eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hoštejn Model Cup 2024, Hoštejn (CZ)

11.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hoštejn Model Cup 2024, Hoštejn (CZ)

11.05.2024

Predstavujeme tím EASTMODELS - Marián Glemba

Pridaný 14.12.2016 | autor Rasťo Hasiček

Meno a priezvisko: Marián Glemba

Bydlisko: Liptovský Hrádok

Vek: 33

Zamestnanie: projektant, statik v stavebnej spoločnosti so zameraním na realizáciu strešných konštrukcií

Modelárčim už: od tretej triedy základnej školy - október 1992.

S EastModel spolupracujem už: od času kedy ma Janči Moravčík požiadal o pomoc pri stavbe na Lavočkin La 5 FN od Kovozávody Prostějov, ak sa nemýlim krátko po vzniku EastModels-u. Inak s Jančim sa poznáme od malička, kedy sme obaja navštevovali v CVČ modelársky krúžok, po škole sa venovali športovým aktivitám a neskôr po odlúčení z CVČ založili so skvelou  partiou náš vlastný klub „MK Bulldog Liptovský Hrádok“.

Marián (prvý zprava ako jeden zo zakladajúcich členov MK Bulldog Liptovský Hrádok v roku 2002)

Venujem sa modelom: väčšinou bojovej technike v mierke 1/72, 1/48, menej 1/35. Predlohy si nevyberám podľa určitého časového obdobia, ale jednoducho si postavím to čo sa mi páči alebo ma v danú chvíľu nadchne (momentálne aj Zetory a podomácky vyrobené traktoríky).

K modelom som sa dostal: cez kamaráta a zároveň spolužiaka (ale aj vďaka mamine, ktorá chcela aby som nejaký krúžok navštevoval). Páčilo sa nám letecké modelárstvo, lenže rozhodnutie prihlásiť sa na krúžok prišlo v čase, kedy už niektoré krúžky (letecké modelárstvo) mali naplnené kapacity a neprijímali ďalších členov, tak sme nakoniec skončili na Plastikovom modelárstve. Ja modelárčim dodnes, ale kamarát to po pár rokoch zabalil.

Môj prvý model bol: Jak–23 v mierke 1/72 od KP, prvá stavebnica všetkých začínajúcich modelárov na krúžku.

Najobľúbenejší model: Willys Jeep v mierke 1/35 od Revellu. Stavbu som si doslova vychutnával a nič som nespravil skôr dokiaľ som si to nebol pozrieť, odmerať a odfotiť na reálnom vozidle Willys Jeepu, ktorý u nás v Liptovskom Hrádku vlastnil pán Juráš.

Jeep Willys pána Juráša stále existuje, aktuálne je v opatere jeho syna. (zdroj: http://www.mod.gov.sk/

Model, ktorý sa mi robil najhoršie: Fennek  v mierke 1/72 od Revellu. Nejednalo sa o samotnú stavbu, pretože to je časť, ktorú mám na modeloch najradšej (aj tak si každý jeden model vyžaduje určité vynaložené úsilie na jeho zreálnenie), ale problémy nastali až pri povrchovej úprave (nie som dobrý patinátor). Nedarilo sa mi dopracovať k takému výsledku, aký by som si predstavoval.

Najvýznamnejšie modelárske ocenenie: v detských a juniorských časoch získanú cenu som si vážil omnoho viac, nakoľko sa hodnotilo bodovacím systémom, ktorý aj keď mal svoje chyby, bol podľa mňa najobjektívnejší. Získať cenu na nejakom prestížnom podujatí akým v tej dobe bol napr. Plastic Session alebo Majstrovstvá Slovenska bolo niečo neskutočné. Preto si takéto ocenenia vážim najviac.

Môj vzor v modelárskom svete: vzory nemám, ale fascinujú ma modelári, ktorí svoje modely vedia prepracovať do neuveriteľných detailov takmer zhodných so skutočnosťou. Medzi takéto osobnosti patrí nepochybne pán Ivan Palenčár.

Ivan Palenčár, modelár, ktorého Marián obdivuje najviac

Čo najkrajšie mi modelárstvo prinieslo: množstvo nezabudnuteľných zážitkov a nových priateľov!

Súvisiace články

návrat hore