eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024

Zdenko Bugáň - interview 2. časť

Pridaný 28.12.2015 | autor Ján Moravčík

Na základe čoho si vyberáš modely, ktoré ideš robiť?

Nemám žiadny presný systém, na základe ktorého by som si vyberal nové stavebnice. Dokonca mám schopnosť nadchnúť sa chvíľkovo aj pre úplnu hlúposť, čo dokáže následne šikovne využiť šéfredaktor Modeláře. Jediná stabilná tematika, ktorej sa dlhodobo venujem, sú lietadlá z 1. svetovej vojny. Po zlepení prvej stavebnice Wingnut Wings som sa doslova nadchol pre všetky novinky tohto výrobcu. Každý, kto zlepil aspoň jeden ich model vie, o čom hovorím. Mojím výrazne naivným dlhodobým plánom je zlepiť každú ich stavebnicu v aspoň jednom ponúkanom sfarbení. Faktom je, že ročne toho vydajú viac ako stihnem postaviť, takže sa tomuto cieľu skôr intenzívne vzďalujem ako blížim. Stavby pre WNW zvyčajne prekladám niečím úplne odlišným, zvyčajne impulzívne zvoleným. Napríklad pred pár dňami som dokončil Albatros B.II od WNW a teraz relaxujem pri lodičke v 1:700 od Flyhawk models. Zvyčajne sa však pri výbere vyhýbam stavebniciam, ktoré sú momentálne „in“, niečo čo práve vyšlo a každý to stavia. Nerád robím to isté, čo sto ľudí okolo mňa. V poslednej dobe vyšlo napríklad mnoho nádherných verzií britských tankov Mark z 1. svetovej vojny, ktoré ma skutočne lákajú, momentálne ich však stavia každý druhý Red Poník, takže asi počkám, kým ten ošiaľ okolo nich prejde a ja si potom dodatočne jedného v kľude postavím.

Máš vybratý model, čo nasleduje potom? Štúdium podkladov?

Záleží od účelu stavby, ak sa jedná o oddychový model len tak pre relax, moc sa s prípravou nezdržujem a zvyčajne rovno „zarežem“. Počas stavby potom dodatočne zisťujem do čoho som sa to vlastne pustil, študujem dostupné podklady, zisťujem si viac o predlohe... Ak sa však jedná napríklad o stavbu prezentačného modelu pre Wingnut Wings, zvyčajne ešte skôr ako stavebnica dorazí, mám už podrobne preštudované všetky dostupné podklady, pripravené správne farby, rozplánované techniky, ktoré chcem použiť. Tu idem doslova na istotu. Taktiež však so stavbou moc nečakám a snažím sa začať hneď, ako je to možné. Prílišné plánovanie a otáľanie so stavbou zvyčajne spôsobí, že ju modelár odloží nakoniec na neučito.

V modelárstve všeobecne platí pravidlo, že na spracovanie špičkového modelu nie je potrebná luxusná výbava, máš rovnaký názor?

Áno aj nie, to máš ako v každom inom koníčku. Ak chceš dosiahnuť špičkové výkony, so špičkovým vybavením ich dosiahneš omnoho rýchlejšie ako s podpriemerným. Zvyčajne platí pravidlo, že čím menej kvalitné prostriedky máš, tým viac námahy a vôľe musíš pridať, aby si dosiahol rovnaký výsledok. To máš ako v kulturistike, ak ju robíš súťažne a chceš byť najlepší, tak zvyčajne zainvestuješ do najlepšieho proteínu, doplnkov, stravy, zaplatíš si členské v najlepšej posilňovni v okolí. Nik nebude pochybovať, že k rovnakému výsledku by si sa pravdepodobne nedopracoval aj na tvarohu, pojedaní 100 surových bielkov denne a klikovaním a drepovaním doma v pivnici, prvou zvolenou cestou to bude ale nepochybne rýchlejšie a samotný proces si pravedpodobne oveľa viac užiješ.

