eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hoštejn Model Cup 2024, Hoštejn (CZ)

11.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hoštejn Model Cup 2024, Hoštejn (CZ)

11.05.2024

Aká bola súťaž 2. PSMK Makett Kupa 2018?

Pridaný 02.09.2018 | autor Ján Moravčík

2. september 2018 ... Ján Moravčík ... o účasti na súťaž PSMK Makett Kupa 2018 sme uvažovali už dlhšie. Definitíva padla po tom, čo sme sa rozhodli podujatie mediálne podporiť. Aj napriek komplexnému podávaniu informácií na našom webe som mierne sklamaný z účasti slovenských modelárov na tomto podujatí. Dúfal som a tešil som sa na hypotetické stretnutie s modelármi z Nitry, Galanty, Nových Zámkov, poprípade Dunajskej Stredy. Bohužiaľ, jediných Slovákov, ktorých som včera zaregistroval okrem nás boli Zoli Főző z Vinice a Martin Borecký. Nevadí, snáď budúci rok to bude lepšie.

Celá moja účasť v Budapešti bola tento týždeň ako na hojdačke. Zo dňa na deň som dostal vysoké teploty a celý štvrtok som nemohúci preležal v posteli. Dohoda s chalanmi znela, že ak mi nebude do piatku obeda lepšie, budem musieť zostať doma. Spolu so mnou by tak v Maďarsku absentoval aj Marián Glemba, s ktorým sme spoločne mali cestovať z Liptovského Hrádku do Rimavskej Soboty. Našťastie sa mi v piatok výrazne polepšilo a tešil som sa, že sa prvýkrát súťaže PSMK Makett Kupa zúčastním.

Z Liptovského Hrádku sme nakoniec vyrazili o pol šiestej ráno. Neďaleko Brezna sme zažili takýto prekrásny východ slnka.

Pred pol ôsmou sme boli na mieste stretnutia s Lukášom Kvietkom a Štefanom Pásztorom, aby sme preložili všetky veci a modely do druhého auta. Aj keď nadoraz, ale predsa sa nám podarilo všetko umiestniť do kufra a mohli sme tak vyzdvihnúť ďalších členov výpravy – Pištu Bőda a Martina Cupera.

Cesta prebiehala bez problémov, až kým sme sa nedostali do Šalgotariánu, kde na nás čakala dlhá kolóna áut. Naše takmer trištvrte hodinové meškanie spôsobilo uzatvorenie ciest kvôli relly, ktoré sa včera v meste, resp. jeho častiach pripravovalo. Získali sme mierny časový sklz, no aj tak sme všetko hravo zvládli a pár minút po jedenástej sme zaparkovali v blízkosti kultúrneho centra, miesta konania súťaže.

Vyzdvihnúť musím komfort pri registrácii modelov. Organizátori mali všetko podchytené elektronicky a všetko vybavovali rýchlo, s prehľadom a najmä s úsmevom na tvári. Ďakujeme!

Ihneď po príchode sme sa privítali s našim srbským priateľom Čáslavom Mijuškovičom z MK klubu Oluj Belehrad. Tak ako vždy, aj teraz to bolo príjemné stretnutie.

Viem, že oproti minulému roku zaznamenali organizátori nárast modelov o takmer 50%, čo je obdivuhodný počet. Z môjho pohľadu musia dnes do budúcnosti rozmýšľať nad tým, že tento priestor je z kapacitných dôvodov malý, a ak chcú ďalej rozrastať, je nutné uvažovať o niečom väčšom. Som presvedčený, že súťaž má potenciál k ďalšiemu rastu. Keby prišlo o trochu viac Slovákov, bolo by hneď o 40 - 60 modelov navyše. Verím, že chalanov z organizátorského tímu uvidím na nejakej slovenskej akcii, napríklad v Rimavskej Sobote vo februári 2019.

Z prvotného obhliadnutia modelov som zistil, že tieto sú na veľmi vysokej úrovni! Najviac ma zaujali lietadlá, bojová technika a úplne mimo som bol z diorám. Práve tým sa budem vo fotoreporte venovať podrobnejšie. Zaujalo ma hneď niekoľko.

Mám rád, keď pod diorámou nájdem fotku reálnej scény. Keď je dioráma v mierke 1:72 alebo 1:48 a kvalitne spracovaná, moje nadšenie ešte viac rastie. Čo poviete priatelia?

Hlavnými hviezdami 2. PSMK Makett Kupa 2018 boli David Damek a Rubén González. Obaja sa prezentovali fantastickými workshopmi. Aj keď David moc na súťaže v Československu nechodí, včera bol v Maďarsku za hviezdu. Jeho fanúšikovská základňa na YouTube je obrovská a niektorí sa na jeho prácu prišli pozrieť aj osobne.

Vyhodnotenie súťaže začalo krátko po piatej hodine popoludní a nejaké ceny sa ušli aj slovenskej výprave. Prítomnosť celého tímu sme využili na spoločnú fotografiu. V mene celého EastModels tímu ďakujem organizátorom za kvalitné podujatie, verím, že sa opäť o rok u vás uvidíme! 

Súvisiace články

návrat hore