eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024

Tri Duby modelfest 2016 - report + rozhovor so Števom Svobodom

Pridaný 20.11.2016 | autor Marian Glemba

Do Banskej Bystrice na modelársku súťaž som cestoval po dvoch rokoch. Bystricu mám rád, pretože mám na ňu veľmi dobré spomienky už z detských čias. Práve pred šestnástimi rokmi boli súťaže v meste pod Urpínom tie najlepšie na Slovensku. Tu som zažíval svoje prvé modelárske úspechy, rovnako tak aj sklamania. Dnes som sa nad tými rokmi zamyslel a opäť som sa utvrdil v tom, že do Banskej Bystrice modelárska súťaž patrí.

Premiérového ročníka súťaže sa zúčastnilo veľké množstvo modelárov zo Slovenska, Poľska, Čiech, dokonca sem prišli súťažiaci až z ďalekého Nemecka. Dokopy bolo v priestoroch ZŠ Jána Bokossa k videniu 453 súťažných modelov vysokej kvality. V tomto prípade mali navrch lietadlá, čo je vzhľadom, k tomu, že hlavný organizátor súťaže Števo Svoboda robí lietadlá pochopiteľné. Ich množstvo a kvalita boja jedna z najvyšších, ktorú som mal možnosť tohto roku na slovenských súťažiach vidieť. Organizátori vyhlásili aj bodovacie kategórie lietadiel, kde sa zúčastnili modely EXTRAkvality!

Hlavným hosťom súťaže bol Michal Dostál z Českej republiky, ktorý sa predviedol vo výborným workshopom, kde predviedol techniky znázornenia odrenín. Okrem Michala sa vo workshopovom programe prezentoval aj Martin Beneš s návodom, ako vytvárať masky na modeloch (jeho rozsiahly návod sme uverejňovali aj u nás na stránkach, stačí, keď kliknete TU) a Ján Moravčík, ktorý sa venoval tvorbe zimnej kamufláže pomocou laku na vlasy a zmývateľnej bielej farby. Aj napriek tomu, že na začiatku zlyhala videoprojekcia, možno konštatovať s lektormi veľkú spokojnosť. S Michalom sme po súťaži urobili rozhovor, ktorý na webe zverejníme v najbližších dňoch.

Aj napriek tomu, že sa jednalo o prvý ročník, organizátorom sa na akciu podarilo pritiahnuť veľké množstvo tých najlepších predajcov. Zabrať rozhodne dostali aj peňaženky modelárov a návštevníkov. Aby sme neboli len chválenkárski, tak ako to býva pri prvých ročníkoch aj v Bystrici sa vyskytli nejaké tie chybičky, ktoré bude nutné do budúcnosti vylepšiť. Určite odporúčame lepšie svetlo (počuli sme, že pri tomto rozsahu by sa mala súťaž v budúcnosti presunúť do telocvične tej istej školy, čo by tento problém vyriešilo), zlepšiť koordináciu jednotlivých činností (registrácia modelov, technické zabezpečenie workshopov) . Nie sú to však veci, ktoré sa nedajú v pohode vyriešiť. Za EASTMODELS musím konštatovať, že sme radi, že do Banskej Bystrice sa opäť vrátilo modelárstvo v tom najväčšom štýle.

návrat hore