eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024

MMS 2017 - report Jána Moravčíka

Pridaný 23.04.2017 | autor Marian Glemba

23. apríl 2017 ... Marián Glemba ... v texte nižšie si môžete prečítať report Jána Moravčíka zo súťaže Moson Model Show 2017. 

Keďže ma túto jar čakajú štátnice a uzavrie sa tým tak jedna etapa môjho života, dal som si predsavzatie, že ak by som nemal stihnúť do termínu skúšok skoro nič, do Mošoňu jednoducho ísť musím. Po avizovaní, že súťaž sa tento rok presúva z priestorov univerzity do priestoroch novopostavenej haly rozdelila ľudí na dva tábory. Jeden sa tomu tešil a uvedomoval si, že nový priestor ponúka opäť priestor k rastu, druhá skupina ľudí obhajovala pôvodné priestory, mal som pocit, že skôr z nostalgických dôvodov.

Na súťaž sa mi nakoniec podarilo prísť, aj keď opäť v oklieštenom čase, tak ako je tomu u mňa v poslednom čase zvykom. Bohužiaľ, plnohodnotnú Mošoň si vychutnám až na budúci rok. V piatok som sa presunul do Bratislavy, kde som absolvoval skvelú večeru s Martinom Hronským, Luckou Szabovou a ďalšími priateľmi z Bratislavy.

Z dôvodu nedostatku času sme sa rozhodli cestovať na súťaž v sobotu ráno o siedmej hodine, čo sa ukázalo ako veľmi správne rozhodnutie a mohli sme tak auto zaparkovať len pár metrov od hlavného vchodu do haly. Počas dňa som mal naplánované nafotiť modely a čakali ma tiež povinnosti na stánku Tank Makett Bolt, AMMO by Mig Jimenez – Maďarsko. Jednalo sa o neoficiálnu prezentačnú akciu, kde som spolu s ostatnými skvelými modelármi pracoval na modeli. Akcie sa zúčastnil Roman Volchenkov, Róbert Deák, Sergiusz Peczek, Jorge Porto Del Corral a Ricardo Merino Pando.

Ako posilu som si zobral môjho veľmi dobrého priateľa Jakuba Kopčeka, ktorého môžete poznať z roku 2014, kedy sprevádzal Miga a Elizabeth počas ich návštevy na Slovensku. Jakub mi pomáhal s prekladom, pretože moja angličtina je veľmi úbohá. Vďaka nemu sme nadviazali viacero kontaktov a bolo to pre mňa veľmi príjemné. Veľkým prekvapením pre mňa bol prístup hlavného organizátora Andrása Egresiho, ktorý sa snažil privítať každého návštevníka osobne. Veľmi pekné gesto. Niečo podobné som zažil v minulosti, keď som súťažil v kulturistike v Rakúsku, keď prezident rakúskej kulturistickej federácie na súťaži každému pretekárovi osobne podal ruku a zvítal sa s ním. Je to síce drobnosť, no s vysokou ľudskou hodnotou.

Doobeda sme sa stretli s Michaelom Rinaldim, s ktorým sme mali dohodnutý rozhovor na poobedie. Bohužiaľ to nakoniec nevyšlo, pretože Michael mal pred svojim workshopom meškanie, ospravedlnil sa nám a my sme ho nechali v pokoji sa nachystať na svoje vystúpenie. S Jakubom hľadáme cesty, ako by sme s s ním spojili a opýtali sa ho na to, ako sa mu v Maďarsku páčilo. Verím, že sa nám to podarí.

Čo napísať k samotnej súťaži a úrovni súťažných modelov? Moson Model Show je jednoznačne najkvalitnejšou a najprestížnejšou akciou nielen v Európe, ale bez hanby si dovolím tvrdiť, že aj na svete. Pravidelne sa tu schádzajú modelári z celého sveta so svojimi najlepšími kúskami. Získať ocenenie z tejto súťaže je veľký úspech a nevyrovná sa mu ani desať zlatých medailí z Telfordu. Cieľom každého modelára, ktorý ma snahu sa zlepšovať by malo byť rovnať sa s najlepším. Mošoň je na to to správne miesto.

Čím je Mošoň skutočne výnimočný? Tým, že sa tu pravidelne stretávajú modelári a panuje tu veľmi dobrá nálada. Na tomto fakte neubrala ani zmena priestorov. Ľuda sa zabávali, smiali sa a celú akciu si poriadne užívali. Hádam najveselšie bolo pri stole Brassica models (Klubíčko). Sláva Hlávka nám prezradil čo chystá v najbližšej dobe. V pláne je vydanie Tatry okolo sveta, čo bude ďalším vykročením do detstiev veľkého množstva ľudí a už teraz sa neviem dočkať. O novinkách z dielne Brassica sa budeme venovať v samostatnom článku.

Čo dodať na záver. Jedine to, že novými priestormi sa v podstate nič nezmenilo, práve naopak. Vznikol priestor na ďalší rast tejto jedinečnej akcie a tá jednoznačne preukázala, že svoj potenciál ani z ďaleka nenaplnila. Práve teraz prebieha v Mošoni vyhodnotenie súťaže, všetkým oceneným blahoželám a teším sa na stretnutie s vami opäť o rok, verím, že už počas celého víkendu.


Súvisiace články

návrat hore