eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024

Novogodišnji Kup 2022 – piatok máme úspešne za sebou, aký bol?

Pridaný 10.12.2022 | autor Ján Moravčík

Noc zo štvrtka na piatok sme si všetci užili, pretože predchádzajúci deň bol pre nás všetkých veľmi náročný. Chlapci z Česka vyrážali o polnoci, my o pol štvrtej ráno, a tak sme vypli svoje budíky, ktoré riadia naše životy doma a dopriali si dostatočne dlhý  spánok. Tak ako vždy, vstal som ako prvý, odhodlaný ísť si kúpiť burek a jogurt, tradičné srbské raňajky. Bol som rád, že sa ku mne pridali Marek, Majo a Dano. Cestou do pekárne sme si prezreli Báčsky Petrovec, jeho pôvabné ulice, architektúru podobnú tej slovenskej a nezvyčajný pokoj, ktorý v tejto obci panuje.

Ubytovanie vo Ville Ane bolo pre nás príjemným bodom expedície. Jedná sa o úplne nové apartmány, ktoré sú prekrásne zariadené, poskytujúce všetko, čo potrebujete. Navyše prístup majiteľa bol úžasný. Kto by sa chcel do Petrovca pozrieť alebo tadiaľto bude prechádzať, vrelo odporúčam.

Villa Ana sa nachádza na ulici Jána Čajaka. Priamo oproti je dom, v ktorom žil a tvoril. Na internete som dokonca zistil, že Ján Čajak sa narodil v Liptovskom Jáne a učiteľsky pôsobil v Liptovskej Kokave a Kráľovej Lehote. V roku 1893 sa odsťahoval na dolnú zem, do Báčskeho Petrovca.

Odchod do Belehradu bol v našom cestovnom pláne nastavený na 9:30 a do minúty sme ho dodržali. Cestou do centra Belehradu, sme sa zastavili v leteckom múzeu. Bohužiaľ, kvôli rekonštrukcii sme sa nemohli pozrieť ani na exponáty v jeho exteriéri. Tak sme aspoň urobili pár záberov z diaľky, jednu spoločnú fotografiu a išli sme ďalej.

S miernym oneskorením sme o dvanástej parkovali naše autá v obchodnom dome Rajiceva. Nachádza sa presne na mieste, odkiaľ sa dá pohodlne pokračovať na Knez Mihailova a Kalemegdan.

Tohto roku sme sa spoločne prešli až na námestie Republiky a ulicu Skadarlija a neľutovali sme, pretože sa bolo načo pozerať. Milujem mix socialistickej architektúry s historickými budovami. Nejakým spôsobom majú pre mňa osobitné čaro. Navyše, predvianočný Belehrad má v sebe neobyčajné kúzlo.

Keďže sme boli všetci hladní a všetci razíme teóriu, že keď sme tu, budeme jesť to, čo nám miestna gastronómia ponúka, sme sa rozhodli dať si na obed tradičnú srbskú pljeskavicu v žemli (balkánsky hamburger) a veru, neľutovali sme. Niekto si dal aj dve porcie.

Následne sme pokračovali na opačnú stranu, smer Kalemegdan. Súčasťou pevnosti je aj vojenská expozícia s bojovou technikou, ktorá nás zaujímala najviac. Dajú sa tu vidieť tanky ako Panzer II, Stug. III, Panzer IV, upravená srbská T-34 alebo T-34/85 z občianskej vojny z 90. rokov.

Ako keby sme to mali vypočítané, na samotnom konci našej prehliadky začalo pršať, a tak sme sa urýchlene presunuli do obchodného centra. Jeho súčasťou je aj Starbucks, kde sme si dali kávu, zhodnotili deň a presunuli sa na ubytovanie. Večer bol v znamení spoločného posedenia, rozhovorov a smiechu.

A ako by som zhodnotil druhý deň v krátkosti? Bol presne taký, aký sme si ho naplánovali a verím, že všetci naň budeme dlho spomínať. Dnes na nás čaká súťaž, hlavný bod nášho programu v Srbsku. Po dvoch rokoch vám EastModels prinesie fotografie zo súťaže a ja sa nesmierne teším! Sledujte stránky priatelia.

Viac fotografií z prvého dňa nájdete na našom Facebooku.

Súvisiace články

návrat hore