali v Lietavskej Lúčke figurkári.

Rovnako tak „papieráci“.

Tak ako je zvykom, náš portál odmenil práce dvoch modelárov. Prvý z nich bol oku lahodiaci model SU-22 v mierke 1:72 Mareka Vargu.

Druhý z nich bol Gaz Sebastiána Zivčáka, zverenca Polda Klasa. So Sebim sa poznám dlhšie, jedná sa o veľmi šikovného mladého modelára, ktorý mi včera na moju otázku aký nový model postavil, ochotne vyrozprával príbeh o tom, čo všetko na stavebnici  Gaz od firmy UM musel opraviť a upraviť. Keď zistil, že dostal našu cenu veľmi sa tomu potešil. V určitom pohľade mi pripomína mňa v roku 2001, kedy mi v Poprade na súťaži Plastic session odovzdával Poldo Klas cenu. Veľmi som sa tešil a tento moment veľmi ovplyvnil môj nasledovný modelársky rozvoj. Verím, že o Sebastiánovi nepíšeme poslednýkrát a že o ňom ešte budeme počuť.

Počas vyhodnotenia som si uvedomil, že kapacity domu kultúry sú momentálne na hrane a pokiaľ sa má ZA model rozvíjať, je nutné hľadať niečo väčšie. Nič to nemení na tom, že ZA model 2018 bol úspešným ročníkom a tešíme sa o rok opäť. 

Súvisiace články

návrat hore