eastmodels.sk
eastmodels.sk

Štefánikovo krídlo 2024, Ivanka pri Dunaji (SK)

18.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Štefánikovo krídlo 2024, Ivanka pri Dunaji (SK)

18.05.2024

Międzynarodowy Festiwal Modelarski Bytom 2024 - REPORT Jána Moravčíka

Pridaný 17.03.2024 | autor Ján Moravčík

Participation on Międzynarodowy Festiwal Modelarski Bytom 2024 is full supporting by www.banzaicars.eu

Konečne doma! Aj keď sa vždy na modelárske víkendové výlety teším, vždy som rád, keď som už naspäť. Cesta na súťaž v Bytom začala včera o pol šiestej ráno, kedy sme sa spoločne s Lukášom Kvietkom a Romanom Michalkom stretli v Liptovskom Hrádku, odkiaľ sme vyrazili na viac ako trojhodinovú cestu do Poľska.

Cesta nám ubiehala pomerne rýchlo a krátko po pol desiatej sme parkovali naše auto pred halou.

Vďaka Grzegorzovi Siutovi sme mali tento rok v Bytom ideálne podmienky na našu prácu, keď nám organizátori vďaka jeho intervencii poskytli priestor v hlavnej hale, uprostred celého diania. Vyložili sme si modely (teda tí, ktorí si ich nezabudli zaregistrovať) a začali chystať pracovné miesto.

Okrem zhotovovania foto a video materiálu sme chceli túto súťaž využiť hlavne na informovanie modelárov o modelárskej akcii EastModels Challenge 2024, ktorú v dňoch 10-11. augusta v Liptovskom Hrádku pripravujeme. Stretli sme sa s veľkým množstvom priateľov, osobne ich pozvali a boli by sme poctení, keby sme sa stretli aj v lete na Liptove.

Okrem nás sa na súťaži zúčastnilo pomerne veľké množstvo modelárov zo Slovenska a z Česka. Podľa môjho názoru asi historicky najviac. Bol tu Marek Zindulka so svojim tímom, chalani z Klubíčka, Robo Šarkózi s Petrom Strmeňom. Členovia MK Zobor Nitra a mnohí iní. Ďakujeme za vašu spoločnosť!

Včerajšok bol pomerne náročný. Venoval som sa fotografovaniu kategórií modelov lietadiel a bojovej techniky. Samotné fotografovanie až taký problém nebolo. Z čoho som bol mimoriadne vyčerpávaný bolo tlačenie sa pomedzi ľudí a doslova boj o vhodnú pozíciu na vytvorenie dobrej fotografie. Tých ľudí bolo v Bytom obrovské množstvo. Bol som až tak unavený, že som sa rozhodol pokračovať až na druhý deň.

Včera sme stihli odovzdať tri plakety nášho portálu pre tieto modely.

Krátko po štvrtej hodine sme sa spoločne odobrali na hotel. Aj tu sme sa náhodne stretli v pomerne početnom množstve, čo sa ukázalo ako veľká výhoda, najmä na večernom programe. Ešte pred spoločným posedením sme sa rozhodli posilniť sa teplým jedlom a vybrali sa do reštaurácie Desperado. Dali sme si žurek, ten nám sadol úplne ako sme si predstavovali a k tomu sme všetci pridali niečo z tradičnej poľskej kuchyne. Zvlášť sympatická bola obsluha, ktorá to s nami v dobrej nálade a trpezlivosti zvládla na jednotku.

Po návrate z večere sme sa zastavili v potravinách a kúpili zásoby na večer. Potom už bol voľný program, z ktorého fotografie zverejňovať nebudeme, len jednu...

Noc bola krátka. Ja som vstal o šiestej a venoval sa spracovávaniu fotografií. Ostatní chalani boli hore krátko po mne. Aby som stihol dorobiť prácu zo soboty, rozhodli sme sa, že tradičné raňajky v McDonalds absolvujeme o ôsmej hodine. S krátkym oneskorením sa nám to podarilo, z čoho som bol pomerne prekvapený (vzhľadom na charakter noci).

Počas raňajok sa ku nám pridali aj priatelia z Noweho Targu.

O pol desiatej som už bol opäť za svojim foťákom a doháňal resty. Na rad prišli diorámy, civilné vozidlá, figúrky a lode. Pred vyhodnotením som ešte stihol urobiť jednu fotografiu Sergiusza Pęczeka, ktorý na súťaži prezentoval prácu s novými farbami ATOM od firmy Ammo by Mig Jimenez.

O pol dvanástej už bolo možné zobrať si modely, aby mohli usporiadatelia nachystať priestor na záverečný ceremoniál. Organizátorom sme prisľúbili že zostaneme až dokonca, aby sme pre nich vyhotovili zábery aj z odovzdávania cien (z vyhodnotenia bude samostatná fotogaléria).

Je krátko po deviatej hodine večer. Premáha ma únava, no tá je potláčaná silou pozitívnych momentov, ktoré som cez víkend zažil. Do Bytomu sa vždy rád vraciam. Páči sa mi súťaž, kvalita modelov a výborná burza. Milujem architektúru mesta a spomienky na moje prvé ročníky, ktoré som po návrate k modelárstvu absolvoval práve tu. Bytom bude pre mňa vždy jedinečný. Ďakujem všetkým, ktorí boli súčasťou tohto ročníka, bolo to fantastické!

Súvisiace články

návrat hore