eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024

Festiwal Modelarski Bytom 2023 - REPORT Jána Moravčíka

Pridaný 26.03.2023 | autor Ján Moravčík

Na súťaž v Bytom som sa tešil od okamihu, ako sme ju zaradili do kalendára podujatí, ktorých sa EastModels v tomto roku zúčastní. Mám to tu rád. Toto miesto mi učarovalo už v roku 2013, kedy som tu bol prvýkrát.

Moja cesta do Poľska začala v sobotu o štvrtej ráno, keď som sa ako za starých čias presunul vlakom do Svitu, kde ma vyzdvihol Roman Michalko s rodinou a následne sme sa vydali na trojhodinovú cestu autom smer Bytom.

Cesta išla rýchlo a dobre, takže už pár minút po deviatej sme parkovali auto pred športovou halou, kde sa súťaž koná. Hlavný rozdiel oproti minulým ročníkom je v tom, že interiér haly je rozdelený na dve polovice. V jednej sa koná samotná modelárska súťaž a sú v nej umiestnené modely, v druhej polovici prebieha burza modelov. Na začiatku som bol trochu skeptický, priestor na modely sa mi zdal malý, no po dvanástej hodine som pochopil, že moje obavy boli zbytočné ... takmer 1400 modelov sa sem hravo zmestilo.

V Bytom sme sa stretli s Marekom Zindulkom a jeho posádkou, ktorú tvoria Pepa Kallas, Roman Vaško a Marekova manželka Marta. Našu československú výpravu ešte doplnili Pavel Vágner a Vojto Mitura.

Po ukončení registrácie a zverejnení prvých fotografií sme spoločne vyrazili na obed, ktorý nám všetkým veľmi dobre padol. Počasie v Poľsku je typicky aprílové. Raz fúka, raz prší a raz svieti slnko. Okrem fotografovania modelov sme spolu s našim poľským ambasádorom Grzegorzom Siutom obehli poľských výrobcov a dohodli vzájomnú spoluprácu. O čo ide, sa dozviete už čoskoro na našom webe.

Kvalita modelov je tradične na vysokej úrovni, ale nič iné som ani nečakal. Poliaci patria medzi európsku špičku. Zvlášť pozitívne hodnotím veľké množstvo mládežníckych modelov. Mňa ako fanúšika malej techniky potešila kvalita modelov v týchto kategóriách. Mimoriadne kvalitnou kategóriou sú diorámy v mierke 1/72. A čo najviac zaujalo mňa? Prikladám vám fotky nižšie. Ak by som mal možnosť udeliť cenu Best od Show, dostal by ju Krzystof Urban! (dve fotografie nižšie).

Milým prekvapením pre mňa bola prítomnosť Andrása Egresiho a jeho šarmantnej dcéry Lídie. Ich osobnú prítomnosť som využil na doladenie podmienok spolupráce so súťažou Mosonshow 2023. András sa pred pár týždňami vrátil z cesty zo Šanghaja, kde spolu s Miklosom Butem prezentovali túto mimoriadne hodnotnú modelársku akciu. 

Po piatej hodine sme sa vybrali na ubytovanie do hotela Boutique, kde sme niektorí spoločne do neskorých nočných hodín posedeli.

V Bytom bol so svojim predajným stánkom aj Ladislav Vallo, náš blízky priateľ, ktorému pomáhame pri organizácii modelárskej súťaže Panzershow v Návsi. V jeho mene sme odovzdali tri kríže modelom, ktoré nás najviac oslovili. 

Súťaž hodnotím mimoriadne kladne. Organizácia bola na vysokej úrovni, priestor haly je dostatočne veľký, nevznikali zápchy a bolo tu výborné svetlo. Som rád, že som sa po siedmych rokoch mohol tejto súťaže opäť zúčastniť. Pokiaľ bude na Slovensku situácia s modelárskymi súťažami nezmenená, Bytom sa pre mňa stane tradičnou „otváracou“ akciou roka.

Súvisiace články

návrat hore