eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hoštejn Model Cup 2024, Hoštejn (CZ)

11.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hoštejn Model Cup 2024, Hoštejn (CZ)

11.05.2024

Bulldog fest 2018 – rozsiahly report s fotografiami!

Pridaný 28.05.2018 | autor Ján Moravčík

28. máj 2018 ... Ján Moravčík ... konečne mám čas (energia ešte stále chýba), aby som sa vyjadril k 11. ročníku súťaže Bulldog fest, ktorá sa uskutočnila túto sobotu v Liptovskom Hrádku. Musím povedať, že pre mňa ako hlavného organizátora bol toto jeden z najťažších, ak nie najťažší ročník. Rozmýšľal som prečo to tak vnímam a prišiel som na dva hlavné dôvody.

Prvý je, že aktívnych členov modelárskeho klubu Bulldog je z roka na rok menej. Kým v minulosti sme sa vedeli v deň súťaže zísť v hojnom počte, tohto roku sme mali poistku v chlapcoch z modelárskeho klubu pri MSKS v Rimavskej Sobote a Marekovi Zindulkovi, ktorí nám veľmi vypomohli. Touto cestou im veľmi pekne ďakujeme. Druhý zásadný fakt je, že súťaž sa dostala na úroveň, ktorá sa síce dá zorganizovať v kooperácii troch ľudí, no na zabezpečenie je nutné úlohy delegovať ďalším. Samotná súťaž nie je len o modeloch, ich registrácii a vyhodnotení...

Aby celok dával zmysel, je poskladaný z malého množstva častí, ktoré na seba nadväzujú a do seba zapadajú. Sú to rôzne činnosti od zháňania finančných prostriedkov, cez ich vyúčtovanie, rezervácia priestorov, dojednanie hostí, zabezpečenie podmienok ich príchodu, nákup cien, registrácia modelov, celkový marketing a mnoho iného. Človek neraz súčasne rieši aj 10 - 15 vecí, a to je niekedy skutočne náročné, zvlášť, keď čas delíte medzi najbližších a prácu. 

Súťaže Bulldog fest sa zúčastnili modelári zo Slovenska, Českej republiky, Poľska, Holandska, Srbska a Bosny a Hercegoviny. Na stoloch sme spolu napočítali 605 modelov (v roku 2016 sme do celkového počtu 765 modelov započítavali aj veľkopočetnú kolekciu formúl, vyšlo nám, že sme sa tohto roku zlepšili o takmer 50 modelov). Znamená to, že oproti internetovej registrácii celkový počet modelov stúpol o viac ako 20%. Trochu prekvapení sme boli z toho, že pomerne veľa modelárov, ktorí sa na súťaž prihlásili prostredníctvom internetu nakoniec nepricestovali. Viem, že niekedy to okolnosti zariadia tak, že sa nedá a plne to chápem, no keďže sa jednalo aj o mojich dobrých známych, s ukončením registrácie sme čakali na nich. Nakoniec aj tak neprišli, pritom stačilo napísať deň-dva dopredu a my by sme získali v sobotu 45 minút k dobru.

V tomto reporte budem kritickejší, pretože si to k sebe môžem dovoliť a tu do toho vidím viac. Cez týždeň sa ku mne dostala správa o tom, že Pavol Novotný so svojimi zverencami z CVČ Košice do Liptovského Hrádku nepricestujú a celú situáciu dôstojne zachránili modelári z CVČ Svit, z Gelnice a z Rimavskej Soboty. Vďaka štedrým sponzorským darom z redakcie mesačníka Modelář pevne verím, že naši najmenší boli spokojní.

Na strane druhej musím konštatovať, že takú rôznorodosť v podobe modelárov z modelárskych klubov vyššie spomínaných štátov Európy sme v Liptovskom Hrádku ešte nemali. Nemôžem každého vymenovať, ale chcem, aby ste vedeli, že z vašej návštevy som sa skutočne tešil. Aj vďaka vám bol Bulldog fest 2018 opäť lepší a fantastickejší.

Špeciálne miesto pre mňa majú naši srbskí priatelia, ktorí po našich dvoch balkánskych výletoch pricestovali na Slovensko. Jednu partiu tvorila posádka z modelárskeho klubu Novi Sad, ktorá nás v piatok prekvapila plaketou, ktorou ocenila prácu EASTMODELS tímu na súťaži Dunav 1255, ktorej sme sa v marci tohto roku zúčastnili. Veľmi pekne ďakujeme!

Druhú posádku tvorili Miroslav Sljivic (šéfredaktor internetového časopisu MaketarPLUS) a Časlav Mijuškovič (predseda modelárskeho klubu Oluj Belehrad). Pre mňa sú obidvaja ako rodina. Aj vďaka ním sa do Srbska vždy teším a už teraz rozmýšľam nad decembrovou súťažou Novogodišnji kup, ktorá sa uskutoční v Belehrade. To, že našu akciu podporili svojimi skvelými modelmi len potvrdzuje slová, že modelárstvo spája ľudí a je jedno z akej časti sveta kto je.

Na súťaži SMC 2017 som sa zoznámil so zaujímavou osobou – Georgom Jansenom (v slovenskom preklade Jurajom Jánošíkom), holanským modelárom, ktorý ovládal vďaka svojej minulosti slovenský jazyk. Potešil som sa, keď mi George pred pár mesiacmi napísal, že do Liptovského Hrádku príde. Veľká vďaka! 

Ako hlavných hostí sme si tohto roku vybrali Jiřího Ščučku a Jindřicha Štěrbáčka. S Jiřím sme zabezpečili skvelý workshop, ktorý trval 2 x 80 minút. Od účastníkov mám veľmi pozitívnu spätnú väzbu a som rád, pretože toto bol hlavný dôvod Jirku na Slovensko dostať. Aby modelári dostali maximum informácií a praktických ukážok od modelára, ktorého možno nie každý má rád, no jeho modelárske zručnosti a otvorený spôsob komunikácie dokáže posúvať ďalej. Samozrejme za predpokladu, že sa posúvať ďalej chcete.

S Jindřichom sme si pripravili hodinovú diskusiu, počas ktorej odpovedal na otázky, ktoré sme dostali prostredníctvom internetu alebo od priamo zúčastnených modelárov. Máme vytvorený záznam, ktorý po zostrihaní zverejníme na našom YouTube kanáli.

V Liptovskom Hrádku sme v sobotu rozdali takmer 200 cien v podobe plakiet, medailí a špeciálnych cien. Hlavná cena Bulldog cup putovala do rúk Jaceka Jablonskeho z Poľska za model prekrásneho modelu Westland Wessex.

Zdroj obrázka: www.facebook.com

Bolo to náročné, ale krásne. Celý víkend sme zavŕšili príjemným posedím tak ako je u nás roky zvykom. A čo bude ďalej? Najbližšie dni oddych, budúci rok Bulldog 24 hodinový maratón a čo bude v roku 2020 je hovoriť ešte predčasné. Verím však, že sa opäť uvidíme! Výsledkovka už čoskoro...

Súvisiace články

návrat hore