eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024

Poznáme termín budúceho ročníka Moson model show

Pridaný 26.04.2016 | autor admin

Je to stále len pár dní, kedy skončil jubilejný 20. ročník jednej z najprestížnejších súťaží na svete. Rozmýšľal som prečo je Mošoň tak významným modelárskym miestom. Pochodil som pár súťaží v Poľsku, na Slovensku, rovnako tak v Českej republike. Mesto Mosonmagyaróvár nepatrí medzi najväčšie mestá v Maďarsku, rozhodne však patrí k dobre strategicky orientovaným mestám (blízkosť k letiskám v Budapešti, Bratislave a Viedni). Tým pádom je miesto veľmi dobre dostupné aj pre modelárov zo vzdialenejších krajín. V tomto je Mošoň skutočne jedinečný.

Moja premiéra v Maďarsku prebehla len minulý rok, a tak som bol prekvapený z priestorov. Tie podľa mňa vôbec nie sú prepychové a vzhľadom na počet modelov a návštevníkov mám pocit, že už aj nedostačujúce. Sú však niečim veľmi atraktívne a rodinné. Neviem si predstaviť, že by mala byť súťaž niekde inde. 

Všetci hurá do Mošoňu

Musím konštatovať, že mám veľmi rád obdobie tesne pred touto súťažou. Všetci modelári, ktorí do Maďarska cestujú veľmi radi a často zdieľajú na sociálnych sieťach fotografie z cesty a svojimi statusmi doslova lákajú ľudí na toto podujatie. Tu je vidieť to veľké množstvo modelárov, pre ktorých je súťaž v Mošoni významná. Spolu s nimi pochopiteľme prichádzajúaj tie najlepšie modely, ktoré môžeme počas roka vídať v prestížnych časopisoch alebo na internete.

Burza...

Ďalšou vecou, ktorá určite rozhoduje je veľkosť burzy modelov. Tak veľa predajcov som pokope nikdy nevidel. Pravidelne sa zúčastňujem súťaže v poľskom meste Bytom, ale aj napriek tomu, že priestor samotnej súťaže je oproti Mošoni obrovský, predajcovia tu dosahujú tak pätinu z Maďarska. Ak chcete čokoľvek nakúpiť na jednom mieste, v Mošoni sa vám to rozhodne podarí.

Bez lídra to nejde

Ďalšou veľmi podstatnou vecou je to, že za organizáciou celej súťaže pevne stojí líder András Egresi. Andrása si pamätám zo súťaže Plastic session v Poprade, keď som tam ešte ako dieťa súťažil. Už vtedy bol ostatným modelárom veľmi dobre známy, aj keď sa súťaž Moson model show ešte len rodila (hovorím o rokoch 2000 – 2006).

Prísť na jeden deň nestačí

Ak sa chystáte do Maďarska len na otočku, robíte veľkú chybu. S veľkou pravdepodobnosťou nestihnete nakúpiť, pozrieť modely alebo hodiť reč so známymi. Do Maďarska prichádzajú partie modelárov, ktorí sú v meste už od stredy. Vďaka veľkému množstvu kúpeľných hotelov sa tu otvára možnosť n návštevu aj s celými rodinami. Vy môžete ísť na súťaž, zatiaľ čo sa manželka bude s deťmi kúpať v bazénoch alebo si užívať wellness. Pravá modelárska atmosféra sa začína rodiť v uliciach mesta tesne pred zotmením. Legendárne korzo ovládnu modelárske skupinky, medzi ktorými počuť rôzne jazyky.

Ak by som mal v jednej vete zhodnotiť, prečo je Mošoň tým, čo je, bolo by to veľmi jednoduché. Jedná sa o ideálnu kombináciu prostredia, ľudí a modelov, a to všetko tvorí to, čím Moson model show je. Nezabudnite si zapísať do kalendára dátum 22. – 23. apríl 2017, vtedy sa totiž uskutoční MMS 2017.

Súvisiace články

návrat hore