eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024

Vertigo cup 2018 - report Jána Moravčíka

Pridaný 16.09.2018 | autor Marián Glemba

16. september 2018 ... Marián Glemba ... včerajšej súťaže Vertigo cup sme sa zúčastnili z EastModels tímu len traja. Ja, Janči Moravčík a Lukáš Kvietok. Svoje pocity z podujatia spísal Janči do reportu. Prajem príjemné čítanie priatelia.

--------------------------------------------

Súťaž Vertigo cup 2018 je za nami a musím doplniť, že úspešne za nami! Presne po štyroch rokoch sa toto podujatie opäť vrátilo na scénu, a to s celkom slušným výsledkom. Už pred pár mesiacmi som dostal od hlavného organizátora Paliho Hanzela informáciu, že v Banskej Bystrici sa našiel ideálny priestor na organizáciu súťaže. Tou sa stala aula SZU v mestskej časti Radvaň. Pali mi hovoril, že je to priestor svetlý, dobre vetraný, dostatočne veľký a mal pravdu!

Dostatok priestoru mali predajcovia, rovnako tak návštevníci súťaže. Osobne mám rád, keď sa k modelom nemusím tlačiť a môžem ich pozorovať resp. fotografovať s pokojom. Výborným doplnkom bolo množstvo sedadiel v hlavnej sále, ktoré ľudia využili na oddych. Zabezpečený bol tiež bufet s nápojmi, kde od rána makali Paliho manželka a dcéra, za čo im patrí veľká vďaka.

Hlavnými hviezdami celého podujatia boli David Parker z Veľkej Británie a Milan Dufek zo susednej Českej republiky. Obidvaja predviedli skvelé workshopy, ktoré prilákali množstvo ľudí.

Okrem vyššie menovaných hviezd som sa na súťaži stretol s ďalším skvelým modelárom Jirkom Malchárkom a jeho priateľkou, ktorý prišiel do Bystrice odovzdať zásielku, ktorú má Pali odovzdať na súťaži SMC 2018 v Holandsku. Pre mňa sú stretnutia s Jirkom veľmi obohacujúce, počúvať jeho názory, prístup k modelom a modelárčine ako takej je úžasné.

Súťaže sa zúčastnili aj naši vynikajúci priatelia z Českej republiky, konkrétne David Mrázek, Tomáš Brablc a Ondřej Kubeš. Samozrejme so sebou doniesli aj svoje vynikajúce modely.

Stretli sme sa tiež s vychádzajúcou hviezdou slovenského modelárstva Jarom Matejčekom, ktorý pre náš portál pripravoval článok o maľovaní tváre farbami MRP.

V popredí Jaro

Tak ako to už býva zvykom, pozastavím sa nad modelmi, ktoré ma zaujali. Veľkým oživením súťaže boli modely Davida Mrázka a Tomáša Brablca. Na Slovensku sa na súťažiach modely v drvivej väčšine opakujú, je fajn pokochať sa pohľadom na niečo nové.

Potešený som bol tiež množstvom papierových modelov, doteraz neviem, kde sme urobili chybu a u nás na Bulldog feste 2018 ich bolo tak málo. Verím, že v roku 2020 sa chlapci nenechajú zahanbiť a dorazia v čo najväčšom počte.

Veľkým sklamaním bola účasť žiakov a juniorov v súťaži. Neregistroval som žiadneho mládežníka z Nitry, Popradu alebo Košíc. Je to určite veľká škoda.

Vyhodnotenie bolo naplánované na 15:30, to začalo s pätnásť minútovým predstihom. Aj tak sa mi to zdalo trochu neskoro. Na ľuďoch bolo vidieť únavu a do budúcnosti by som začal so záverečným ceremoniálom aspoň o polhodinku skôr.

Verím, že celé podujatie bolo veľmi nákladné, no prihovorím sa za ostatných modelárov, že do budúcnosti by bolo vhodné okrem papierového diplomu odmeniť ocenených modelárov aj nejakou medailou, poprípade plaketou.

Aj napriek drobným výčitkám hodnotím podujatie maximálne pozitívne, skvelý priestor, hladká organizácia, výborná lokalita vytvára silný potenciál do budúcnosti. Verím, že organizátorský tím okolo Paliho Hanzela to všetko využije a súťaž bude rásť.

Súvisiace články

návrat hore