eastmodels.sk
eastmodels.sk

Momentálne nenasleduje žiadna udalosť

#

Nasledujúca udalosť

Momentálne nenasleduje žiadna udalosť

Novogodišnji Kup 2019 - o pár hodín vyrážame!

Pridaný 11.12.2019 | autor Marián Glemba, Ján Moravčík

Novogodišnji Kup 2019 sa uskutoční 14.-15. decembra 2019 v leteckom múzeu v Belehrade

Webové stránky súťaže

Internetová registrácia

11. december 2019 ... Ján Moravčík ... aktuálne sedím vo vlaku z Piešťan späť na Liptov, vraciam sa z pracovnej konferencie a mám plnú hlavu príjemných myšlienok. Neviem sa dočkať zajtrajška. Po dlhom čase sa na našu dobrodružnú cestu teším ako za starých čias! Balkán mi učaroval už pred ôsmimi rokmi, kedy som Srbsko prvýkrát navštívil. Prirodzene som sa začal zaujímať o bývajú Juhosláviu, ale aj o konflikt, ktorý sa v 90. rokoch na jej území  odohral. Bolo mojim snom, túto krajinu opäť navštíviť. To že sa mi to vďaka mojim priateľom a EastModels podarilo prepojiť s modelmi je fantastické!

Zajtra to bude už po tretíkrát, čo sa vydáme na cestu do Belehradu. Tak ako som spomínal nižšie, na Balkáne sa zdržíme trošku dlhšie. Navštívime Suboticu, Novi Sad, Báčsky Petrovec, Vukovar a zavŕšime to trojdňovým pobytom v Belehrade. Čo všetko na nás čaká? Pozrite si plán cesty:

12. december 2019 ... 01:00 presun s Mariánom Glembom z Liptovského Hrádku do Rimavskej Soboty. 03:00 odchod z Rimavskej Soboty do Subotice. 9:00 raňajky v Boss Caffe v Subotici, návšteva vianočných trhov. 10:30 presun do Noveho Sadu. 12:00 obed v reštaurácii Dunavac, prehliadka Petrovaradínu. 14:00 návšteva Báčskeho Petrovca, káva. 15:00 presun do Vukovaru, ubytovanie, prehliadka mesta, večera.

13. december 2019 ... 8:00 odchod do Belehradu. 10:00 prehliadka centra mesta (ulica Knez Mihajlova), pevnosti Kalemegdan, obed, ubytovanie v apartmánoch. Vianočné trhy v centre mesta, stretnutie so slovenskými modelármi.

14.-15. december 2019 – účasť na súťaži Novogodišnji Kup. V sobotu spoločná večera v Hoteli N. 

Pripravte sa na denné fotoreporty, nezabudnite sledovať naše stránky, ale tiež náš Instagramový profil, kam po prvýkrát budeme zverejňovať fotografie z cesty. 

05. december 2019 ... Marián Glemba ... presne o týždeň sa naša výprava vydá na poslednú cestu za modelmi v tomto roku. Je už tradíciou, že naše kroky budú smerovať do Belehradu, do mesta, kde sa uskutoční najväčšia modelárska súťaž v bývalej Juhoslávii. Na cestu vyrážame vo štvrtok 12. decembra o 3:00 ráno z Rimavskej Soboty s cieľmi: Subotica, Novi Sad, Báčsky Petrovec a Vukovar. sledujte stránky priatelia, z celého balkánskeho výletu budeme prinášať pravidelné foto a video aktualizácie. Podľa našich informácií, nie sme jediní slováci, ktorí tam budeme, a tak sa tešíme, že naše kladné hodnotenie tejto akcie motivovalo aj ďalších, presvedčiť sa aké to je zažiť juhoslovankú pohostinnosť. 

02. december 2019 ... Marián Glemba ... počas súťaže, presnejšie v sobotu sa v v Leteckom múzeu v Belehrade, ktoré je miestom konania súťaže uskutočnia dva workshopy. Prvý bude zameraný na najmenších modelárov vo veku od 7 - 12 rokov a povedie ho Bine Logar (https://www.miniatures.si/). Prebiehať bude v čase od 11:00.


Druhý povedie vynikajúci slovinský modelár a člen EastModels tímu Grega Križman, ktorý sa v ňom zameria na patinu modelov lietadiel. Začne o 14:00 a bude trvať približne jednu hodinu. Ak sa nám podarí, radi by sme záznam spracovali a uverejnili na náš YouTube kanál. 

