eastmodels.sk
eastmodels.sk

V Podhalański Festiwal Modelarski Ciupaga 2024, Nowy Targ (PL)

25.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

V Podhalański Festiwal Modelarski Ciupaga 2024, Nowy Targ (PL)

25.05.2024

T-62 Afganistan - nástrek kamufláže

Pridaný 03.11.2016 | autor Daniel Hajtinger

Tohtoročné jesenné prázdniny, dušičky a Haloween, som sa rozhodol okrem zábavy venovať modelom, a to konkrétne komplexnému vytvoreniu kamufláže. Keďže som momentálne vo štvrtom ročníku na strednej, pomaly je cítiť absencia voľného času, pretože dosť mi berie príprava na ročníkový projekt, o dusení v škole nehovoriac. Preto som rád za týchto päť dní voľna, ktoré som si už stihol rozložiť tak, aby som svoj čas využil čo najefektívnejšie.

Predstavu, ako bude moja T-62ka vyzerať som mal snáď už keď som si obhliadal škatuľu s modelom na súťaži koncom letných prázdnin. Do úvahy prichádzalo viacero možností, ale dominantnou bola a aj ostala verzia tanku Afgánskej Národnej armády. Stroj bol vyfotený pravdepodobne na nejakých presunoch alebo menšej prehliadke v Kábule roku 2004. Prakticky ma zaujal okamžite, keďže kamufláž akú nesie som zatiaľ nevidel, nepôsobí na mňa tuctovo ani konvečne, takže z môjho pohľadu nebolo čo riešiť.

Začal som prvou vrstvou nástreku Surfacera 1000, ale siahol som po odporúčaní predajcov z mojej obľúbenej modelárskej predajne, po novinke a to mahagónovej farbe, tohto spreja. Ich tip, že po vyschnutí môžem kamufláž rovno odierať a nepotrebujem striekať ďalšiu vrstvu podkladovej hrdzavej sa oplatil.

Na rad prišli 3 vrstvy lúpacieho efektu Worn Effects značky Ammo of Mig. Po zaschnutí ma čakal nástrek základnej farby kamufláže a to piesková žltá. Tu som kokrétne použil tamiyácku XF-57 Buff. Akonáhle farba zaschla, o slovo sa hlásil štetec s vodou a mohol som začať s prvou vlnou odrenín. Nechcel som na to veľmi tlačiť, keďže v hlave mám stále predstavu bojaschopného a pojazdného stroja, nie kus šrotu.

Všetko som robil v priebehu troch dní. Preto po pauze na oddych od striekacej pištole a na vychladnutie kompresora som začal nanášať ďalšie 3 vrstvy rovnakého efektu na lúpanie ako je spomenutý vyššie. Tentokrát som bol nabudený na maximum, keďže vytváranie kamuflážnych polí a hadov pištoľou, patrí k mojím najobľúbenejším fázam. Snažil som sa vytvárať nepravidelné veľkosti a záhyby aby nepôsobili jednoducho. Najtvrdším orieškom celej tejto fázy bolo jednoznačne trafenie správneho odtieňa farby medzi hnedými hadmi. Schválne nepoviem aká farba to je, keďže sám som si nie veľmi istý čo som ja a tankisti z Afganistanu namiešali.

Osobne sa musím priznať, že odtieň som netrafil asi najlepšie, ale s výsledkom som spokojný, vzhľadom na časové trvanie, kým sa mi podarilo daný odtieň namiešať. Túto krikľavú farbu tvorí mix tamiyáckych akrylových farieb XF-73 Dark Green (JGSDF), XF-80 Royal Light Gray a XF-2 Flat White. Pomer prvých dvoch je asi 50:50, zvyšnou treťou som už len dolaďoval svetlosť. Hnedé hady boli vytvorené pomocou farby XF-64 Red Brown s pár kvapkami bielej. Dosť podstatnú časť tvoril finiš a to odieranie. Nešlo o nič viac než len kopírovať miesta kde už odreniny boli vytvorené na základ v predchádzajúcich krokoch a zamerať sa na miesta kde reálne k odretiu došlo. Poklopy, hrany, ťažné oká atď.

Asi takto by som zdokumentoval fázu kamufláže T-62M, ktorá bola doteraz najzložitejšia akú som mal možnosť robiť. Na niektorých miestach odreniny nemusia pôsobiť najlepšie, ale ako povedal jeden z mojich kamošov a kolegov "technika má tú výhodu, že každá chyba sa dá zakryť patinou".

Súvisiace články

T-62M Daniela Hajtingera

Pridané 06.12.2017

návrat hore