eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024

Stojany & organizéry

Pridaný 23.05.2017 | autor Michal Juršík

Každý z nás pozná a určite má aj ten svoj vlastný organizovaný neporiadok na pracovnom stole. Nakoľko mám prácu kde sa odo mňa vyžaduje precíznosť a disciplína, už som sa nedokázal prizerať tomu môjmu chaosu na pracovných stoloch, ktorý sa mi postupne vymkol spod kontroly. Preto som sa s ním rozhodol skoncovať. Nižšie v článku priblížim postup výroby stojanu na rôzne kliešte, ktorý nie je síce môj výmysel, ale rôzne zubno-technické predajne za podobný pýtajú nekresťanské peniaze. Doma v dielni, na kolene ma stál iba dva večery. 

Aby sme šli po poriadku takto vyzeral môj pôvodný stojan. Bol nedostačujúci a ostatné kliešte sa mi povaľovali kade tade. 

Keď som ich všetky dal na kopu bolo ich zrazu celkom dosť! 

Dlho som špekuloval z akého materiálu by som ho vyrobil, v tom mi zrak padol na 3 mm hrubú duralovú platňu a hliníkovú guľatinu a bolo rozhodnuté. Váha materiálu a jednoduchosť jeho opracovania mi hrala iba do karát. Na sústruhu som stiahol z guľatiny zoxidovanú povrchovú vrstvu na priemer 8 a 10 mm  plus som na oboch koncoch navŕtal otvory a vyrezal do nich závity o priemere M4. Bočné steny sú vypílene zo spomínaného duralu. 

Postup montovania stojana zobrazujú fotky. 

Stojan má celkovú dĺžku niečo cez 28 cm do strednej časti sa mi s prehľadom zmestia všetky kliešte a stále tam ešte je nejaká rezerva. Na jednej vonkajšej strane som zostrojil z 1mm hrubého hliníkového plechu držiak na kruhový vyrezávač a mikrometer. Na druhej strane je miesto pre zavesenie väčších kliešti ako môžete vidieť na obrázkoch. 

Celková výška stojanu je 12cm a jeho šírka 10cm. Plne obsadený stojan je zobrazený na nasledujúcej fotografii. 

Ďalším orieškom pre mňa boli organizéry drobných inštrumentov napr. na pinzety, nožnice, skalpely, perá, ceruzky, štetce a pod. Otec mi z práce raz doniesol plastové stojany na skúmavky. Prvotne som nemal ešte tušáka na čo by som ich využil no s odstupom času som si na ne spomenul osadil som ich na plastové tácky a organizéry boli hotové. Tieto stojany sú dostupné v lekárskych potrebách za pár centov a sú dobre prehľadné. 

Koncom apríla som si z Mošone dovliekol celkom slušnú zásobu styrénových profilov od Evergreen-u.  Ich doterajšie skladovanie vyzeralo asi tak, že boli všetky pokope, neprehľadne v jednom dlhom valci. Popasoval som sa aj s touto záležitosťou. Za skriňou som mal už dlhší čas zasunutú 5mm hrubú tabuľu Komatexu – PVC doska. Z nej som vyrezal diely a poskladal vonkajšiu konštrukciu organizéru. V inštalatérskych potrebách som kúpil 12m PVC tenkostennej trubky s vonkajším priemerom 16mm. Narezal som z nej 33cm dlhé kusy aby boli trošku kratšie ako sú profily. Takto pripravené rúrky som pozakladal do nosnej konštrukcie, ktorú som nakoniec pripevnil na bok skrine, aby som ju mal po ruke. Aktuálny organizér má priestor na 72 druhov profilov, čo mojím potrebám bohate vyhovuje. 

Verím, že som Vás mojím príspevkom inšpiroval k väčšej prehľadnosti na pracovných stoloch.

Modelárstvu zdar priatelia!

MDDr. Michal Juršík

návrat hore