eastmodels.sk
eastmodels.sk

V Podhalański Festiwal Modelarski Ciupaga 2024, Nowy Targ (PL)

25.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

V Podhalański Festiwal Modelarski Ciupaga 2024, Nowy Targ (PL)

25.05.2024

Scale Model Challenge 2023 - sobotný REPORT

Pridaný 14.10.2023 | autor Ján Moravčík

Fotografie zo soboty na našom facebooku

Možno sa mnohí z vás pýtajú, prečo sa prvý report objavuje na našich stránkach až teraz, no včera večer na prácu už nebola vôbec energia. Cesta sem bola doslova strastiplná. Z Liptovského Hrádku sme vyrazili o ôsmej večer, cestou sme vyzdvihli vo Frýdku-Místku Pavla a Vojtu. Potiaľto išla cesta celkom dobre a viac-menej podľa plánu.

PIATOK

Ako som avizoval, cestou do Holandska sme si naplánovali zastávku v Nemecku, v Berlíne. Navštívil som mestskú časť Wildau, kde som pred devätnástimi rokmi absolvoval mesiac školskej praxe. Bolo to veľmi príjemné spomínanie a ja ďakujem chalanom, že to spolu so mnou strpeli.

Odtiaľ sme mali plánovaný presun do Berlína, kde sme si chceli pozrieť centrum mesta. Bohužiaľ, ani po opakovanej snahe sa nám nepodarilo zaparkovať a takto sme zabili pomerne veľké množstvo drahocenného času. Napokon sme sa rozhodli vydať sa na cestu do Holandska, ktorá trvá z Berlína okolo sedem hodín. Presne o pol deviatej sme zaparkovali v našom obľúbenom Vakantie Oort „De Hulsdonken“ a rozhodli sa ísť rovno spať. Cesta bola extrémne únavná.

SOBOTA

Všetci sme sa dobre vyspali a od rána to bolo na nás badať. S dávkou energie sme sa všetci vrhli do dnešného dňa. Krátko pred pol jedenástou sme boli pred NH conference centre vo Veldhovene. Ihneď po príchode nás šokoval extrémne dlhý rad ľudí čakajúcich na vstup.

My sme sa šikovne „prešmykli“ druhým radom a o pár minút sme už mali svoje modely vyložené na súťažných stoloch. Teda až na Dana a Vojtu. Tí prešvihli internetovú registráciu, a tak si museli svoje modeli prihlásiť na mieste. Po pomerne dlhom čakaní v rade na počítač padol organizátorom celý server a ich registrácia sa pretiahla na pomerne dlhú dobu.

V Holandsku sme sa stretli aj s našim ambasádorom Hansom Merhautom s Luckou, ktorí nám robili počas celého dňa spoločnosť.

Okrem nich je tu aj ďalšia partia, resp. partie modelárov z Čiech.

Do Holandska som sa okrem súťaže tešil ešte na jednu vec. Z tajných zdrojov som už v predstihu vedel, že sa súťaže zúčastní aj Mig Jimenez s tímom svojich ľudí. Už dlhšie uvažujeme nad výrobou drobných reklamných predmetov pre našich priaznivcov. Ako pilotný projekt sme pripravili jedinečnú grafiku trička pre Miga. Našim cieľom bolo vytvoriť niečo čo nás vystihuje a zároveň je zábavné, pretože každý, kto nás pozná, ten vie, že si s nami užije kopu smiechu. Náš nápad sa páčil aj Migovi a pevne verím, že sme ho potešili. O našom projekte pre vás sa dozviete viac už čoskoro na našich stránkach.

Srdcom súťaže Scale model challenge je Robert Crombeecke a jeho manželka Margot. Z celej súťaže cítiť, že ju organizujú pre ľudí, a to s veľkou láskou. Súťaž má neopakovateľnú atmosféru.

Akcia je pohodová, s veľkým množstvom špičkových modelov a predajcov. Klubová prezentácia je obrovská. Proste modelársky sviatok. Opäť sa budem opakovať, ale SMC je hlavne pre figurkárov. Sú tu figúrky každého druhu a skutočne v nevídanej kvalite.

Ďalšou veľmi silnou kategóriou sú diorámy. Už teraz sa môžete tešiť na fotogalériu z týchto kategórií.

V Holandsku sme sa stretli aj s Pavlom Beránkom. Iba pripomeniem, že Pavel je autorom špičkovej knihy – Scale Modeling WW2: German Camouflage Uniforms. O tomto projekte sa môžete dozvedieť viac, keď kliknete TU. Okrem toho, že Pavel sa venoval zákazníkom. Stíhal vybavovať aj autogramy od Jaume Ortiza, jedného z autorov prác, ktoré sa nachádzajú v knihe.

Výjazd tímu EastModels do Holandska podporila firma Model Scene – Daniel Buchtela. Na jeho stánku sa počas súťaže prezentuje so svojim majstrovstvom aj Michal Traj, špičkový modelár z Českej republiky.

Pred týždňom v Šumperku sme sa stretli s našim vynikajúcim slovinským priateľom Bine Logarom, ktorý sa roky venuje mládeži v Slovinsku. Nachádza sa aj tu, aby svoj projekt predstavl širokej verejnosti.

Tak ako je zvykom, o 15:00 sa súťažné priestory pre verejnosť uzavreli, aby sa rozhodcovia mohli venovať hodnoteniu modelov. Tento čas sme využili na nákupy. Keďže sme chceli ešte využiť pekné počasie, vyrazili sme do centra mesta. To je prekrásne. Architektúra je úplne iná ako u nás, rovnako tak aj ľudia. Všetko je ale veľmi príjemné a sympatické. O tom, že v Holandsku sú na každom rohy bicykle a cyklisti, to už určite viete.

Aktuálne sme v našej chate a užívame si spoločné chvíle. Každý, kto by niekedy zvažoval účasť na tejto súťaži, tak mu to vrelo odporúčame. Aj napriek tomu, že nás cesta vždy zrazí na kolená, je táto akcia pre nás jedinečná!

Súvisiace články

Scale Model Challenge 2023 - Best of for EastModels

Pridané 25.10.2023NovinkyPodujatia

Scale Model Challenge 2023 - RESULTS

Pridané 22.10.2023Novinky

Scale Model Challenge 2023 - gallery of figures

Pridané 18.10.2023NovinkyPodujatia

Scale Model Challenge 2023 - gallery of diorama

Pridané 16.10.2023NovinkyPodujatia

Scale Model Challenge 2023 - gallery of aircraft

Pridané 14.10.2023NovinkyPodujatia

Scale Model Challenge 2023 – first photos!

Pridané 14.10.2023NovinkyPodujatia

Scale Model Challenge 2023 - deň D je tu!

Pridané 12.10.2023NovinkyPodujatia

návrat hore