eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024

Modelársky rok 2017 očami Jána Moravčíka

Pridaný 23.12.2017 | autor Ján Moravčík

Rok 2017 sa nezadržateľne blíži do svojho konca, a tak ako sú pre mňa hektické jeho posledné dni, rovnako rýchlo prešli aj ostatné mesiace. Pre mňa bol tento rok jeden z najpríjemnejších a to nielen z modelárskeho hľadiska. Ak sa vám chce venovať mi pár minút času, niečo viac vám o tom poviem.

Rokmi je v Československu dobrým zvykom, že tu máme súťaží ako maku. Sám som tohto roku absolvoval dokopy 15 modelárskych podujatí doma, ale aj v zahraničí.

Modelársku sezónu som už po druhýkrát vďaka Jindrovi Štěrbáčkovi odštartoval absolvovaním cesty do Norimbergu na Svetový veľtrh hračiek. Ako je u mňa zvykom, cestoval som nočným rýchlikom do Prahy, kde ma ráno o šiestej hodine vyzdvihol Jindro s Petrom Vejvodom. Nasledovala niekoľkohodinová cesta autom do Norimbergu, rýchla prehliada veľtrhu spojená s pár stretnutiami a rovnaký scenár cesty naspäť. Za tie fotografie a stretnutia to ale vždy stojí za to. Rok 2018 nebude iný.

Prvou modelárskou akciou, ktorú som v tomto roku absolvoval bol ModelFest v Rimavskej Sobote. S chalanmi z organizátorského klubu sa poznám už roky a ich rozhodnutie urobiť otváraciu súťaž na Slovensku bolo vynikajúcim ťahom. Oproti minulým ročníkom som zaznamenal zvýšený počet, ale najmä kvalitu súťažných modelov, čo je oproti iným súťažiam (väčšine) na Slovensku rozdielny vývoj, za čo ich chválim. Udržať si stúpajúcu úroveň nie je nič jednoduché. O súťaž sa treba starať a čo hlavne, je potrebné aktívne sa zúčastňovať iných súťaží.

Začiatok marca bol v réžii žilinských modelárov, ktorí organizovali druhý ročník súťaže ZA model. Tu bol vývoj odlišný ako v prvý ročník a modelov bolo menej. Celkovo som bol sklamaný, pretože som očakával, že práve ZA model bude jednou z najdominantnejších akcií na Slovensku, pretože vzhľadom na polohu na to potenciál má. Chce to začať s propagáciou skôr, dnes je 23. decembra, do súťaže je cca 10 týždňov (ak bude súťaž v podobnom termíne ako vlani) a ešte nepoznám termín konania súťaže.

V apríli som navštívil dve súťaže. Prvou bola súťaž v Čani. Opraty do svojich rúk naplno opäť prevzal Stano Žoldák a výsledkom bola príjemná modelárska akcia s kvalitnými súťažnými modelmi. O dva týždne neskôr sa konala súťaž Mosonshow. Vďaka Lacovi Nagyovi sme sa stali mediálnym partnerom súťaže, a tak sme mohli československých modelárov o novinkách informovať vždy ako prví. V Mošoni sme mali veľa povinností, no podarilo sa nám spracovať kompletný fotomateriál a odmenou nám bola rekordná návštevnosť nášho webu  (5100 zobrazení za deň). Za mňa môžem s pokojným svedomím prehlásiť, že súťaž v Mošoni je jednoznačne najlepšou a najprestížnejšou súťažou na svete.

Od Mošone som toho veľa nestihol, nakoľko som mal pred sebou dlho očakávané štátnice a sústredil som sa na ne. Nakoniec aj táto skúška dopadla veľmi dobre a po piatich rokoch som si mohol konečne vydýchnuť.

Týždeň po štátniciach sme mali naplánovanú „našu“ akciu – Bulldog 24 hodinový maratón. Podujatie úplne iného formátu, ktorého hlavným cieľom bola stavba modelu v trojčlenných družstvách za 24 hodín. Z nášho pohľadu rovnako náročné podujatie ako organizovanie súťaže. Atmosféra bola vynikajúca, zišlo sa veľké množstvo kvalitných modelárov a celý víkend bol úžasný. Sme radi, že sme objavili Chatu Alpine, ktorá je od Liptovského Hrádku vzdialená len pár kilometrov, pretože je to ideálny objekt na organizovanie takéhoto podujatia.

