eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024

T-62M Daniela Hajtingera

Pridaný 06.12.2017 | autor Daniel Hajtinger

Od môjho posledného dokončeného modelu už ubehlo dosť času, preto bolo na mieste sa konečne vzchopiť a priniesť niečo nové medzi spoločnosť. T-62M, s ktorým som skončil len pár dní dozadu, by som nazval aj maturitným modelom, keďže začiatok stavby a väčšina prác prebiehala práve v poslednom ročníku strednej školy. S tým súvisí aj dĺžka celej stavby, a to vyše 14 mesiacov aj keď nie malá časť z toho bola zapríčinená nechuťou a menším osobným vyhorením v modelárstve, ako sa hovorí. V článku predstavujem model až teraz, ale k videniu už bol aj na Plastikovej zime v Bratislave.

S patinou som začal asi v rovnakom čase minulého roka. Po viacnásobnom zalakovaní som celý model ošetril washom. Na tomto tanku som nepoužíval viacero odtieňov washu ako je zvykom, ale len jeden. Nechcel som s ničím experimentovať a aj preto patinovacích techník nie je použitých veľa. Po zaschnutí washu som vodorovné plochy, najmä kde prišli palivové nádrže a okolie blatníkov, natupoval rôznymi odtieňmi a druhmi prípravkov. Veľký podiel má práve MIG Engine Grime. Ten sa mi osvedčil ako univerzálny prípravok na výrobu rôznej špiny. Kde som chcel dostať iný odtieň alebo farbu špiny, použil som dodatočne Fresh Mud, Dump Earth a Earth. Toto tupavanie vo výsledku moc nie je vidieť pod nánosmi prachu, sute a kúskov tehiel, ale má svoju podstatu.

Takto som celý model nechal preschnúť viacej dní a následne sa pustil do tvorby stekancov. Začal som hrdzavou stečenou špinou. Nechcel som to moc preháňať, keďže predsa len stroj z Afganistanu si veľa dažďu a vlhkosti neužije. Takže hrdzavé stečeniny som naznačil na vlečných hákoch na čelnom pancieri, okolo poklopov na veži a pod závesy na prídavné zariadenia na spodný čelný pancier. To bolo z hrdze všetko. Nasledovali ešte stekance prachu a špiny. Na túto metódu sa výborne hodí prípravok AK-Interactive Streaking Grime for DAK Vehicles a MiG Streaking grime for winter vehicles. Na začiatku stekance pôsobili ako päsť na oko, ale keďže som už od začiatku mal premyslený model tanku, ktorý sa akurát zúčastnil pouličných bojov, mohol som si dovoliť kontrast trochu prehnať. Vo výsledku ho totiž zbil prach a suť.

Nasledovala posledná väčšia a asi najdôležitejšia fáza patiny, a to už spomínaný prach a tehlový posyp. Do škatuliek od zápaliek som si predpripravil zmes hliny a prachu nazbieraného z chodníka a záhrady. Keďže som to robil tesne po Silvestri v januári, musel som čerpať zo zásob, ktoré som mal doma. Do ďalších škatuliek som si odsypal pigment MiG European Earth, ktorý tvoril základ celého prachu na tanku. Najprv som pigment umiestňoval na blatníky, kde ešte neboli v tom čase nalepené prídavné nádrže a schránky a postupoval som postupne ku všetkým záhybom. Vežu som z tohto procesu vynechal a robil ju ako poslednú. Samostatne som zaprášil pásy a kolesá. Po zafixovaní pigmentu Fixerom, som povrch znova jemne navlhčil Fixerom a začal s nanášaním zmesi hliny a iných pigmentov.

Po nejakom čase, keď som dokúpil všetky potrebné veci na dokončenie, som sa pustil do výroby tehlového posypu. Ako dobrý základ poslúžili tehly od Plusmodelu. Tie som následne skalpelom nadrvil na menšie kúsky a tieto drobné úlomky som medzi prstami šúchaním obrúsil na hladké oblé tvary. V danej mierke to pôsobí oveľa reálnejšie ako ostré nalámané úlomky. Nebolo by to prirodzené. Sem tam som hodil aj väčší kus tehly, ale len výnimočne, keďže logicky sa na tanku udržia dlhšie menšie časti ako takmer celý kus tehly. Po rozmiestnení všetkých úlomkov a sute už stačilo len „pokvapkať“ fixerom a nechať poriadne zaschnúť. To všetko som ale robil až po prilepení doplnkov.

Na tanku je použitá celá škála rôznych drobností od rôznych výrobcov. Snažil som sa aby bol použitý materiál rozmiestnený rozumne, a aby celková kompozícia nepôsobila prehnane. Začal som sudmi na palivo. Zelený sud napravo je pôvodný zo stavebnice, ktorý ale bolo treba prebrúsiť a vytmeliť. Následne som použil ako základ červeno-hrdzavú farbu na ktorú prišla ruská zelená a mohlo sa odierať na podklad. Sud vedľa je pôvodom od Tamiye doplnený kontrastnými farbami bielej a modrej, ktoré takisto boli odreté na hrdzavý základ. Na uchytenie suda som použil nastrihané pásiky papiera. Výber doplnkov na korbu k sudom bol už len v úlohe fantázie.

Samostatnou kategóriou bola výroba figúrok do poklopov. Pôvodne som myslel, že použijem tankistov priamo zo škatule, ale tí sú mimo mierku, a tak som si musel vyskladať vlastných. Vo veliteľskom poklope sedí figúrka ukradnutá z Tamiyáckej T-55A a parťáka mu robí kamarát stvorený z trupu juhokórejského tankistu, rúk a hlavy od Nemcov a so sovietskou čiapkou. Uniformy dali tiež celkom zabrať. Aby nesedeli len tak na sucho, pridal som k nim AK-74S a AK-74U, ktoré sa tiež nachádzali už v škatuli. Tankista naľavo dostal ako bonus šatku cez ústa. K napadaným kúskom tehiel pod prídavným pancierom som prihodil ešte zopár prázdnych zásobníkov, roxor, odpadky a fľašu vody.

Záverečné práce spočívali v preleštení pásov ceruzkou, nalepenie čočiek a svetiel rovnako ako priezorov do poklopov, znázornenie palivových a olejových škvŕn a čo-to opraviť ako je už zvykom pri finiši modelu. Ako poslednú vec pred položením tanku na podstavec, som si ešte dovolil pridať plagát Che Guevaru, ktorého známa fotka sa stala celosvetovým symbolom revolúcie a rebélie. Podobný plagát mám na stene aj ja vo svojej izbe. Cieľ aký som si zadal v septembri 2016, keď som so stavbou začínal som splnil a som celkom spokojný. Tank zo zostavy Afgánskej armády mi poslúžil aj na to, aby som sa už konečne zbavil prebytočných doplnkov, ktoré mi ležali už dlhší čas nevyužité na poličke. Zkanibalizoval som zvyšky stavebníc od Tamiye, ICM, Academy, Dragon a ďalších ale to by som tu vedel písať ešte dlho. Nič to však nemení na tom, že T-62M sa stavala veľmi dobre, je to naozaj kvalitne spracovaná stavebnica a za prijateľnú cenu stačí škatuľu otvoriť a rovno sa pustiť do lepenia, keďže obsahuje už všetko potrebné. Článkové pásy, kovovú hlaveň, aršík leptov, ťažné laná, figúrky a pár rámčekov pechotných zbraní. 

Súvisiace články

návrat hore