eastmodels.sk
eastmodels.sk

EastModels Challenge 2024, Liptovský Hrádok (SK)

10.08.2024
#

Nasledujúca udalosť

EastModels Challenge 2024, Liptovský Hrádok (SK)

10.08.2024

PSMK Scale Model Cup 2024 - REPORT Jána Moravčíka

Pridaný 09.06.2024 | autor Ján Moravčík

Trojtýždňový víkendový maratón modelárskych súťaží je na svojom konci. Po súťaži Ciupaga a Novosadski Ikar moje kroky včera smerovali do Budapešti na PSMK Scale Model Cup 2024. Je už pravidlom a pre mňa dobrým zvykom, že tento rok cestujem na súťaže s Michalkovcami. S Romanom a jeho synom Ondrejom. Aj touto cestou by som sa im chcel poďakovať, pretože z veľkej miery vďačím práve im, že vôbec niekam na súťaže chodím. Chalani sú výborní parťaci a aj keď sú niekedy výjazdy celkom náročné, môžem pokojne konštatovať, že keď je dobrá partia, človek výborne zrelaxuje a celé si to užíva. Včerajšok nebol výnimkou, čítajte ďalej, prezradím vám viac.

Tak ako vždy, s Romanom sme si v piatok zavolali, aby sme si spresnili čas odchodu. Sme stará škola, neradi chodíme neskoro, a tak sme si štart z Liptovského Hrádku naplánovali na štvrtú hodinu ráno. Chalani boli takmer presní a pár minút po dohodnutom čase sme vyrážali na cestu.

Navigácia nám ukazovala dĺžku cesty skoro štyri hodiny, a tak sme pár minút po ôsmej parkovali auto na mieste konania súťaže. Vďaka našim chorvátskym priateľom sa nám podarilo nájsť miesto priamo v areáli pod stromami, čo sa vzhľadom na včerajšie počasie v Budapešti ukázalo ako veľmi výhodné.

Súťaže v Budapešti som sa prvýkrát zúčastnil už v roku 2018. Vtedy sa konala ešte na inom mieste. Dnes je súťaž situovaná v prekrásnej industriálnej budove, ktorá má svoje osobitné čaro nielen zvonku, ale najmä zvnútra.

Registrácia prebehla absolútne bez problémov a hladko. Hneď v úvode sme sa stretli s našimi priateľmi Miklosom Butem, Sándorom Borbásom a Laszlom Halmosom, ktorí nás vrúcne privítali a išli pracovať ďalej, pretože včera mali skutočne veľa práce.

Ihneď po vybalení modelov sme sa pozdravili s našimi srbskými priateľmi, s ktorými sme strávili uplynulú sobotu. Boli tu takmer všetci členovia modelárskeho klubu Novosadski Ikar, rovnako tak naši priatelia z Belehradu.

Okrem nich nás veľmi potešila prítomnosť našich priateľov z Jindřichova Hradce. Tohto roku sa stretávame skutočne často a som rád, že to nekončí. Najbližšie nás čaká súťaž Panzershow a potom EastModels Challenge 2024 u nás v Liptovskom Hrádku.

Priestory súťaže sú veľmi prakticky rozdelené do dvoch sektorov. Prvý sektor tvoria predajcovia, ktorí sú umiestnení na prízemí. Súťažná časť je umiestnená na poschodí. Obrovskou výhodou týchto priestorov je, že sú dobre vetrané a súťažné priestory dokonca klimatizované.

Podľa informácií od organizátorov, súťaže sa zúčastnilo viac ako 740 modelov a spolu s modelmi, ktoré boli na klubových stoloch ich mohlo byť spolu cez tisíc. Musím vyzdvihnúť najmä prezentáciu jednotlivých klubov a modelárov, pretože boli výrazným spestrením celej súťaže. Fotografie v samostatnej galérii si môžete pozrieť, keď kliknete na obrázok nižšie.

V Budapešti bolo veľké množstvo špičkových modelárov a svojou návštevou toto podujatie poctili dve milé dámy. Margot Crombeecke a Chloé Plantter (Margot je spolu s manželom organizátorkou podujatia Scale Model Challenge v holandskom Eindhovene). Ich prítomnosť som využil na spoločnú fotografiu. S Margot som prehodil pár slov o tom, že sa na súťaž Scale Model Challenge opäť chystáme a poslal som pozdrav jej manželovi Robertovi. Práce týchto dvoch dám pripájam nižšie. Čo poviete priatelia?

Vľavo Margot, vpravo Choé

Po viac ako mesiaci som sa opäť stretol s Andrásom Egresi. Ako vždy, bolo to veľmi srdečné zvítanie sa.

András včera pôsobil ako rozhodca a spolu s ostatnými kolegami to rozhodne nebolo jednoduché, pretože kvalita bola na vysokej úrovni, a to vo všetkých kategóriách.

Súčasťou sprievodného programu bolo aj maľovanie figúrok - Speedpaint. Bolo to výborným spestrením celého podujatia. Vďaka Miklosovi Bute sú figúrky v Budapešti veľmi populárne!

Tak ako ste si už zvykli, v tomto roku na súťažiach oceňujeme vybrané modely plaketou EastModels. Včera sa mi páčili tieto tri.

Okrem toho sme aj ambasádormi súťaže Panzershow, a tak sme dva kríže v mene organizátorov venovali týmto dvom prácam.

O pol piatej začalo vyhlasovanie výsledkov a aj napriek tomu, že cien bolo obrovské množstvo, malo rýchle tempo.

Bol som trochu prekvapený z veľmi nízkej účasti slovenských modelárov. Okrem nás troch boli včera v Budpešti chalani z Rimavskej Soboty, Attila Bajzat (Attilovi chcem veľmi pekne poďakovať za finančnú záchranu, pretože informácia o vstupnom nám nejako unikla, prišli sme bez hotovosti, a tak nás „založil“) a Máté Főző z Vinice. 

Máté Főző z Vinice získal zlato v kategórii juniorov za model Panthera

Hlavná cena – Best of Show putovala do rúk Andrása Töröka.

V Budapešti som bol opäť po šiestich rokoch a vôbec to neľutujem. Už keď som tu bol prvýkrát, videl som v chlapcoch odhodlanie robiť veľkolepú show. Včera som sa utvrdil v tom, že PSMK Scale Model Cup je veľmi kvalitná modelárska súťaž s pestrou účasťou modelárov a špičkovými modelmi. Celý tím ľudí robí kus dobrej roboty a z priemernej modelárskej súťaže v roku 2018 je dnes súťaž, ktorá sa môže rovnať s tými najlepšími, ktorých som sa kedy zúčastnil. Ďakujem vám za všetko, vidíme sa!

Súvisiace články

PSMK Scale Model Cup 2024 - gallery of DIORAMA

Pridané 10.06.2024Podujatiafoto

PSMK Scale Model Cup 2024 - first photos!

Pridané 08.06.2024Podujatiafoto

PSMK Scale Model Cup 2024 - už o 2 dni!

Pridané 06.06.2024NovinkyPodujatia

návrat hore