eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hoštejn Model Cup 2024, Hoštejn (CZ)

11.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hoštejn Model Cup 2024, Hoštejn (CZ)

11.05.2024

Predstavujeme tím EASTMODELS - Štefan Pásztor

Pridaný 22.12.2016 | autor Rasťo Hasiček

Meno a priezvisko: Štefan Pásztor

Vek: 22 rokov

Zamestnanie: Študent; Technická univerzita v Košiciach, Strojnícka fakulta, Katedra strojárskych technológií a materiálov.

Bydlisko: Trvalý pobyt mám síce v Rimavskej Sobote, ale už štvrtý rok žijem v Košiciach.

Modelárčim už: V takejto aktívne podobe už približne 5 rokov. Samozrejme, ako každé dieťa som si modely vyskúšal aj v skoršom veku a už vtedy ma to veľmi začalo baviť.

Venujem sa modelom: Najradšej mám Ruskú bojovú techniku z WWII, ale v poslednom čase mi veľmi učarovala moderna z rôznych konfliktov. Na 90% je to mierka 1/35. Samozrejme, nevylučujem ani lietadlá.

K modelom som sa dostal: V skoršom veku som svoj prvý model dostal na nejaký sviatok. Aktívne som sa modelom začal venovať v momente, keď som od bývalej priateľky dostal na 17te narodeniny model. Odvtedy ma to drží - a poriadne. Po prvej súťaži, ktorú som absolvoval u nás v meste som sa pridal do klubu, ktorého som v súčasnosti predsedom.

Môj prvý model bol: Historicky prvým bol P-38 Lightning, ale netuším ako skončil, bolo to veľmi dávno. Model ktorý ma naplno vtiahol do modelárčiny bolo Avro Lancaster 1/72 od Revellu, ktoré som dostal na spomínané 17te narodeniny.

Najobľúbenejší model: Ťažko vybrať, ktorý je najobľúbenejší, ale najviac rovnakých kusov som postavil 3ks Líbyjských technikalov Toyota LandCruiser v rôznych úpravách. Najviac mi však k srdcu prirástol Caterpillar D7N.

Model, ktorý som mi robil najhoršie: Pravdepodobne to bude T-55 z Kosova. Všetko, čoho som sa tam dotkol sa pokazilo, najmä pri stavbe. Najväčším problémom bol zlý výber stavebnice a fakt, že mi stále nejaký doplnok na neho chýbal/nepasoval. Nakoniec sa však model podaril pomerne schopne.

Najvýznamnejšie modelárske ocenenie: Tým bude ocenenie Best Military Vehicle z Telfordu 2016 - Za už spomínaný Caterpillar D7N. Ešte viac by som si však cenil, keby som získal ocenenie v Mošoni. Rovnako však ako písalal Jano Moravčík, čím ďalej tým viac si cením v modelárstve dobrých priateľov a stretnutia s nimi.

Môj vzor v modelárstve: Je to ťažko definovateľné, ale veľmi sa mi páčia modely Romana Volchenkova, Adama Wildera a Radeka Pitucha a mnohých iných - zhrnul by som to tak, že konkrétny vzor asi nemám.

Čo najkrajšie mi modelárstvo prinieslo: Najkrajšie sú asi výlety po Slovensku a aj zahraničí s partiami super ľudí. Veľmi potešujúci pre mňa je fakt, že sa nám v klube darí vychovávať modelársku mládež, ktorým to ide výborne.  

Súvisiace články

návrat hore