eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024

Martin Šiška - rozhovor

Pridaný 28.06.2016 | autor Ján Moravčík

Ahoj Martin, v úvode sa môžeš našim čitateľom predstaviť, odkiaľ si, koľko máš rokov a čomu sa momentálne venuješ v živote okrem stavby skvelých modelov.

Ahoj, mám 23 rokov, bývam v Nových Zámkoch, vyštudoval som strednú dopravnú školu a momentálne som na invalidnom dôchodku skrz rozsiahlej Crohnovej choroby. Okrem toho sa mi pridružilo už aj zmenšovanie obličiek, tak okrem modelov sledujem rôzne nové štúdie a objavy na nové potencionálne liečby. Občas si zahrám hry ako Wargame alebo War thunder, čítam knihy a časopisy, hľadám podklady na internete, pozerám videá z bojov atď.

Jeden z prvých modelov bojovej techniky

Veľmi často a rád sa v rozhovoroch modelárov pýtam, ako sa k modelárstvu dostali, takže rovnaká otázka aj pre teba. Aká bola tvoja cesta k modelom?

Otec voľakedy lepil modely lietadiel, potom som teda myslím aj ja skúsil lepiť, najprv len také "jednodňové" modely. Presne si už nepamätám ako sa to začalo len viem, že ma prihlásili rodičia na modelársky krúžok  kde som chodil niečo cez jeden rok. Lepil som tam lietadlá a techniku v 1/72. Na krúžku som sledoval kolegov ako lepia 1/35 techniku, normálne som im tie tanky závidel. Tak som zlepil pár lietadiel, potom prešiel na techniku a u nej som viac menej doteraz. K lietadlám v modelárstve nemám moc vzťah aj keď postavené od modelárov sa mi páčia. Trikrát som ešte medzičasom lietadlo skúsil spraviť ale oproti technike, kde mám pri stavbe pokoj a radosť som mal pri lietadlách akurát nervy. Modely robím cca od 14tich rokov, ale mávam aj pol ročné pauzy, tak dajme tomu 5 - 6 rokov dokopy.

Veľa modelárov, ktorí sa venujú stavbe modelov bojovej techniky alebo aj figúrok začínali svoju „kariéru“ stavbou lietadiel, je to aj tvoj prípad?

Áno je to tak, lebo plastikové modelárstvo je klasicky o lietadielkách. No v dnešnej dobe, keď už má každý internet si človek ľahko nájde, že sú aj modely techniky, dobre sa to lepí, veľa modelárov robí techniku a dá sa na tom vyblázniť. Preto v dnešnej dobe vidno aj mladých alebo nových modelárov čo začnú priamo technikou, bez lietadielkovej etapy.

Aj Martin vo svojich začiatkoch lepil modely lietadiel

Ty robíš vynikajúce modely, podľa čoho sa riadiš pri výbere predlôh pre stavbu modelov?

Ďakujem, myslím že preháňaš. Niektoré modely som postavil len tak podľa kamufláže z krabičky, sú to hlavne modely z druhej svetovej vojny.  Najradšej mám predlohy z rôznych konfliktov, momentálne sledujem dosť Ukrajinu a mám odtiaľ už nejaké predlohy vybrané. Snažím sa vyberať predlohy opotrebované a špinavé, nemám rád nejaké nové čisté stroje. Najviac ma odpudzujú predlohy z prehliadok, to ani neviem ako sa dá spraviť aby to nebolo nudné.

Ktorá časť stavby modelu je tvoja najobľúbenejšia?

Najobľúbenejšia časť stavby modelu je pre mňa farbenie. Áno, patrím k tým, čo by najradšej model ani nelepili alebo len upravili nejaké drobnosti pre konkrétnu predlohu. Ale celkovo mi stavba až tak moc nevadí. Vadí mi to, že dnes sa snažia výrobcovia nahnať cenu počtom dielov. To čo bývalo voľakedy z jedného alebo dvoch dielov tak dnes je veľa krát vidieť z 5 -10 dielov... no na detailnosti to nejako aj tak moc nepridáva. Celkovo to len robotu zdržuje, odďaľuje farbenie a kto chce model fakt detailný, aj tak si kúpi sadu leptov/rezinov.

Koľko času venuješ modelárstvu denne?

Lepenie a farbenie mi momentálne zaberie cca 2 hodiny denne. Pred viac rokmi som lepieval dlhšie, momentálne viac nedávam.  Ale okrem toho hľadám na internete predlohy na ďalšie modely, sledujem inšpiratívne výsledky kolegov modelárov a podobne.

Vo fotogalérii nájdete Martinove práce, ktoré sú chronologicky zoradené od roku 2007 až po súčasnosť.

Tvoje modely možno vidieť v domácich, ale aj zahraničných modelárskych časopisoch. Ako by si v skratke opísal stavbu modelov „do časopisu“, je to náročná úloha?

