eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hoštejn Model Cup 2024, Hoštejn (CZ)

11.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hoštejn Model Cup 2024, Hoštejn (CZ)

11.05.2024

Panzershow 2023 očami Jána Moravčíka – REPORT

Pridaný 25.06.2023 | autor Ján Moravčík

Fotografie atmosféry a ľudí - Panzershow 2023 + Vojenské dobové tábory

PIATOK

Panzershow v Návsí patri medzi moje najobľúbenejšie akcie od roku 2012, kedy som sa jej prvýkrát zúčastnil. Oslovila ma neopakovateľnou atmosférou, prekrásnym prostredím a najmä ľuďmi, ktorí ju organizujú. Navyše, termín konania na konci júna vo mne evokuje tešenie sa na leto, prázdniny a trochu iné obdobie aj v mojom zamestnaní. Jednoducho, ak by ste ma posledný júnový víkend v roku hľadali, nachádzam sa v Návsí.

Do Návsí sme vyrážali v piatok pred štvrtou hodinou poobede v zostave Moravčík, Kvietok, Roman a Ondrej Michalkovci. S Láďom Vallom sme boli dopredu dohodnutí, že im pomôžeme s čím budeme môcť a vedieť. Pár minút po šiestej sme parkovali naše auto pred evanjelickým kostolom, kde nám Láďo zariadil veľmi atraktívne ubytovanie v priestoroch starej školy.

Po našom príchode chlapci zo Šumperku a ostatní členovia organizátorského tímu usilovne pracovali na registrácii. Pár minút po nás dorazil Hans Merhaut s Luckou. Cez internet sa prihlásilo 510 modelov a s takým množstvom modelov je veľmi veľa práce a Hans sa bez vyzvania pridal do práce tiež.

Vytlačili sa štítky, štartovné listiny, zoznamy. Štítky sa usporiadali podľa čísel a podľa mien sa povkladali do príslušných obálok. Pár dní pred konaním súťaže mi volal Láďo s tým, že majiteľ reštaurácie, kde sa súťaž pravidelne koná pozabudol na Panzershow a na piatok do priestorov súťaže rezervoval oslavu „päťdesiatky“. To nám skomplikovalo prípravy a namiesto nachystania sály v piatok, sme si naplánovali túto činnosť na sobotné veľmi skoré ráno. Dohodli sme sa, že sa U Mrózka stretneme o piatej ráno. Vopred sme si dohodli rozloženie stolov, čo bol z môjho pohľadu veľmi rozumný krok. Večeru sme absolvovali v našej obľúbenej reštaurácii Přístav Kostkov a bolo to ako vždy fantastické. Každému, kto budete mať cestu okolo Návsí, túto reštauráciu vrelo odporúčam. Zvyšok piatkového večera sme strávili spoločným posedením s modelármi.

SOBOTA

Spať sme išli pár minút po druhej hodine. Budík som mal nastavený na štvrtú hodinu a na moje prekvapenie som nebojoval s tým, že sa mi nechce vstať.

Urobili sme rannú hygienu a podľa dohody o 4:59 hod. stáli v priestoroch veľkej sály. Začali sme s chystaním stolov, pódia, doplnkov v exteriéri a interiéri. Vďaka tomu, že nás tam bolo pomerne veľa, o 5:45 sme mali všetko nachystané tak na 90%. Zvyšok času do ôsmej hodiny sme už len ladili detaily a dokonca bol priestor vypiť si v kľude rannú kávu.

Po ôsmej hodine začali prichádzať prví súťažiaci. Vedeli sme, že počet modelov a veľkosť priestorov súťaže budú na hrane, a tak sme ľudí usmerňovali k tomu, aby si svoje modely ukladali účelne, aby sa všetko na stoly zmestilo. Registrácia vďaka Pepovi a Alešovi klapala hladko, nevznikali žiadne dlhé rady a všetko bolo promptne vybavované. Ja som sa venoval workshopu na tému tvorby kamufláže pomocou prípravkov na báze laku na vlasy. Ďakujem každému, kto sa pristavil a s kým som sa včera porozprával.

Po jedenástej som sa venoval fotografovaniu modelov, ktorých sa celkovo zišlo 548. Spolu s vystavovanými modelmi od nemeckých a holandských modelárov ich bolo 580. Absolútne fenomenálne číslo. Škoda len včerajšieho počasia. Keďže počas celého dňa pršalo, nútilo to ľudí zdržiavať sa vo vnútri. Kvalita modelov bola z môjho pohľadu najvyššia, aká sa kedy na Panzershow zišla. Vynikajúce lietadlá, vďaka poľským modelárom kvalitné modely bojovej techniky, prekrásne figúrky a prítomnosťou zástupcu GT CUP IPMS CZE Hansa Merhauta aj veľké množstvo civilných vozidiel.

O 14:20 začalo odovzdávanie cien. Svojou účasťou poctil toto podujatie aj starosta obce Návsí pán Marian Waszut a odovzdal špeciálne ocenenie za prínos do modelárstva pánovi Milanovi Kubáňovi z Kopřivnice.

Oceňujem skutočnosť, že vďaka Radkovi Dostálovi každoročne ceny dostávajú najmenší modelári. Inak tomu nebolo ani tohto roku. Po rozdaní krížov prišlo na rad odovzdanie špeciálnych cien. Špeciálna cena za figúrku putovala do rúk Drahoslava Janečka.

Cenu za najlepšiu bojovú techniku v junioroch si odniesol Matúš Oravkin za T-34/85.

Cena za najlepšiu bojovú techniku v senioroch sa ocitla v rukách vynikajúceho poľského modelára Grzegorza  Szklarczyka za King Tiger.

Vyvrcholením súťaže bolo odovzdanie Best of Show, ktorú získal Ľubomír Michalík za Chevrolet Monte Carlo. Ešte raz blahoželám!

Fotografie z odovzdávania cien na našom Facebooku

Po ukončení ceremoniálu sme si pobalili súťažné modely a začali sme s upratovaním priestorov. O štvrtej hodine bola sála „čistá“ a my sme sa presunuli ku kostolu, kde mal svoje podujatie Richard Topalov.

Pôvodný plán bol, že zostaneme do nedele, ale kvôli zlému počasiu sme tento plán prehodnotili a z Návsí odišli po ôsmej hodine večer. Dovtedy sme ale dobre posedeli a zabavili sa.

Ďakujeme všetkým zúčastneným, ktorí na Panzershow participujú. Je úžasné vidieť také množstvo ľudí, ktorí sem každoročne prichádzajú. Nezabudnite si zapísať dátum 29.6.2024, vtedy sa uskutoční 12. ročník tohto jedinečného československého modelárskeho podujatia. Organizátorom ešte raz ďakujeme, vidíme sa budúci rok!

Súvisiace články

návrat hore