eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024

Aká bola Mosonshow 2024?

Pridaný 21.04.2024 | autor Ján Moravčík

Mosonshow 2024 je za nami! Pred pár minútami som dorazil domov a sadám za svoj notebook, aby som napísal dojmy, zážitky a pocity z tohto ročníka. Začneme s číslami. V tomto ročníku súťaže sa prezentovalo 3021 modelov od viac ako 900 modelárov takmer z celého sveta. My sme urobili viac ako 2800 fotografií.

Report zo včera som nepísal, a to z jednoduchého dôvodu. Premohla ma únava. Sobota bola mimoriadne náročná. Nakoniec som urobil dobre, pretože dnes sme zažili niekoľko skvelých vecí, o ktorých vás budem v tomto článku informovať.

SOBOTA

Sobota začala príjemným stretnutím s našim veľmi dobrým priateľom Jorge Porto del Corralom zo Španielska. Prišiel na naše pracovné miesto a so všetkými sa vrúcne privítal. S Jorgem sa v Mošoni stretávame pravidelne. Je to človek s veľkým srdcom a vždy ho radi vidíme. Včera tomu nebolo inak.

V sobotu som sa osobne stretol aj s Milanom Smikom. Milana môžete poznať z našich stránok, už niekoľkokrát som o ňom písal. Milan je hlavným sponzorom podujatia EastModel Challenge 2024 (ďalej len EMC 2024), ktorú budeme v termíne 10.-11. augusta organizovať v Liptovskom Hrádku. Potvrdili sme si body spolupráce a dohodli pár prekvapení, ktoré pre návštevníkov súťaže pripravujeme.

Zrána bol priestor na krátke stretnutie s Andrásom Egresim. Pri tejto príležitosti sme ho osobne pozvali do Liptovského Hrádku. Boli by sme veľmi radi, ak by sa Andrásovi a jeho priateľom podarilo do Hrádku doraziť.

Súčasťou sprievodného programu bola aj charitatívna akcia, ktorej výťažok putoval na psí útulok. Pre deti bol pripravený workshop zameraný na maľovanie figúrok. Viem, že organizátori na začiatku nevedeli s akým záujmom sa to u verejnosti stretne, no myslím si, že môžu byť s výsledkom spokojní. Bola to výborná akcia s ušľachtilým cieľom.

Počas dňa prebehlo aj vyhodnotenie GT CUPu za rok 2023. Nemohli sme pri tomto významnom akte chýbať.

Z dôvodu veľkej vyťaženosti som musel oželieť návštevu predajcov. Podarilo sa mi navštíviť len stánok Modelscene a na ňom som zastihol Mareka Zindulku s majiteľom Daniem Buchtelom.

Počas dňa som neustále stretával našich známych. Modelárov, s ktorými sa poznáme z Belehradu, kam každoročne pred Vianocami cestujeme.

No a samozrejme modelárov, ktorých stretávame výlučne v Mošoni.

Ďakujeme každému, kto sa za nami zastavil a pozdravil nás. Každý kto ma pozná bližšie, ten vie, že radšej stojím za fotoaparátom, než pred objektívom. No sem tam sa aj ja rád odfotím. S Minami a Miyabi to bola počas tohto víkendu jedna z malého množstva výnimiek.

Pavla Beránka a Plastic Invasion tiež nemusím našim čitateľom zvlášť predstavovať. S Pavlom sme robili rozhovor presne pred rokom a priblížil nám v ňom jeho projekt. Za posledný rok ubehol Pavel so svojim tímom obrovský kus cesty. O nej vás budem informovať o pár riadkov nižšie. Pavel máš môj obrovský obdiv!

Bine Logar patrí tiež do kategórie ľudí, s ktorými máme silné puto a veľmi silný vzťah. Bine a jeho fantastický workshop pre deti bude sprievodným programom EMC 2024 a my sme s ním ladili posledné detaily. 

Posledná fotografia dňa patrila chalanom z Panzershow Návsí. Aj napriek veľkej únave sme boli radi, že posledná zastávka v sobotu bola u Aleša a Láďu. Už sa nevieme dočkať konca júna, kedy budeme v Návsí spoločne pripravovať toto mimoriadne modelárske podujatie.

NEDEĽA

Ráno som sa zobudil a cítil som sa ako keby ma zrazil kamión. 1500 fotografií s foťákom s externým bleskom bolo na mne cítiť. Pavel sa obetoval, zobudil sa o pol šiestej a zobral ma na siedmu do haly, aby som mohol dokončiť fotenie. Na rad prišli kategórie figúrok. S civilnými vozidlami a loďami mi pomohol Lukáš.

Súčasťou dnešného dňa bolo aj odovzdanie plakiet, ktoré sme si pre modelárov pripravili. O pol deviatej mi volal Vojto, že pri odovzdávaní plakety pre diorámu Bernharda Lustiga bol Bernhard zhodou okolností pri tom. Vojto sa s ním dal do reči, predstavil sa ako člen EMC 2024 a predostrel mu koncepciu nášho podujatia. Bernhard zareagoval veľmi pozitívne a Vojto s ním dohodol stretnutie na našom pracovnom mieste o deviatej. Dve minúty pred dohodnutým časom sme sa s Bernhardom osobne zvítali a porozprávali o našom projekte. Všetci sme boli po tomto stretnutí nadšení a nateraz neprezradím viac.

Opäť sa vrátim k Pavlovi Beránkovi. Pavel a jeho tím odovzdal na súťaži päť jedinečných plakiet modelom, ktoré vybrala porota. Niektorí členovia boli priamo v Mošoni, niektorí hodnotili na diaľku cez internet. Ďakujem Pavel, že som mohol byť pri tom (viac foto v galérii pod článkom).

V Mošoni sme ocenili osem modelárov našimi plaketami. Medzi nimi bol aj modelár, ktorý bohužiaľ prišiel o cenu, ktorú dostal (niekto mu ju zobral). Lukáš sa o tom dozvedel a rozhodli sme sa mladého modelára odmeniť našou plaketou. Foto siedmych ocenených modelov pripájam nižšie.

Mosonshow 2024 bola pre nás jedinečná. Obrovské množstvo mimoriadne kvalitných modelov a extrémne veľa ľudí. Aj toto je výsledok 25 ročnej práce Andrása Egresiho. András dnes oficiálne ohlásil svoj odchod a na čelo organizátorského tímu uviedol svojho nástupcu Janosa Balogha.

András, ďakujeme za všetko, za celé roky vždy usmiateho prístupu a obrovskej dávky pozitívnej energie. Janosovi želáme veľa úspechov v organizovaní ďalších ročníkov. Za celý tím EastModels by som chcel poďakovať za podmienky a starostlivosť, ktorú ste pre nás zabezpečili. Vidíme sa budúci rok!

Súvisiace články

Mosonshow 2024 - výsledková listina (RESULTS)

Pridané 23.04.2024NovinkyPodujatia

Mosonshow 2024 - gallery of figures

Pridané 23.04.2024Podujatiafoto

Mosonshow 2024 - gallery of diorama

Pridané 22.04.2024Podujatiafoto

Mosonshow 2024 - gallery of AFV

Pridané 21.04.2024Podujatiafoto

Mosonshow 2024 - first photos!

Pridané 19.04.2024Podujatiafoto

návrat hore