Je to náročnejšie v tom, že to zaberie viac času, treba mať k tomu zrkadlovku (alebo nejaký lepší kompakt), fotostan, fotiť postupové fotky a písať text. Kto to ešte neskúšal tak sa to možno nezdá, ale keď modelár normálne lepí, tak sa nezastavuje ale ide si rovno k cieľu. Keď sa píše článok tak treba rozmýšľať kde sa zastaviť, odfotiť a až potom pokračovať.  A takto to spraviť desiatkykrát, fotky upraviť a napísať okolo 1500 - 2000 slov.

Model PZ.IV F1, ktorý bol publikovný vo Weathering magazine

Do akej miery je podľa teba dôležité mať kvalitné vybavenie?  Ukazuje sa, že nie vždy to je zárukou úspechu.

Prax je najdôležitejšia vec a tá sa nedá dohnať ani kúpenou chémiou ani kvalitným náradím. Samozrejme, keď to človek myslí s modelárstvom vážne, tak by mal mať kvalitnú pištoľ, kompresor, lepšie štetce ako z papiernictva, základné náradie a nejaké kvalitné farby/chémiu. Všetko ostatné je skôr bonus, čo môže uľahčiť robotu. Ja som napríklad veľa modelov zlepil na posteli, no v poslednej dobe lepím radšej na stole. Nepoužívam ani lampu na prisvietenie, mne sa lepšie robí na prirodzenom svetle. Najnovšie som si dokúpil polomasku, pretože rôzne riedidlá a farby nič dobré na pľúcach nezanechávajú a bývalo mi ešte horšie po nástreku farby. Najprv som sa bál, že s tým na hlave nebudem vedieť robiť ale je to skvelé ani si ju nevšímam, vrele odporúčam značku 3M.

Určite máš aj ty dni, kedy sa ti za modelom nič nedarí, ako riešiš takéto momenty?

Áno mávam také dni, jednoducho vtedy nelepím a neskôr to už ide. Radšej vtedy nelepiť ako pokaziť niečo a potom to zdĺhavo opravovať, čo zaberie niekedy viac času ako pauza. Keď niečo pokazím, tak sa utešujem vetou, že všetko sa dá opraviť. Otázka je len ako náročné to bude.

Martinov posledný kúsok - tank T-62

Určite si si všimol, že modelársky svet sa začal „deliť“ na modelárov, ktorí „patria“ určitým značkám, ako sa pozeráš na tento fenomén?

Hej všimol, dokonca aj v niektorých zahraničných magazínoch by mal autor používať iba niektoré značky alebo nepropagovať iné značky okrem ich zoznamu. Do istej miery to chápem, že sa takto zgrupujú výrobcovia a redakcie, ale zase niekedy je to pre modelára zložité, lebo nie vždy u tej či onej značky je úplne všetko čo potrebuje. Zase sa dá na to pozrieť aj tak, že keď si potencionálny kupca prečíta článok kde nejaký modelár dosiahol pekný výsledok pomocou značkových výrobkov má väčšiu istotu, že to nie sú nejaké šmejdy. Začínajúci modelár tak nemusí zažívať pokus omyl s chémiou a vidí, že sa s tými výrobkami dajú dosiahnuť pekné výsledky, stačí  že si vyberie nejakú osvedčenú značku. Samozrejme dá sa dosť vecí namiešať doma, ale dnes to robí už málokto, lebo pohŕkať fľaškou a ísť robiť je jednoduchšie. Napríklad ja s obľubou používam komerčné washe, emaily, pigmenty a olejové farby. Preto oslovujú rôzne firmy modelárov, aby pre nich prezentovali ich výrobky, je to iné ako keď si výrobky prezentuje sama firma. Ľudia vo firemnej prezentácii  stále vidia príslovie "každá líška si chváli svoj chvost". Väčšinou dostanú modelári vzorky chémie zadarmo ale to nie je žiadna úplata ale normálna vec, predsa kto by si kupoval kopu ďalšej chémie len tak, aby ju vyskúšal na modeli a napísal článok?

Martin, teba je na modelárskych súťažiach možné vidieť len sporadicky, kde budeme môcť vidieť teba a tvoje modely najbližšie?

Naposledy som bol na súťaži pred 3 - 4 rokmi a ani sám neviem kedy pôjdem na nejakú. Ťažko teraz povedať, možno na Plastikovej zime.

Ďakujeme za rozhovor

Súvisiace články

Rozhovor s Andrásom Egresim

Pridané 21.04.2017

Radek Bartošák - rozhovor

Pridané 22.01.2017

David Mrázek - rozhovor

Pridané 29.11.2016

Michal Dostál - rozhovor

Pridané 21.11.2016

Matej Paluda - interview

Pridané 25.12.2015

Braňo Herain - rozhovor

Pridané 04.11.2015

Michal Dostál - interview

Pridané 21.10.2015

Martin Korbelík - interview

Pridané 08.10.2015

návrat hore