eastmodels.sk
eastmodels.sk

Momentálne nenasleduje žiadna udalosť

#

Nasledujúca udalosť

Momentálne nenasleduje žiadna udalosť

Návrat k základom - WASH

Pridaný 20.09.2016 | autor Ján Moravčík

Wash je modelárskou technikou, kedy sa z „hračkovitého“ vzhľadu modelu stáva konečne model. Jedná sa o zvýrazňovanie detailov modelu pomocou zapúšťania farby a jej následného umytia (z angl. slova wash).

Čo k tomu potrebujem?

Wash je roztok farby a riedidla, kde prevláda viac farby. Pokiaľ sa rozhodnete si wash vyrobiť doma sami napríklad z olejovej farby a riedidla (môže to byť white spirit alebo odourless riedidlo), jednoduchým ukazovateľom správneho namiešania je jeho skúšobné zapustenie na testovacie miesto. Pokiaľ sa okolo detailu roztečie, konzistencia je správna, ak nie, pridajte viac riedidla. Ja som však pohodlný a použil som wash, ktorý je už namiešaný.

Základné pravidlá

Aj pri tejto technike je dobré dodržiavať určité zásady pri použití a výbere washov najmä čo sa týka odtieňov. Na tmavé podkladové farby (tmavá zelená alebo šedá) sa hodia tmavé odtiene washov (čiernohnedé), pre svetlejšie ako je napríklad piesková kamufláž sa skôr hodia hnedé, až svetlohnedé. Aj tu však platí, že výber je na každom modelárovi a na jeho farebnom cítení. Na model môžete nanášať aj niekoľko druhov washov a vzájomne ich kombinovať, určite tým nič nepokazíte.

Postup

Ten je veľmi jednoduchý. Pripravený model, na ktorom je nanesený pololesklý alebo lesklý lak (s lesklým povrchom sa vám bude pracovať lepšie) jednoducho malým štetcom zapúšťate detaily farbou. Po miernom zavädnutí (trvá to len pár minút) prebytočnú farbu umývate (riedidlom) tak, aby sa wash udržal len v okolí detailov. Pri väčších modeloch môžete robiť tento postup v etapách. O tom aké je to jednoduché si môžete pozrieť vo videu nižšie.

Pre najlepšiu kvalitu sledovania si v nastaveniach videa prepnite HD kvalitu.

Súvisiace články

Návrat k základom - FADING

Pridané 12.09.2016

návrat hore