eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024

PMD - popradský modelársky deň 2017 - report + fotografie

Pridaný 14.06.2017 | autor Lukáš Šulek, Rasťo Hasiček, Ján Moravčík

PMD 2017 sa uskutoční 9.-10. júna 2017 v OC MAX v Poprade

15. jún 2017 ... Ján Moravčík ... od PMD 2017 ubehli už štyri dni a ja sa k napísaniu článku dostávam až dnes, pretože uplynulé dni som trávil v Šamoríne na celoslovenských športových hrách detí z detských domovov. Aký bol PMD 2017?

Naposledy som sa PMD zúčastnil v roku 2015, kedy sa konal v Poprad Aréne. Aréna má určite veľký rad výhod, má výbornú lokalitu, kapacitu, rovnako tak priestorové rozmery. Každý kto organizoval niekedy nejaké podujatie vie, že všetko začína a padá na podmienkach prenájmu priestorov. Preto sa teraz a v minulom roku PMD uskutočnil v obchodnom centre MAX v Poprade, kde im vedenie pripravilo veľmi výhodné podmienky. Navyše umiestnenie podujatia takéhoto typu do obchodného domu priťahuje veľmi veľa ľudí a pokiaľ manžel obzerá modely, manželka môže pohodlne nakupovať a všetci sú šťastní.

Po príchode hlavného organizátora pána Jozefa Anďala do priestorov PMD ho zavalilo množstvo ľudí s požiadavkami a otázkami, ktoré ihneď vybavoval, resp. na ne odpovedal. Uvedomil som si, že aj na takomto mega podujatí je väčšina organizácie postavená na jednej osobe, ktorá je ochotná podriadiť tomu čas a úsilie. Všetko by ale jedna osoba nezvládla bez dobre skoordinovaného tímu ľudí, ktorým PMD jednoznačne disponuje. Týmto by som chcel veľmi pekne poďakovať za všetko celému organizačnému štábu.

Do Popradu som prišiel predviesť prípravky firmy Ammo by Mig Jimenez a ich použitie na RC modeloch. O tejto aktivite sme sa po prvýkrát s pánom Anďalom bavili v Norimbergu, kde bol svoju predstavu osobne prezentovať zástupcom firmy Mig Jimenez. Im sa táto vízia veľmi páčila a do podujatia vstúpila. V pôvodnom pláne som mal patinovať Tigra, prepravný kontajner a železničný vagón. Nakoniec sa nič z toho nekonalo a mne na stole z ničoho nič pristál Kirovetz v mierke 1:10. Jeho majiteľ alebo lepšie povedané výrobca (pretože model je postavený od nuly) sa na ňom pokúšal urobiť hrdzu, no moc mu to nevyšlo. Poprosil tak o pomoc mňa, a tak som sa do modelu pustil. Bolo to veľmi zaujímavé a sov vďačný aj za takúto skúsenosť, pretože ma zase raz utvrdila v tom, že mierka 1:72 je pre mňa tou najvhodnejšou.

Osobne ma trochu mrzí skutočnosť, že aj keď je v Poprade veľmi veľa modelárov, ani jeden nezareagoval na ponuku vystavovať alebo sa zapojiť do PMD. Je to veľká škoda, pretože viac plastikových modelov by akciu ešte viac zatraktívnilo. O tomto „popradskom“ fenoméne sme sa bavili aj s pánom Anďalom a v budúcom roku skúsime aj my modelárov motivovať, aby sme sa stretli v Poprade viacerí.

V závere by som chcel ešte raz oceniť a vyzdvihnúť prácu pána Anďala a jeho skvelému tímu ľudí za to, čo pre modelárstvo robia a to nemyslím len v posledných rokoch prostredníctvom PMD ale od roku 1991, kedy firma HTmodel vznikla. 

Fotografie z podujatia, ktorých autorom je Lukáš Šulek nájdete v galérii na konci článku. 

10. jún 2017 ... Ján Moravčík ... je krátko pred pol šiestou ráno a ja práve sedím vo vlaku smerom do Popradu. Ako som tak čakal v hrádockej stanici, uvedomil som si, že časy sa za posledné roky veľmi zmenili. Na Poprad mám celkovo veľmi dobré spomienky. V Poprade som presne pred 17 rokmi prvýkrát súťažil a rovnako tak prvýkrát získal cenu. Bolo to na súťaži Plastic Session a s mojim modelom Kubelwagen od firmy Tamiya v mierke 1/35 som získal druhé miesto. Práve toto ocenenie u mňa odštartovalo celé toto modelárske šialenstvo.

