eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hoštejn Model Cup 2024, Hoštejn (CZ)

11.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hoštejn Model Cup 2024, Hoštejn (CZ)

11.05.2024

Modellers Contest Tatry 2018 – REPORT + VIDEO s Lukášom Latinákom

Pridaný 18.08.2018 | autor Ján Moravčík

Celé popoludnie premýšľam nad tým, čo napíšem o treťom ročníku súťaže Modellers Contest Tatry, ktorý dnes zapísal ďalšiu stranu svojej knihy. Musím povedať, že do Tatier som sa tešil, pretože od mojej poslednej účasti na modelárskej súťaži ubehli takmer dva mesiace a mal som veľkú chuť opäť sa stretnúť s ľuďmi, ktorých mám rád a baviť sa s nimi o tom, čo zbožňujem. Výhodou je tiež skutočnosť, že od Liptovského Hrádku je Nová Lesná vzdialená pár kilometrov a cestovaním tak nezabijem celý deň. Práve z tohto dôvodu mi ostal čas na to, aby som si v pokoji sadol za svoj počítač a niečo napísal.

Začnem tým najlepším. Tým bol dnes bezpochyby herec Lukáš Latinák, ktorý spôsobil medzi modelármi, ich manželkami a deťmi doslova hystériu. To myslím v absolútne pozitívnom duchu. Niekedy organizátori súťaží vymýšľajú rôzne vylepšenia, špeciálny program a neviem, čo ešte. Účasť takejto celebrity zatienila všetky ostatné akcie, a keď sa ma o desať rokov opýtate, či sa pamätám na Modellers Contest Tatry 2018, odpoviem áno, pretože tam bol vtedy Lukáš Latinák. O tom, ako sa v Novej Lesnej ocitol sa dozviete z videa na konci článku.

Vráťme sa späť na súťaž. Oproti minulému roku som zaznamenal nárast v podobe modelárov a súťažných modelov. Dokonca až taký, že sa organizátori rozhodli rozšíriť priestory pridaním ďalších stolov. Nakoniec to stačilo a všetko sa do sály obecného úradu zmestilo. Do budúcnosti by som organizátorom poradil nemať stoly uložené do štvorcových blokov, ale urobiť akési pásy stolov. Zlepšila by sa prehľadnosť jednotlivých kategórií a bolo by to aj lepšie pre divákov, pretože na modely uprostred je len ťažko dovidieť. Stoly pod oknami by som kvôli svetlu zamenil s predajcami, pretože práve pre svetlo, ktoré dopadá z vonku, nie som vôbec spokojný s fotografiami lietadiel.

Medzi modelmi ma zaujalo hneď niekoľko kúskov. Už tradične tu obdivujem modely Lukáša Šuleka. Tohto roku ma zaujal fantastický model vrtuľníka Mi-4 v mierke 1/144.

Ďalším skvelým kúskom pre mňa bol Spitfire od Michala Horniačka. Tak ako vie Mišo fantasticky urobiť bojovku, vie aj lietadlo. Obdivujem ho, aj ja by som to chcel vedieť.

V bojovej technike ma okrem modelov bojovej techniky chlapcov z Rimavskej Soboty (Pásztor, Bőd, Cuper, Burzski a Kvietok) zaujal aj tento Stug III od neznámeho autora. Výborné!

Pochváliť musím aj papierových modelárov, ktorí tu doniesli veľa a kvalitných modelov. Trúfam si povedať, že ich bolo viac ako u nás na Bulldog feste. Počas týždňa im venujeme samostatnú fotogalériu.

Lukáš Latinák mal v Tatrách aj povinnosti. Každému jednému ocenenému zavesil na krk medailu, dokonca venoval do súťaže aj pohár, ktorý putoval do rúk Igora Jambora.

Po celom dni musím konštatovať, že som veľmi spokojný. Prekrásne prostredie Novej Lesnej, skvelá práca celého organizátorského tímu s masívnou podporou starostu Petra Hritza prináša svoje ovocie, a tá úroda je rok čo rok bohatšia. Ďakujeme a vidíme sa o rok!

Súvisiace články

návrat hore