eastmodels.sk
eastmodels.sk

V Podhalański Festiwal Modelarski Ciupaga 2024, Nowy Targ (PL)

25.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

V Podhalański Festiwal Modelarski Ciupaga 2024, Nowy Targ (PL)

25.05.2024

Scale Model Challenge 2023 - nedeľný report Jána Moravčíka

Pridaný 16.10.2023 | autor Ján Moravčík

Fotky z nedele na našom facebooku

Konečne doma! Po veľmi únavnom, ale zároveň veľmi aktívnom predĺženom víkende som konečne doma. Po noci, ktorú celá naša výprava strávila v aute na ceste z Holandska na Slovensko som čo to pospal a môžem sa vrhnúť na napísanie reportu včerajšieho dňa.

Sobotu večer sme strávili v našom ubytovacom zariadení pri rozprave o všetkom možnom, ale najmä o témach súvisiacich s akciou Scale Model Challenge (ďalej len SMC). Z nášho pohľadu je táto akcia jedinečnou najmä kvôli lokalite, množstvu veľmi kvalitných modelov v kategóriách diorám a figúrok, ale čo hlavne, táto súťaž je výnimočnou najmä kvôli prístupu dvojice organizátorov Robertovi a Margot Crombeeckovcom.

Ukazuje sa, že súťaže, pri organizácii ktorých sa vedia organizátori do akcie vložiť celým srdcom majú v závere veľmi silnú emóciu a pozitívnu spätnú väzbu z radov modelárov, návštevníkov a iných účastníkov. Robert a Margot ďakujeme vám, že podobné emócie si v našich srdciach odnášame aj my. Veríme, že sa uvidíme opäť o rok a súťaž SMC sa stane pevnou súčasťou našich plánovaných ciest.

Do Eindhovenu som sa tešil okrem samotnej súťaže aj na stretnutia s priateľmi. Okrem Miga, s ktorým som sa stretol po dvoch rokoch som mal v pláne stretnúť sa aj s Alexom Clarkom z Veľkej Británie, mojim vzorom a dlhoročnou inšpiráciou. Cieľ som si splnil. S Alexom som mal možnosť osobne sa stretnúť a prehodiť pár slov. Ďakujem Alex, bola to pre mňa pocta!

Stretnutia boli dominantnou témou počas celej nedele. Člen našej výpravy Dano Hajtinger sa s Migom stretol a pripomenul mu, že bol účastný aj súťaže Bulldog fest 2014, kedy bol Mig na Slovensku prvýkrát. Pri tejto príležitosti vznikla zaujímavá fotografia. Pozrite si porovnanie nižšie.

rok 2014

rok 2023

S Migom sa po dvojročnej prestávke opäť stretol aj Vojto Mitura. S Migom absolvoval v roku 2021 pomerne rozsiahly a inšpiratívny rozhovor. Mig si na neho samozrejme pamätal a s Vojtom sa s nadšením opäť zvítal.

Mig nás v sobotu zoznámil s jeho japonskými priateľmi. Minami Sato je hlavnou editorkou časopisu Armour Modelling tiež sa podieľa pri príprave časopisu Scale Aviation. Ďakujeme za darčeky a za nové priateľstvo. 

Ja som sa v nedeľu venoval fotografovaniu modelov civilných vozidiel, lodí a figúrok. Bol to dlhý maratón najmä pri kategóriách figúrok. Ich množstvo a kvalita bola dych berúca.

Obed sme absolvovali vo food courte. Na naše prekvapenie bolo jedlo síce jednoduché, ale veľmi chutné.

Ceremoniál vyhlasovania výsledkov začal o 15:45. Keďže každý z nás bodoval, rozhodli sme sa zostať. Bola to nevídaná šou a príjemné zakončenie celého víkendu.

Do auta sme sadali pár minút pred šiestou hodinou. Na cestu sme zvolili inú stratégiu a asi sme urobili dobre. Chalani sa za volantom striedali každých 150 až 200 km, a tak som si mohol už o desiatej doobeda ľahnúť a dospať celý víkend.

Počas víkendu mi písalo veľa modelárov z Československa s tým, že zvažujú účasť v budúcom roku. Ak hocikto zvažuje, že sa súťaže SMC niekedy zúčastní, budem jeho motiváciu podporovať, pretože sa jedná o skutočne hodnotné, veľmi kvalitné a najmä srdečné modelárske podujatie!

Súvisiace články

Scale Model Challenge 2023 - Best of for EastModels

Pridané 25.10.2023NovinkyPodujatia

Scale Model Challenge 2023 - RESULTS

Pridané 22.10.2023Novinky

Scale Model Challenge 2023 - gallery of figures

Pridané 18.10.2023NovinkyPodujatia

Scale Model Challenge 2023 - gallery of diorama

Pridané 16.10.2023NovinkyPodujatia

Scale Model Challenge 2023 - sobotný REPORT

Pridané 14.10.2023NovinkyPodujatia

Scale Model Challenge 2023 - gallery of aircraft

Pridané 14.10.2023NovinkyPodujatia

Scale Model Challenge 2023 – first photos!

Pridané 14.10.2023NovinkyPodujatia

Scale Model Challenge 2023 - deň D je tu!

Pridané 12.10.2023NovinkyPodujatia

návrat hore