eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hoštejn Model Cup 2024, Hoštejn (CZ)

11.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hoštejn Model Cup 2024, Hoštejn (CZ)

11.05.2024

Velikonoční Prostějov 2024 - REPORT Jána Moravčíka

Pridaný 30.03.2024 | autor Ján Moravčík

Myslel som si, že dnes (sobota ráno) si pospím trošku dlhšie. Už tretí deň bojujem s bolesťou v hrdle a včerajšok bol pre mňa mimoriadne náročný. Keďže zo štvrtka na piatok som zle spal, hore som bol už o druhej ráno. Dohodnutý odjazd s Romanom Michalkom a jeho synom Ondrejom z Liptovského Hrádku bol naplánovaný na 3:30. Čas do odjazdu som strávil dezinfekciou hrdla, až som si nakoniec dal flector prášok, ktorý síce môj problém nevyriešil, ale aspoň na pár hodín som o bolesti nevedel.

Roman bol presný ako vždy. Poslednýkrát skontrolovať, či máme všetko a môžeme vyraziť. Na diaľnici za Liptovským Jánom som si spomenul, že som si zabudol podklady k môjmu modelu Char B1bis, ktorý veziem po 22 rokoch na bodovačku (naposledy tomu tak bolo v roku 2002 na Majstrovstvách Slovenska žiakov v Rožňave, vtedy som súťažil s modelom Tiger I v mierke 1/72). Vracať sa mi nechcelo,  tak som využil to, že po ceste sme v Martine brali Matuša Oravkina (Armour models). Matúšovi som počas cesty napísal, či má doma tlačiareň. Po pár minútach mi prišla odpoveď, že áno a s problémom mi pomohol. Hold, toto je daň, že nie sme na „bodovačky“ na Slovensku zvyknutí.

Keďže sme na súťaž vyrážali pomerne skoro, dorazili sme pár minút po siedmej. Organizátori nás šikovne a promptne usmernili. Od možnosti vybaliť si modely priamo pred halou, až po samotnú registráciu modelov. V Prostějove bola registrácia modelov možná v časovom okne od 7:45 - 9:00. Na začiatku som si hovoril, že je to dosť málo, ale mýlil som sa, všetci to stihli, a ja som tak mohol fotiť modely už veľmi skoro.

Medzi prvými známymi, ktorých som stretol bol Braňo Herain. Iba pripomeniem, že s Braňom sa poznám dlhé roky. V mojich začiatkoch patril práve Braňo medzi moje modelárske vzory a som rád, že sa stále pri tom, čo nás baví najviac, spoločne stretávame.

Ďalším známym, s ktorým som sa včera v Prostějove stretol bol Begi (Vlado Begera). Pamätám si, ako si Vlado dával „pauzu“ keď sa mu narodili deti. Pri pohľade na Vladovho syna som si uvedomil, ako ten čas neúprosne letí.

Krátko potom dorazil do Prostějova aj Hanz Merhaut a Miloslav Chladil (Plastic modeling). Hanz mal počas súťaže pripravené dva bloky workshopov. Prvý na tému práce s farbami Mr. Paint.

V poobednom kole pracoval s novými farbami od Green Stuff. Áno, čítate správne. Hanz totižto fušuje už aj do figúrok.

Obrovským lákadlom pre súťažiacich a návštevníkov bola rozhodne prítomnosť firmy Eduard na súťaži a jeho riaditeľa Vladimíra Šulca. Práve v Prostějove mal včera predpremiéru nový Mustang P-51B v mierke 1/48 a Vladimír s návštevníkmi zrealizoval „kotol“ otázok.

Druhým veľkým lákadlom bola prehliadka skladov MN-modelář. To bola asi moja najväčšia motivácia cestovať na túto akciu pre mňa. Krátko po desiatej sme sadli do áut a vydali sa na predajňu. Odtiaľ chodil pravidelne minibus do hlavného skladu. Záujemcov bolo toľko, že sme sa nedostali na rad a rozhodli sa naše plány prehodnotiť.

Vrátili sme sa na súťaž, kde už prebiehala súťaž v jedení „tvarůžkov“ a pití piva. Výborný sprievodný program a ja som sa tak vrátil v čase. Takéto aktivity totiž boli súčasťou mnohých súťaží, keď som začínal (futbalový turnaj, turnaj v šípkach, súťaž v pití piva, hod modelom a iné). Oceňujem prácu organizátorov, že si tieto zvyky zachovali, bolo to výborné!

Krátko pred druhou mi zazvonil telefón, na ktorom mi svietilo meno MNFtrade. Ihneď som vedel, že mi volá Míra Nevečeřal. Míra sa ma pýtal, kde som. Vysvetlil som mu, že pred predajňou bolo toľko ľudí, že sme prehliadku skladov vzdali. Míra mi vysvetlil, že je vo veľkom sklade a že ma čaká. Takéto pozvanie sa neodmieta. Opäť sme sadli do auta a vydali sa na cestu. To čo som zažil v hlavnom sklade bolo niečo, čo sa deje v rozprávkach alebo v snoch. Vedel som, že MNko má veľa tovaru, ale vôbec som netušil, že prídem do skladu, kde uvidím, 4 500 000 stavebníc (z tejto prehliadky pripravujem samostatné video)! Pre mňa to bol obrovský zážitok. Míra mi prezradil pár skutočne tajných informácií a projektov, ktoré chystajú. Práve EastModels bude mať tú možnosť informovať o nich ako prvý.

Z hlavného skladu sme sa presunuli ešte raz na predajňu, kde sú ukryté ďalšie poklady, tentokrát vo forme rôznych projektov, príbehov a informácií. Aj tieto vám budeme postupne na našich stránkach predstavovať.

Potom nás už len čakal návrat do haly, vyzdvihnutie modelov a poďakovanie organizátorom. Ale aby som svoj dojem zo včerajška dôstojným spôsobom uzavrel, neodpustím si ešte jeden krátky odsek.

Chlapci z Prostějova, robíte to tam sakra dobre! Súťaže som sa zúčastnil prvýkrát a vzhľadom na výborný dátum, tu budem chodiť pravidelne. Myslel som si, že ma bude čakať malá komorná akcia s pár modelmi, ale tých bolo na včerajšom Velikonočnom Prostějove viac ako 530. Čo je ale dôležitejšie, je atmosféra. Tá bola jedinečná a ja si na tento ročník súťaže odnášam tie najkrajšie spomienky. Ďakujem. 

Súvisiace články

Velikonoční Prostějov 2024 - prvé fotografie

Pridané 29.03.2024Podujatiafoto

návrat hore