eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024

Novogodišnji Kup 2022 - nedeľný REPORT + fotografie modelov bojovej techniky

Pridaný 12.12.2022 | autor Ján Moravčík, Marek Zindulka

Fotografie atmosféry a ľudí na našom Facebooku

Teplota oproti sobote v Belehrade v nedeľu rapídne poklesla. A keď píšem rapídne, tak myslim rapídne. Kým sme sa v sobotu premávali v 17 stupňoch len v mikinách, včera teplota nevystúpila nad štyri stupne. Preto sme sa na hoteli zdržali o čosi dlhšie a na súťaž sme vyrazili až okolo jedenástej.

Po našom príchode to v hale už žilo súťažiacimi modelármi a návštevníkmi. My sme mali v pláne urobiť rozhovory s Antoniom Kalikom, Romanom Vaškom a Marekom Zindulkom (tieto budeme postupne zverejňovať na našom YouTubovom kanáli). Tým, že deň predtým väčšina modelárov odovzdala modely do súťaže a v peknom počasí sa išli venovať obhliadke mesta, bola nedeľa hlavný deň čo sa týka stretnutí.

Po rokoch, čo do Srbska chodíme (prvú súťaž sme absolvovali v roku 2017) sme si vybudovali pomerne širokú škálu priateľov a známych. Pri našej návšteve súťaže v Novom Sade na jar roku 2018 sme spoznali mladého modelára z Bosny a Hercegoviny – Nikolu Pljevalčica.

Nikola v roku 2018

S Nikolom a jeho otcom sme sa po rokoch stretli opäť v Belehrade a bolo to veľmi príjemné stretnutie. Človek si v takýchto situáciách uvedomí hlavný zmysel hobby, a to je spájanie ľudí a je jedno, odkiaľ pochádzajú. Život píše príbehy a my sa z toho tešíme.

Nikola včera

Počas soboty ma zaujalo niekoľko modelov, ale asi najviac žltý F-86 Sabre, ktorý sa právom stal titulným obrázkom včerajšieho článku. Pri balení som zistil, že jeho autorom je pre mňa tiež známa osoba. Rovnako v roku 2018 sme v komunite mladých srbských modelárov zaregistrovali modelárku, čo nie je vôbec štandardné. Na súťaži ju vtedy sprevádzal tiež jej otec. A tak som včera s Lukášom za týmto chlapíkom zašiel a urobili si s ním fotografiu. Pri rozhovore nám prezradil, že popri tom ako svoju dcéru Nastju na súťažiach sprevádzal, sám modely začal robiť. Jeho meno je Vladimir Prvanov a tento príbeh je pre mňa absolútne úchvatný, rovnako tak ako jeho modely!

Nastja v roku 2018 na súťaži v Novom Sade

S Nastjou a jej otcom Vladimirom včera

Best of Show získal Dejan Jovanovic za model Mig-29. Blahoželáme!

Počas víkendu bolo možné v Belehrade stretnúť modelárov zo Srbska, Bosny a Hercegoviny, Chorvátska, Slovinska, Česka, Slovenska, Maďarska, Rumunska, Bulharska, Grécka, Talianska a Turecka. Som nesmierne rád, že okrem našej výpravy prišli do Srbska aj ďalší slovenskí modelári. Z Košíc dokonca vyslali mikrobus, súťaže sa so svojimi rodinami zúčastnili Peter Strmeň a Antonio Kalik.

Košická výprava

Každý z Česko-Slovenskej výpravy získal nejaké ocenenie. Nebudem tu písať v akej kategórii a koľko. Radšej by som sa chcel venovať našim najmladším zástupcom. António Kálik a Ondrej Michalko bodovali vo veľkom štýle! António získal desať a Ondrej deväť ocenení a právom vzbudili veľkú pozornosť všetkých zúčastnených.

V Belehrade sme nadviazali nové kontakty s tureckými, gréckymi, rumunskými a bulharskými modelármi. Radi by sme v blízkej budúcnosti vycestovali do niektorej z týchto destinácií. Včerajšie stretnutia boli perfektnou bodkou za uplynulými štyrmi dňami v Srbsku. Rád by som poďakoval všetkým zúčastneným modelárom.

Celému organizátorskému tímu MK OLUJ Belehrad za fantasticky zorganizované podujatie.

A v neposlednom rade mojim najbližším, ktorí do môjho srdca veľmi hlboko a intenzívne zapísali ďalšie prekrásne zážitky! Ďakujem Srbsko, ďakujem Belehrad, ďakujem chlapi!

V galérii pod článkom nájdete fotografie modelov bojovej techniky, ktorých autorom je Marek Zindulka. 

Súvisiace články

návrat hore