Ideálny stav na investovanie do lepšej modelárskej výbavy je, keď sám zistíš, že ťa tá aktuálna obmedzuje a brzdí. Ak si šikovný a zistíš povedzme, že so svojou airbrush pištolou s tryskou 0.5mm si dosiahol jej limity a si si istý, že s lepším modelom by si dokázal viac, je správna chvíľa obetovať peniaze za kvalitnejší kus. Ak však nedokážeš nastriekať jednotný jednofarebný povrch obyčajnou Fengdou nečakaj, že kúpou Iwaty Custom Micron B sa situácia zmení. Vtedy nie je chyba vo výbave, ale v rukách.

Koľko a do čoho v modelárstve najviac investuješ peniaze?

Do výbavy. A na druhom mieste do modelárskych publikácií. Postupne som sa úspešne dostal zo štádia modelára „zberača“, ktorý neustále nakupuje nové stavebnice. Momentálne ma musí stavebnica skutočne zaujať, aby som sa ju rozhodol objednať. Na druhej strane ako recenzent modelárskeho časopisu dostávam zdarma viac vzoriek, ako ich stíham postaviť. Preto sa nakupovanie nových kusov obmedzilo naozaj len na skutočné „must have“ stavebnice. Na čo však stále dokážem míňať peniaze sú farby, výbava a príslušenstvo, i keď i v tomto ohľade to tiež nie sú až tak horibilné sumy. Zvyčajne sa jedná o podopĺňanie odtieňov, ktoré sa minuli, nejaké tie náhradné čepele do skalpelov, riedidlá a podobne. Ak raz zainvestujete do dobrej airbrush pištole a kompresora, vydržia vám prakticky naveky. A ja som tieto veľké investície absolvoval už pred niekoľkými rokmi, takže momentálne sa pri výbave jedná už zvyčajne len o „prevádzkové náklady“.

Do čoho však stále dokážem investovať je množstvo nových modelárskych publikácií, ktorých sa najmä v poslednej dobe vyrojilo na trhu skutočne požehnane. Rád študujem práce iných dobrých modelárov, učím sa od nich, odpozerávam techniky, tie sa následne snažím kombinovať, skúšať napríklad techniky z figúriek a bojovej techniky na lietadlá a podobne. A rovnako neváham investovať do literatúry týkajúcej sa lietadiel 1. svetovej vojny ako sú povedzme publikácie série Windsock Datafiles.   

Inšpiruješ sa modelmi iných modelárov?

Samozrejme. Vždy som sa držal názoru, že ak sa chceš čo najrýchlejšie dostať medzi špičku, najlepším spôsobom je kopírovať tých najlepších. A to platí vo všetkom, nie len v lepení modelov. Nemusíš sa moc obávať o vlastný špecifický štýl, on príde časom sám, popri tom, ako sa budú zlepšovať tvoje schopnosti. Čo sa týka inšpirácie, nekopírujem úspešných modelárov kompletne, skôr je to taký ten prístup ako „Maťo Kováč robí dobré blato, páči sa mi na jeho fotkách, zistím si ako to robí a skúsim tiež!“. Selektujem si len veci, ktoré ma zaujmú a tie sa snažím pochytiť. Je veľa modelárov, ktorí ma v minulosti inšpirovali, či v súčasnosti inšpirujú. Medzi tých, ktorí sa veľkou mierou podieľali na definovaní môjho vlastného štýlu, prípadne toho, kam to chcem ďalej dopracovať, patria najmä Petr Marek, Chris Wauchop, Miguel Jimenez, Carlos Cuesta, Joaquin Garcia Gazquez, Diego Quijano, Aitor Azkue, Per Olav Lund, mám rád modely Maťa Kováča, šikovný to je chlapec. Určite ich bude asi aj viac, a na niektorých som iste zabudol.

Ak by si mal poradiť začínajúcim modelárom, na čo by mali klásť najväčší dôraz? Ktorých chýb by sa mali vystríhať?

Nemám ani tak zoznam nejakých konkrétnych rád, ako skôr súbor akýchsi všeobecných zistení, ktoré som za tých pár rokov sledovania všeobecnej modelárskej obce vypozoroval, prípadne sa mne samému vyplatilo ich dodržiavať. Dali by sa zhrnúť do pár bodov:

-        nekupujte si na začiatok nekvalitné lacné modely – ak ste sa rozhodli začať s týmto pekným koníčom, kúpte si hneď na úvod jednoduchú, ale kvalitnú stavebnicu. Niečo ako tank v 1:48 od Tamiye a postavte ho úplne jednoducho z krabičky, žiadne doplnky, nejaká jednoduchá kamufláž. Stavať ako svoj prvý model nejaký lacný shortrunový šmejd vám toto hobby znechutí skôr, ako sa do neho vôbec dostanete.