25. november 2019 ... Marián Glemba ... organizátori súťaže Novogodišnji Kup 2019 spustili internetovú registráciu. Stačí, keď kliknete TU alebo využijete odkaz v hlavičke tohto článku.  

7. november 2019 ... Marián Glemba ...  včera večer sa ku mne dostala veľmi príjemná správa. Organizátori súťaže Novogodišnji Kup sa na porade dohodli, že súťaž rozšíria o ďalšiu kategóriu, a to - PAPIEROVÉ MODELY. Takže milí slovenskí a českí papieráci, teraz máte dôvod vycestovať a spoznať krásy Belehradu a jedinečného leteckého múzea. S kým sa uvidíme?

27. október 2019 ... Marián Glemba ... necelé dva mesiace nás delia do termínu odchodu EastModels výpravy do obľúbenej destinácie - do Belehradu. Tento rok Si pobyt v bývalej Juhoslávii trošku predĺžime. Vyrážať budeme vo štvrtok 12. decembra v skorých ranných hodinách. Okolo deviatej hodiny ráno máme v pláne pricestovať do Noveho Sadu, prezrieť si Petrovaradín, absolvovať obed v našej obľúbenej reštaurácii Dunavac, aby sme sa po obede presunuli do chorvátskeho Vukovaru. 

Mesto Vukovar bolo v 90. rokoch miestom jednej z najväčších bitiek občianskej vojny v Juhoslávii. Právom nás zaujíma ako vyzerá mesto dnes. Na druhý deň skoro ráno sadáme do auta a vyrážame do Belehradu, celý piatok budeme venovať hlavnému mestu Srbska. Víkend tak môžeme venovať modelárskej súťaži a priateľom. Už teraz sa nevieme dočkať! Pozrite si video z minulého roku.

27. august 2019 ... Marián Glemba ... už po tretíkrát sa členovia EastModels tímu v decembri vypravia na cestu do Srbska, konkrétne do Belehradu, kde na nich čaká tradičná predvianočná súťaž Novogodišnji Kup 2019. V roku 2017 absolvovali členovia v zložení Kvietok, Pásztor, Glemba a Moravčík svoju premiéru a hneď prvý ročník ich očaril natoľko, že sa z Belehradu stala tradičná modelárska destinácia.

Členovia EastModels tímu na súťaži Novogodišnji Kup 2018

Súťaž v Belehrade je najväčšou modelárskou akciou v bývalej Juhoslávii. Zúčastňujú sa jej modelári zo Srbska, Macedónska, Grécka, Slovinska, Bosny a Hercegoviny, Talianska, Bulharska, Rumunska, Poľska, Maďarska, Ruska a Československa. Súťaž je situovaná do mimoriadne atraktívneho prostredia Leteckého múzea (Muzej vazduhoplovstva) v tesnej blízkosti letiska Nikoly Tesly.

Letecké múzeum

Súťaž je dvojdňová (termín tohtoročnej súťaže je 14.-15. december). Celá sobota patrí súťaži, následného hodnotenia modelov a večer je zavŕšený fantastickým posedením zúčastnených modelárov v Hoteli N. V nedeľu v popoludňajších hodinách je slávnostné vyhodnotenie a odovzdávanie cien.

Tradičné večerné posedenie v Hoteli N

Tento rok sa zrejme expedícia rozrastie o nových členov, ktorí chcú čaro juhoslovanskej pohostinnosti okúsiť na vlastnej koži. Vyrážať by sme mali už vo štvrtok s skorých ranných hodinách. V tento deň by sme si mali užiť Suboticu a Novi Sad, v piatok ráno sa presunieme do Belehradu, kde si konečne v pokoji obzrieme centrum mesta. V prípade, ak zvažujete účasť na tomto jedinečnom modelárskom podujatí, vrelo vám túto akciu odporúčam. Rozhodne nezostanete sklamaní. Ak chcete vidieť atmosféru minulých ročníkov, nižšie nájdete užitočné odkazy.

Novogodišnji Kup 2017 - Belehradská pevnosť 

Novogodišnji Kup 2018 - aký bol prvý deň EastModels tímu? 

Novogodišnji Kup 2018 – sobotný REPORT + fotografie lietadiel

Novogodišnji Kup 2018 – aký bol tohtoročný Belehrad?

návrat hore