eastmodels.sk
eastmodels.sk

V Podhalański Festiwal Modelarski Ciupaga 2024, Nowy Targ (PL)

25.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

V Podhalański Festiwal Modelarski Ciupaga 2024, Nowy Targ (PL)

25.05.2024

T-62 Trumpeter 1:35 - stavebný postup

Pridaný 28.09.2016 | autor Daniel Hajtinger

Včera som stavbu svojho Téčka dokončil. Až na pár detailov išlo všetko bez väčších „zádrheľov“. Tmel som použil prakticky len keď došlo k poškodeniu pri odstraňovaní dielov z rámčeka kliešťami. A potom ešte raz pri spájaní veže a jej spodnej časti, teda venca. Inak nám tmel ani netreba, Trumpeter je stálica modelárskej kvality a všetko ide do seba krásne bez problémov. Stačí zatriasť škatuľou, žejo?

K jedným z mála úprav patrí poškodenie sieťok nad motorom. Vychádzal som z predpokladu, že tieto tanky nejazdia po poliach Afganistanu prvý rok. Teda aspoň nejaké to zničenie posádkou sa patrí znázorniť.

Ďalšia moja úprava alebo doplnok, je elektrické vedenie k svetlám, odrazkám a svetlometom. Netreba špekulovať, len si pozrieť dobové fotky, nastrihať medený káblik a hotovo. Na pravej strane som nepoužil plastový profil, ako sa môže zdať, ale je to len gumová izolácia z príslušného medeného vodiča.

Na veži sú svetlomety prelepené páskou, keďže držia kryty, ktoré budú vo finále odstránené a ich miesto nahradia čočky. Aby model vyzeral v priebehu stavby lepšie, tak som tam kryty umiestnil.

Keďže model leptané diely mať nebude, blatníky som z koncepcie vyhodil, predné aj zadné, rovnako ako bočné gumové zástery. Na tanku ešte chýbajú palivové rozvody od prídavných nádrží a tiež aj klietka na prednom pancieri pre svetlá. Nedarilo sa mi ju poskladať, priznám sa. Rozvody pre naftu doplním v priebehu stavby kedy model dostane svoj kabát. Všetky nádrže a schránky na blatníkoch sú uchytené tack-itom len na sucho, aby sa mi neskôr lepšie pracovalo s pištoľou a nemal som problém dostať sa s farbou všade.

Poklopy sú otvorené, tiež to má vplyv na to, že sa mi takto páči celý stroj oveľa viac. V poklope veliteľa už sedí tankista zo stavebnice T-55A firmy Tamiya, ktorý mi zvýšil z mojej srbskej predlohy. Do mojich predstáv zapadá dokonale, takže prišiel vhod. Podobného mi ešte treba do druhého poklopu.

Sudy s palivom sú pripevnené tiež len na sucho, pre predstavu a použité nebudú. Keďže mám v hlave tank, ako som už spomínal, ohádzaný kadejakým bordelom, aj sudy budú provizórne a uchytené reťazami alebo tak niečo. Inšpiráciu mi dal Martin Cuper jeho irackou T-62-kou. 

K stavbe asi toľko, snáď sa vám moja aktuálna práca páči. Fotky predlohy pripájam nižšie, a ak sa mi podarí doraziť na súťaž v Bardejove, tak na 15.nástom ročníku tejto jesennej súťaže bude T-62M stáť v kategórii rozostavaných modelov. 

Súvisiace články

T-62M Daniela Hajtingera

Pridané 06.12.2017

návrat hore