eastmodels.sk
eastmodels.sk

V Podhalański Festiwal Modelarski Ciupaga 2024, Nowy Targ (PL)

25.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

V Podhalański Festiwal Modelarski Ciupaga 2024, Nowy Targ (PL)

25.05.2024

Novogodišnji Kup 2023 - nedeľný REPORT Jána Moravčíka

Pridaný 18.12.2023 | autor Ján Moravčík

Fotografie tretieho a štvrtého dňa na našom Facebooku

18. december 2023 ... Ján Moravčík ... po náročnej ceste zo Srbska má konečne čas napísať pár riadkov. Do postele som líhal po druhej hodine a budík mi začal kvôli práci zvoniť o pol šiestej ... bolo to náročné, ale ako vždy veľmi plodné na zážitky. Report zo soboty si môžete prečítať TU. Ja len doplním, že po absolútne fenomenálnom jedle v reštaurácii, kam nás pozval Čáslav v každom z nás zostal veľmi silný zážitok. Priznám sa, že idem mať 38 rokov a nikdy som nič lepšie nejedol.

Nestihlo nám ani vytráviť a o ôsmej bola pre modelárov nachystaná spoločná večera v centre mesta. Z ponuky troch druhov jedál sme si vybrali typicky srbskú kuchyňu, takže nám čašník priniesol misu plnú mäsa a klobás doplnené kapustovým šalátom a hranolkami. Bolo to chutné, no už sme jednoducho nevládali. Okolo pol jedenástej sme sa taxíkom presunuli na ubytovanie a išli unavení, ale dobre najedení spať.

V nedeľu ráno sme si všetci pospali. Pred náročným dňom, ktorý bol pred nami to bolo to najlepšie, čo sme mohli urobiť. Rozhodli sme sa, že sa ešte zastavíme v centre mesta nakúpiť suveníry. Odparkovali sme na nami osvedčenom mieste, v obchodnom centre Rajićeva a vydali sa ulicou Knez Mihajlova. Pôvodne sme mali v pláne navštíviť aj hlbšie centrum mesta, no rozhodli sme sa, že túto aktivitu si necháme na budúci rok.

Cestou späť sme stihli zjesť pleskavicu, ktorú v malom stánku robia traja chlapi a je chuťovo tá najlepšia, ktorú v Belehrade môžete jesť.

Následne sme sa presunuli na miesto konania súťaže. Po príchode bola sála plná ľudí. Od prezidenta klubu Dejana sme sa dozvedeli informáciu, že súťažných modelov bolo okolo 700, čo je prekrásne číslo.

Dejan v strede

Vedel som, že vysoká kvalita bude v kategóriách modelov lietadiel, ale tohto roku ma príjemne prekvapila kategória bojovej techniky, lodí a figúrok. Chcel by som vyzdvihnúť aj špeciálnu kategóriu IDF techniky, kde sa zišli skutočne prekrásne kúsky.

Krátko po jednej hodine sme si zbalili svoje modely, ktoré sme preniesli do auta. S menším zdržaním začalo pár minút po druhej hodine vyhlásenie výsledkov. Vyhlasovanie malo spád a išlo celkom rýchlo. Oceňujem gesto organizátorov venovať vecnú cenu každému modelárovi z mládežníckych kategórií. Hlavnú cenu získal model PZL – Mielec M-18 Dromader od Valentina Petrova.

O pol štvrtej sme sadli do auta smer – Rimavská Sobota – Liptovský Hrádok – Frýdek Místek. Rozhodli sme sa, že pôjdeme vedľajším prechodom Horgoš 2. Neviem, či sme urobili dobre, pretože sme v kolóne stáli hodinu a pol, kým nás nevybavia. Možno,  že áno a na hlavnom prechode by to bolo ešte horšie. Kvôli tomuto som domov dorazil pred druhou hodinou ráno, pospal si tri hodiny a musel som vstávať do práce.

Bolo to síce únavné, ale prekrásne. Pre mňa bol tento ročník jedinečný. Perfektne naplánovaný program, výborná partia ľudí a množstvo zážitkov, ktoré si každý z nás nesie v srdciach. Budúci rok ideme opäť, pretože si nevieme predstaviť predvianočný čas bez návštevy Belehradu. 

Súvisiace články

Aký bol druhý deň výpravy EastModels v Srbsku?

Pridané 15.12.2023NovinkyPodujatia

Novogodišnji Kup 2023 - sme v Srbsku!

Pridané 14.12.2023NovinkyPodujatia

Novogodišnji Kup 2023 - o pár hodín vyrážame!

Pridané 13.12.2023NovinkyPodujatia

návrat hore