17. jún bol dátumom konania MODELLBRNA. Na túto akciu som už v minulosti niekoľkokrát chcel ísť, no nikdy sa mi to nepodarilo. Finančnú záštitu nad podujatím zobrala firma Eduar a urobila dobra, pretože súťaž udržala medzi živými. Trošku som ostal zarazený z cien, ktoré čakali na ocenených modelárov. Papierový diplom formátu A5 je predsa na tak prestížne podujatie akým MODELLBRNO nesporne je, skutočne málo.

Posledný júnový víkend si posledných šesť rokov nič neplánujem, a to z jediného dôvodu. Práve vtedy sa koná v Návsí modelárska súťaž Panzershow. V roku 2012 to bola moja prvá súťaž mimo Slovenska a vďaka jedinečnej atmosfére si ma ihneď získala. Inak tomu nebolo ani tohto roku. Na súťaž sme dorazili v skvelom zložení už v piatok na obed a zotrvali sme tam až do nedele. Jednoducho fantastické!

Po takmer dvojmesačnej prestávke sa modelári sústredili na súťaž v Novej Lesnej. Druhý ročník Modellers Contest Tatry sa už tradične konal v augustovom termíne. Súťaž bola dobre zorganizovaná. Je vidieť, že organizátori zapracovali na nedostatkoch z minulého roku a akcia sa niesla pokojným duchom.

V septembri som mal v pláne dve akcie prvou z nich bol Memoriál W/O Pavla Pukančíka v Martine. Súťaž patrí medzi tie najstaršie na Slovensku a vždy sa tam rád vraciam kvôli Palimu Kotríkovi a Dušanovi Záthurckému. Pali ma tohto roku nabalil množstvom fotografií z jeho zahraničných služobných ciest, na ktorých je množstvo techniky. Cez zimné mesiace by som sa rád dostal k ich digitalizácii.

Záver septembra bol v znamení súťaže E-day, ktorá sa konala po prvý raz v hoteli  Top v Prahe. Z môjho pohľadu najmasovejšia akcia v Československu. K svetelným podmienkam sa vyjadrovať nebudem, myslím, že tak urobili iní a v hojnom počte. V čom vidím nevýhodu je fakt, že sa organizátori spájajú so Zväzom modelárov v Českej republike. Vzhľadom na aktuálne dianie v tejto organizácii by mohlo byť takéto spojenectvo Achillovou pätou súťaže. Verím, že sa tak nestane!

Do môjho októbrového plánu sa zmestila len jedna súťaž a to Scale Model Challenge v Holandsku. Na súťaž sme cestovali v zložení Kvietok, Pásztor, Zindulka a ja. Do ďalekého Veldhovenu sme museli absolvovať dlhú, takmer dvadsať hodinovú cestu. Súťaž bola výborná, kopec kvalitných modelov, a to najmä v kategóriách figúrok. Jediné, čo nás odrádza navštíviť Holandsko, je tá vzdialenosť.

Posledná novembrová sobota znamenala na Slovensku pre modelárov sviatok. Konala sa totiž Plastiková zima. Po minuloročnej spolupráci s KPM Bratislave sme pokračovali v spolupráci aj v tomto roku. Poučili sme sa z chýb z minulého roku a do Ružinova som pricestoval už v piatok, aby som otestoval techniku potrebnú na projekciu workshopov, ktoré boli v réžii EASTMODELS. Aj napriek tomu, že nám jeden aktér workshopov v piatok večer vypadol, podarilo sa nám nájsť vhodného náhradníka, ktorého workshop zaznamenal mimoriadny úspech. Jeho meno je Jan Rosecký a rozhovor s ním si môžete prečítať TU. Ako bonus súťaž zaznamenala rekordný počet súťažných modelov, a to presne 1055, proste najlepšia modelárska akcia na Slovensku!

Posledná plánovaná akcia, ktorá sa konala presne pred týždňom bol Novogdišnji Kup v Belehrade. V Srbsku som už dvakrát bol (v roku 2011 a 2012), a tak som vedel čo ma čaká. Bol som ale mimoriadne prekvapený z prístupu srbských modelárov, ktorí  keď sa dozvedeli, že na akciu pricestujeme, pozývali nás na spoločné večere a spoločenské akcie. Bolo to veľmi príjemné a ďakujeme im za to. Presne v tomto prípade sa ukazuje, že sa nemusí jednať o akciu kde je 1500 modelov, ale keď máte pocit, že ste tam vítaní, odnesiete si zážitky na celý život. Srbsko bolo nezabudnuteľný zážitok a určite sa tam opäť vrátime.

Vám milí čitatelia želám príjemné prežitie vianočných sviatkov a všetko dobré v Novom roku. Vidíme sa na modelárskych akciách a teším sa na stretnutie s vami.

Ján Moravčík

návrat hore