eastmodels.sk
eastmodels.sk

V Podhalański Festiwal Modelarski Ciupaga 2024, Nowy Targ (PL)

25.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

V Podhalański Festiwal Modelarski Ciupaga 2024, Nowy Targ (PL)

25.05.2024

ModelCon 2024 - REPORT Jána Moravčíka

Pridaný 04.02.2024 | autor Ján Moravčík

Aj keď som svoj report zo súťaže začal písať už včera večer po návrate, premohla ma únava a rozhodol som sa, že to nechám radšej na druhý deň. Na ModelCon som cestoval prvýkrát. Neodolal som pokušeniu túto súťaž osobne zažiť, pretože som o nej počul samé chvály. Navyše som po siedmych týždňoch bez modelárskej súťaže cítil potrebu ísť medzi ľudí a hľadať inšpiráciu na môj projekt, ktorý mám aktuálne na stole. Oplatilo sa, včerajšok bol veľmi vydarený a ja vám prezradím prečo.

Na súťaž som vyrazil pár minút po štvrtej hodine ráno, kedy ma vyzdvihol Roman Michalko so synom Ondrejom. Bolo to pomerne skoro, ale Roman chcel mať istotu, že pohodlne zaparkuje, čo mu aj vyšlo. Pred športovú halu sme dorazili pred siedmou hodinou. V tomto čase už predajcovia vykladali svoj tovar a nás privítal Marek Rašla.

Po zaregistrovaní a odovzdaní modelov sme mali celý deň pred sebou. Pri registrácii by som sa chcel trochu pristaviť, organizátorom do budúcna odporúčam štartovné lístky dopredu narezať a podľa mien rozdeliť do obálok. Je to veľmi prehľadný a rýchly systém, ktorý výrazne zefektívni celý proces.

Po pol ôsmej som v priestore zbadal starého známeho Braňa Heraina. Vždy keď sa stretneme, tak sa poteším, pretože Braňo je moja generácia ... pred 15 rokmi sme spoločne naše modely pomerne intenzívne riešili. Na modelfóre a následne na súťažiach, ktorých sme sa zúčastňovali.

Ihneď po privítaní mi prezradil horúcu informáciu, a to, že súťaže sa zúčastní aj Martin „Red“ Kováč alebo Night Shift.

Martin dokonale doplnil našu zostavu a my sme sa pomyselne vrátili v čase a do obdobia, na ktoré spomíname všetci najradšej. Po dlhšej pauze, kedy sa Martin na súťažiach neukázal, to bola vzácna chvíľa. Nielen pre mňa, ale aj pre mladú generáciu modelárov, ktorá Martinovu príležitosť využila na spoločnú fotografiu.

Ja som túto príležitosť využil na to, že som Maťa pozval na našu súťaž EastModels Challenge 2024 do Liptovského Hrádku. Predbežne padla dohoda a ja som nadšený, pretože história modelárskych súťaží v Liptovskom Hrádku je úzko spätá práve s Martinom.

Súťaže sa zúčastnil aj náš ambasádor pre Českú republiku Hanz Merhaut s Luckou. Iste viete, že vo svete motorizmu tento týždeň rezonovala správa o tom, že Hamilton bude jazdiť za Ferrari. Autičkári ako správni fanúšikovia motorového športu túto informáciu prežívajú ešte viac, a tak pri tejto príležitosti obdaroval Hanz Milana Katrenčíka prekrásnou šiltovkou.

Po ukončení registrácie boli stoly plné modelov a hala plná modelárov a návštevníkov. Až tak plná, že som mal problém s fotografovaním a túto činnosť som musel na niekoľkokrát odkladať. Úspech ale bol, že prvé fotografie boli na internete už okolo jedenástej.

Z oficiálnych zdrojov viem, že modelov bolo včera viac ako 800 a najsilnejšie kategórie boli určite lietadlá a vďaka Night Shiftovi aj diorámy.

Ako som avizoval pred pár dňami, od tohto roku začíname s oceňovaním modelov cenami EastModels. Včera sme vybrali tieto tri.

Avia CS-199 v mierke 1/72 od Henricha Hanka

Vodný mlyn v mierke1/35 od Martina „Reda“ Kováča

„Eleonóra“ Ervína Kovalčíka v mierke 1/24

Organizátori mali v propozíciách info o tom, že vyhlasovanie výsledkov bude v čase od 15:00 – 17:00. Práve sedemnásta hodina bola strašiakom pre mnohých návštevníkov. Najmä pre tých, ktorí do Trnavy cestovali z väčšej vzdialenosti. Obavy boli zbytočné. Organizátori začali s vyhlasovaním cien o tretej a vďaka šikovnému moderátorovi bolo ukončené už o štvrtej. Skvelé! Rozlúčili sme sa, poďakovali a vydali sa na cestu domov.

Organizátorom ModelCon ďakujeme za kvalitne zorganizovanú akciu. Určite sa vidíme aj v budúcom roku!

Súvisiace články

ModelCon 2024 - žiacke a juniorské modely

Pridané 08.02.2024Podujatiafoto

ModelCon 2024 - fotogaléria diorám

Pridané 06.02.2024Podujatiafoto

ModelCon 2024 - prvé fotografie

Pridané 03.02.2024Podujatiafoto

ModelCon 2024 - zoznam predajcov

Pridané 01.02.2024NovinkyPodujatia

návrat hore