eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024

Tri Duby Modelfest 2017 - ZRUŠENÉ

Pridaný 15.10.2017 | autor Ján Moravčík

Tak a história sa opakuje, už ani neviem po koľký raz. S veľkým sklamaním musím napísať, že súťaž Tri Duby Modelfest, plánovaná na 4. november 2017 sa neuskutoční. Tak ako aj v minulosti, aj tentokrát je problém v priestorovom zabezpečení akcie. V termíne súťaže sú voľby do VÚC, tým pádom sú zablokované všetky školské priestory. Organizátori mali v pláne vyjednať  športovú halu, no bolo by to nad finančné možnosti, ktoré majú. Súťaž je tak plánovaná na rok 2018. S touto negatívnou správou si dovolím krátku úvahu na tému Bystrica a modelárske súťaže.

Kedy prelomí Bystrica modelárske prekliatie?

V priebehu 15 rokov, čo som na modelárske akcie do Banskej Bystrice cestoval je toto "zrušenie" už tretej akcie. Viem, že organizátori dali stanovisko, že súťaž bude v roku 2018, no niekedy mi to príde tak, ako keď vám povie frajerka - "dajme si pauzu". 

Aby ste pochopili moje sklamanie a rozčarovanie, trošku vám priblížim históriu bystrických modelárskych súťaží. Do Bystrice som na svoju prvú súťaž pricestoval už v roku 2001. V tom čase, ak ma pamäť neklame, tu boli súťaže dve (obidve organizoval Jaro Kršiak). V júni bola súťaž pre žiakov a juniorov, v jesennom termíne sa organizovala súťaž ALL KITS SHOW, ktorá v tej dobe patrila k tomu najlepšiemu, čo na Slovensku bolo. Podobu tejto súťaže mám uchovanú v hlave až do roku 2012, kedy sa uskutočnil jej posledný ročník. Súťaž sa organizovala v priestoroch CVČ a neskôr v Dome kultúry, aby nakoniec skončila v priestoroch Misijného hnutia. V tom istom roku na jeseň sa uskutočnil prvý ročník premiérovej súťaže Vertigo Cup, za ktorej zrodom stál Paľo Hanzel.

V roku 2013 sa udialo niečo podobné, a to, že v Banskej Bystrici boli dve modelárske podujatia. V apríli Banskobystrický modelársky deň, nesúťažná modelárska akcia, ktorú v tej dobe organizoval Jaro Kršiak a Štefan Svoboda. Na jeseň druhý ročník súťaže Vertigo Cup. V roku 2014 bola avizovaná veľká zmena a do súťaže Vertigo Cup ku Pavlovi Hanzelovi pribudol Štefan Svoboda. Výsledkom spojenia síl bol mimoriadne úspešný ročník, na ktorom sa predstavil aj Adam Wilder.

Rok 2015 priniesol zrušenie súťaže Vertigo tri týždne pred termínom z dôvodu nedorozumenia pri dojednávaní dátumu. Rok 2016 bol opäť rozporuplný, pretože v kalendári modelárskych súťaží na Slovensku svietili pri meste Banská Bystrica opäť dve podujatia. Vertigo cup a nová súťaž Tri Duby modelfest pod taktovkou hlavného organizátora Števa Svobodu. Zo zdravotných dôvodov bol Paľo Hanzel nútený svoju súťaž odpískať a Vertigo definitívne ukončilo svoju pozemskú cestu. Na opačnej strane súťaž Tri Duby bola veľmi dobre zorganizovaná, s bohatou účasťou modelárov s dominanciou lietadielkárov.

Dnes bohužiaľ musím konštatovať to, že Banská Bystrica je opäť bez modelárskej akcie. Mesto v srdci Slovenska s prekrásnym prostredím, tankovým skanzenom a múzeom SNP stále čaká na dôstojného nástupcu ALL KITS SHOW a najmä na to, aby našla dôstojné priestory na organizáciu.  

návrat hore