-         nebojte sa spýtať – ak si s niečím neviete rady, prípadne vás zaujíma ako na niektorú špeciálnu techniku, nebojte sa spýtať. Za posledných 10 rokov lepenia som zistil, že čím je lepší modelár, tým menší má problém vám poradiť, prezradiť čokolvek zo svojich vedomostí. Ak vám niekto odpovie, že to je jeho špeciálna tajná technika a nemôže vám ju prezradiť, tak to nie je dobrý modelár, ale s prepáčením debil.

-        choďte za tým čo sa vám páči – rýchlo si spravte vlastný názor a zistite čo sa vám samotným páči. Neexistuje žiadna pevná norma na to čo je pekný model, je to čisto subjektívna záležitosť. Ak sa vám páči povedzme prehnané tieňovanie, je to v poriadku. Naučte sa ho aj vy a aplikujte ho na svoje modely. Keď sa vám začnú vlastné výtvory o to viac páčiť, stúpne vaše uspokojenie z koníčka i ďalšia motivácia.

-          je to váš model, nenechajte si do toho rozprávať – stavajte si svoje modely, tak ako sa páčia vám a nie tak, aby sa páčili všetkým okolo. Tak či tak sa nikdy nezavďačíte každému, zmierte sa s tým. Ak sa niekomu váš model z toho alebo onoho dôvodu nepáči, je to jeho problém, nie váš. Kľudne si môže postaviť vlastný, presne tak, aby ho uspokojil.

-          filtrujte kritiku -  sú dva druhy kritiky. Jedna je konštruktívna, tú poznáte podľa toho, že ponúkne zároveň aj riešenie. Niečo v zmysle „Tie odreniny na trupe striebornou farbou máš nereálne, tie trupy boli totiž drevené, skús ich premaľovať, prípadne niečím prekryť“. Podobnú kritiky vnímajte, snažte sa si z nej zobrať čo najviac, poučiť sa. Druhý typ kritiky je taký ten neurčitý typ štýlu „Mne sa ten tvoj model tak nejak celkovo nepáči, niečo tomu chýba, ale neviem presne čo, je to také nejaké moc dokonalé asi.“. Kritiku tohto druhu proste ignorujte, sú to len také závistlivé podrývania, ktoré zvyčajne znamenájú, že dotyčný má s vami pravdepodobne osobný problém a potrebuje si ho nepriamo ventilovať.

-      napriek tomu sa snažte spraviť všetko najlepšie ako viete – buďte si sám sebe najväčším kritikom. Neustále sa pýtajte sám seba: „Nemohol som ten trup vytmeliť dôkladnejšie? Nešlo tú kamufláž nastriekať precíznejšie?“. Snažte sa zlepšovať vo všetkom čo robíte a neustále, či sa jedná o elementárne základy ako začisťovanie dielov alebo zložité techniky ako maľovanie figúr.

-          experimentujte a bavte sa – a nezabúdajte nikdy, že je to celé hlavne zábava. Skúšajte, bavte sa, experimentujte, testujte slepé uličky, bavte sa na tom, ak sa nepodaria, občas sa zasmejte vlastnej neschopnosti, inokedy proste relaxujte pri pomalej stavbe, vychutnávajte si pocit z dokončeného diela. A hlavne to všetko neberte smrteľne vážne, predsa len sú to iba modely.

Súvisiace články

Rozhovor s Andrásom Egresim

Pridané 21.04.2017

Radek Bartošák - rozhovor

Pridané 22.01.2017

David Mrázek - rozhovor

Pridané 29.11.2016

Michal Dostál - rozhovor

Pridané 21.11.2016

Martin Šiška - rozhovor

Pridané 28.06.2016

Matej Paluda - interview

Pridané 25.12.2015

Braňo Herain - rozhovor

Pridané 04.11.2015

Michal Dostál - interview

Pridané 21.10.2015

Martin Korbelík - interview

Pridané 08.10.2015

návrat hore