eastmodels.sk
eastmodels.sk

V Podhalański Festiwal Modelarski Ciupaga 2024, Nowy Targ (PL)

25.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

V Podhalański Festiwal Modelarski Ciupaga 2024, Nowy Targ (PL)

25.05.2024

Hobby Model Show 2024 - REPORT + fotogaléria lietadiel

Pridaný 05.05.2024 | autor Ján Moravčík

FOTOGALÉRIA atmosféry a ľudí na našom facebooku

Konečne! Prvá súťaž v tomto roku, kde som stihol takmer všetko. Tým myslím hlavne rozhovory a stretnutia s ľuďmi, ktorých som dlho nevidel. Toto je hlavný rozdiel oproti súťažiam ako je Mosonshow. Tam síce počas víkendu stretneš veľa známych, ale vládne tam veľký zhon, že si to človek ani poriadne neužije. Ale poďme pekne po poriadku. Aký bol druhý ročník medzinárodnej modelárskej súťaže Hobby Model Show?

Na súťaž som už tradične ako na väčšinu akcií v tomto roku cestoval s Romanom a Ondrejom Michalkovcami. Z Liptovského Hrádku sme vyrážali pár minút pred piatou hodinou ráno. Cesta bola bezproblémová a krátko po ôsmej sme boli na mieste.

Vo vnútri kultúrneho domu to už žilo a stoly sa plnili súťažnými modelmi. Ihneď po príchode som sa zvítal s Braňom Herainom, mojim dlhoročným priateľom, ktorý do Borského Mikuláša priniesol niekoľko skvelých modelov, o ktorých v tomto reporte budem ešte písať.

Tak ako som už písal v niektorých článkoch, rozhodol som sa v najbližšom období nesúťažiť, aby som mal priestor na učenie sa nových vecí a aby som si na seba nevytváral účasťou na súťažiach tlak. Aj z tohto dôvodu som mal včera dostatok času si celú súťaž poriadne užiť. Venoval som sa najmä propagácii nášho podujatia EastModels Challenge 2024, ktoré sa uskutoční v Liptovskom Hrádku v dňoch 10.-11. augusta 2024.

Krátko po desiatej hodine, kedy sa ukončila registrácia modelov sa organizátori prihovorili všetkým účastníkom. Pri tejto príležitosti si uctili pamiatku Milana Katrenčíka, ktorý nás pred pár dňami opustil. Na jeho počesť sa na súťaži odovzdával špeciálny pohár Forza Ferrari, keďže Milan bol obrovským fanúšikom tejto značky.

Okrem pracovnej žurnalistickej činnosti som mal včera na súťaži Hobby Model Show aj workshop, v ktorom som sa venoval novým farbám radu ATOM. Ďakujem všetkým, ktorí sa tejto mini ukážky zúčastnili. Po skončení workshopu som opäť pokračoval vo fotografovaní, aby som mohol zverejniť prvé fotografie.

V poobedňajšom programe sa so svojim workshopom predstavil Hanz Merhaut. Pracoval v ňom s farbami Mr. Paint. Záznamy z obidvoch workshopov spracuje Míla Chladil a nájdete ich postupne na jeho YouTubovom kanáli Plastic Modeling.

Súťaž Hobby Model Show je baštou autíčkárov, o tom niet žiadnych pochýb. 12 súťažných kategórií pre civilné vozidlá, množstvo špeciálnych cien a ocenení aj tohto roku prilákalo veľké množstvo modelárov. Naopak, mám dojem, že modelov a najmä kvalita ubudla v „tradičných“ kategóriách ako sú lietadlá a bojová technika. Aj napriek tomu, že modelov v kategóriách lietadiel, bojovej techniky a figúrok bolo pomenej, aj tu sa našli kúsky, ktoré boli skutočne vynikajúco spracované. Keďže som do Borského Mikuláša niesol aj tri plakety EastModels, rozhodol som sa ich venovať týmto modelom.

B-24 Liberator od Braňa Heraina

Tiger II od Radima Šorma

A figúrka od Grzegorza Szklarczyka

Na súťaží bolo veľké množstvo známych. Je úžasné vidieť, ako sa naše životy posunuli. Keď pred rokmi sme chodili takmer na každú súťaž a zisk ocenenia bolo pre nás dôležitejšie, než čokoľvek iné. Dnes je to hlavne o stretnutiach a o tom, že priority máme niekde inde.

Po dlhom čase som sa stretol s Kokavcovcami. Isto ich z modelárskych súťaží poznáte. Vždy usmiata rodinka. Poznám sa s nimi dlhé roky a vždy boli pevnou súčasťou súťaže Bulldog fest. Som rád, že s nami pokračujú aj v novej kapitole súťaže a v Hrádku ich a ich predajný stánok v lete uvidíte.

Na záver by som rád spomenul ešte jednu vec. Iste na modelárskych súťažiach registrujete Miloša a Janku Ševečkovcov. Miloš je ohromný zanieteniec do modelov a ďakujem mu za každú fotografiu, ktorú mi kedy vyhotovil, pretože vďaka nemu som aj ja na nejakej fotke. Janka sa o nás modelárov pekne stará, aby sme neumreli hladom. Keď ma včera ponúkla jej fantastickými koláčmi, nič iné mi nezišlo na um ako nazvať ju mamou. A tak, keď budete niekde na súťaži Janku vidieť, prosím, oslovte ju takto, pretože ona je našou skutočnou modelárskou mamou. Ďakujem!

Vyhodnotenie začínalo o pol štvrtej. Množstvo kategórií, cien, ale aj skutočnosť, že sa realizovalo v kinosále ho natiahlo na vyše hodinu. Tu by som možno zvážil urobiť ho na etapy, alebo urobiť ho priamo v hlavnej sále. Pamätám si, keď sme podobnú formu oceňovania zvolili aj my na súťaži Bulldog fest 2014 a vtedy som si povedal, že nikdy viac.

Čo dodať na záver? V prvom rade chcem organizátorom poďakovať za to, že ich neopustila chuť súťaž zorganizovať. Ďakujem veľmi pekne za pozvanie a príležitosť prezentovať sa s workshopom. Vidíme sa na treťom ročníku Hobby Model Show!

Súvisiace články

Hobby Model Show 2024 - prvé fotografie

Pridané 04.05.2024Podujatiafoto

Hobby Model Show 2024 - už zajtra!

Pridané 03.05.2024NovinkyPodujatia

návrat hore