Pred sedemnástimi rokmi sme ešte na súťaže cestovali ako partia. Na svojej prvej súťaži v Poprade som mal len 14 rokov a aj tak ma rodičia pustili preč z domu na dva dni. Dnes, pri trende výchovy detí si toto neviem predstaviť. Pripomínam, že o internete sme vtedy len snívali a o mobiloch sa toho veľa nevedelo. Všetko dobre dopadlo, prežili sme. Dnes som musel cestovať do Popradu tak skoro z jediného dôvodu, vlaky o pol siedmej a o pol ôsmej sú už dávno zrušené, takže toto je jediný normálny spôsob ako sa dostať z Hrádku do Popradu na priamo, pokiaľ nevlastníte auto.

Ráno som si trochu privstal, aby som stihol všetko zbaliť, ale skutočne sa teším, pretože Poprad mám veľmi rád, a to aj kvôli spomienkam spred 17 rokov. 

9. jún 2017 ... Rasťo Hasiček ... už dnes začalo najväčšie modelárske podujatie na Slovensku, ktoré je primárne určené pre RC modelárov. Zajtra sa do Popradu presúva aj Ján Moravčík, ktorý bude mať na akcii workshop od 9:00. Predvedie patinu RC modelov (tankov, železničných vagónov a iných). Všetkých vás srdečne pozýva a teší sa na stretnutie s vami.

Dnes sa bude niesť v znamení pretekov RC modelov rôznych kategórií (parkúrové preteky, preteky ťahačov, tankov v mierke 1:16, preteky v driftovaní a trial pretek)

Zajtra k tomu pribudnú prezentačné stánky modelárskych firiem a už vyššie spomínaný workshop. 

4. jún 2017 ... Rasťo Hasiček ... už o 6 dní sa v Poprade uskutoční najväčšie modelárske podujatie na Slovensku. V programe podujatia môžete nájsť aj workshop Ján Moravčíka, ktorý bude zameraný na patinu RC modelov. Workshop sa realizuje v spolupráci s firmami HTmodel Poprad (hlavný organizátor PMD) a Ammo by Mig Jimenez. Všetkých vás v mene organizátorov srdečne pozývam. 

22. máj 2017 ... Marián Glemba ... začiatok júna už niekoľko rokov patrí modelárskemu podujatiu PMD – Popradský modelársky deň, ktorý organizuje legendárna modelárska firma HTmodel z Popradu. Prečo legendárna? Pamätám si, že keď som prišiel po prvýkrát na súťaž Plastic session, a to bolo okolo roku 1997 už vtedy patrila táto firma k najznámejším na Slovensku. Odvtedy prešlo dvadsať rokov, HTmodel je tu stále s nami a okrem predaja širokého sortimentu modelov, príslušenstva je aj organizátorsky činná prostredníctvom PMD. PMD sa uskutoční v dňoch 9.-10. júna 2017 v OC MAX v Poprade. Aký program je pre návštevníkov pripravený?

Piatok 9.6.2017 popoludní až do večera

  • RC Truck parkúrové preteky - súčasť seriálu pretekov o titul majstra SR. Pravidlá sú uverejnené na našej web stránke v časti Preteky RC truckov - parkúr
  • RC Truck preteky sólo ťahačov na uzavretom okruhu - Pravidlá sú uverejnené tu Preteky RC truckov - okruh
  • RC tanky 1/16 – parkúrový pretek - zúčastniť sa môže každý záujemca
  • RC Drift pretek - pripravíme ak bude záujem medzi modelármi
  • RC Trial pretek - pripravíme ak bude záujem medzi modelármi


Sobota 10.6.2016 celý deň

  • RC trialové preteky - pretek seriálu o Slovenský pohár 2017
  • RC Autobal – futbal s RC autami
  • RC Truck parkúrové preteky - finálový pretek o titul majstra SR.
  • RC Truck preteky sólo ťahačov na uzavretom okruhu - finálový pretek.
  • RC tanky 1/16 – parkúrový pretek - zúčastniť sa môže každý záujemca
  • RC Drift pretek - pripravíme ak bude záujem medzi modelármi
  • RC Trial pretek - pripravíme ak bude záujem medzi modelármi
  • Prezentačné/predajné stánky modelárskych firiem
  • Ammo of MIG workshop - zameraný na patinovanie RC modelov tankov 1/16 a iných druhov modelov
  • Statická výstava RC lietadlá a vrtuľníky
  • Statická výstava plastových modelov – tematická napríklad trucky 1/24
  • Ukážky práce (plastové modely, a iné ukážky činnosti), tvorivé dielne
  • Jump zóna (buggy/truggy/monster/short course)
  • Drift zóna
  • Truck zóna
  • Expedičná zóna Crawlery/expedičné autá:
  • Modelová železnica
  • Expedičná zóna Crawlery/expedičné autá:
  • RC tanky veľké
  • Bazén - predvádzanie RC modelov lodí

Podrobnejšie o akcii sa dočítate, keď kliknete TU

Súvisiace články

návrat hore