eastmodels.sk
eastmodels.sk

Mosonshow 2024 (HU)

20.04.2024
#

Nasledujúca udalosť

Mosonshow 2024 (HU)

20.04.2024

Rozhovor s Andrásom Egresim

Pridaný 21.04.2017 | autor Laco Nagy, eastmodels

21. apríl 2017 ... eastmodels ... pred rokom sme premýšľali nad tým, že by sme spracovali rozhovor s Andrásom Egresim, hlavným organizátorom súťaže Moson Show. Bohužiaľ sa nám to nepodarilo. Dnes je však situácia iná a vďaka Lacovi Nagyovi, našej „mošoňskej spojke“ sme sa stali mediálnymi partnermi podujatia a András Lacovi poskytol odpovede na veľmi zaujímavé otázky. Môžete sa tak dozvedieť ako súťaž vznikala a čo by mal mať dobrý organizátor súťaže. Laco ďakujeme!

Si hlavnou osobnosťou súťaže Moson Show - prezraď nám kedy a za akých okolností vznikla myšlienka organizácie modelárskej súťaže?

Asi pred 25 rokmi, ako čerstvo prisťahovaný do Mosonmagyaróváru, som pri jednej prechádzke mestom objavil maličký modelársky obchodík. Keďže som sa v detských rokoch venoval stavbe modelov z vtedy dostupných stavebníc od československých Kovozávodov a nemeckých VEB Plasticart, prebleskli mi v mysli tieto spomienky a vstúpil som do tohto obchodíku. Predavač bol veľmi šikovný a zanietený modelár, dalo sa s ním dlho debatovať, začal som čoraz častejšie chodiť k nemu a počas toho som sa zoznámil s ďalšími modelármi. Nakoniec sa z nás vytvorila malá skupinka, ktorá sa stretávala v obchodíku. Ako ubiehal čas, rozhodli sme sa, že treba sa predviesť mestu, že existujeme, máme klub a robíme toto pekné hobby. Tak sme zorganizovali malú výstavku v predsálí mestskej knižnice. Pozvali sme tam modelárov z okolia - z Győru, z Kapuváru, z Csorny ... a takto vlastne sa rozšírila správa o nás aj medzi modelármi. Samozrejme aj my sme začali navštevovať iné akcie, na ktoré nás na oplátku pozývali. Vytvárali sa priateľstvá a známosti a prakticky takto sa to celé rozbehlo.

S akými očakávaniami ste išli do prvého ročníka súťaže.

Ako som už spomenul, tak prvotná úloha bola "zviditeľniť" sa medzi modelármi a zapojiť sa do modelárskeho diania v Maďarsku. Keďže naše mesto leží v blízkosti hraníc, tak táto snaha sa rozširovala aj na Slovensko a Rakúsko.

Bola súťaž od svojho začiatku v priestoroch, kde sa koná dnes?

Prvé tri, či štyri ročníky boli usporiadané v spomenutom predsálí knižnice, ktorá mala veľkosť asi tak 20x10 metrov. Neskôr sme sa presunuli do kultúrneho domu, kde sme mali k dispozícii väčšie priestory a mohli sme akciu obohatiť aj o burzu modelárskeho materiálu. Ako však plynuli roky, prichádzalo stále viac a viac súťažiacich a vystavovateľov a pomaly nám prestali stačiť aj tieto priestory. Nasledovala univerzita, kam sme sa presunuli v roku 2004, a ktorá sa väčšine modelárov zapísala do pamäti najviac. A teraz v roku 2017 je ďalšia zmena - Mestská športová hala - UFM Aréna a Gymnázium Lajosa Kossutha.

Koľkí ľudia tvoria organizačný tím súťaže?

Organizačný tím sa prakticky delí na dve, či tri časti. Je jedno také, dá sa povedať "mosonmagyaróvárske jadro", čo je asi takých 10 osôb. Potom je ďalšia, početnejšia skupina zo všetkých kútov Maďarska - časť maďarských klubov nás podporuje. Pomáhajú nám s reklamou, či fyzicky - tzn. pomáhajú s prípravou priestorov, dohliadajú na modely počas akcie a pod. V tejto "širšej" skupine sú zahrnutí aj ľudia, ako napr. Pista Vadász a Károly Magó, ktorí zabezpečujú dodržiavanie súťažných pravidiel a hladký priebeh akcie po tejto línii. Potom sú tam v neposlednej rade aj tí, ktorí zabezpečujú kontakt so zahraničím. Snažíme sa zahraničných modelárov oslovovať v ich rodnom jazyku, na čom si veľmi zakladáme. Dúfame, že to aj oceňujú. Poslednom období sa k týmto skupinám pripojilo aj mesto, ktoré prevzalo nad akciou záštitu a pomáha nám cez neziskovú organizáciu, ktorá sa zaoberá organizovaním mestských podujatí na profesionálnej úrovni.

Za 20 rokov sa stala súťaž jednoznačne najprestížnejším podujatím v Európe. Prezradíš recept organizátorom iných súťaží ako na to?

(Smiech) Tak toto nemôžem, každý má to svoje strážené know-how ... ale predsa len niekoľko rád a postrehov prezradím. Ten, kto to organizuje, musí mať rád toto hobby. V istom zmysle musí byť až fanatikom. Čo je istom zmysle pre nás dôležité, je dodržiavať istú úroveň, či už u ocenení, tak pri organizačných záležitostiach a pod. Dôležité je mať veľa priateľov a známych v tomto hobby, uctiť si ich návštevou ich podujatí a potom na základe akejsi reciprocity sa dá očakávať to isté aj od nich. Dôležitá je aj zapálenosť a zanietenosť. Veľký dôraz je aj na tom, že najlepšiu reklamu nám robia tí, ktorá prídu a spokojní odídu, aby potom šírili dobré meno akcie ďalej.

Bolo niekedy za tých 20 rokov obdobie, kedy si si povedal, že súťaž už organizovať nebudeš?

Po každom ročníku je obdobie, kedy je človek nabudený, optimistický, ale potom občas príde obdobie, keď zacíti tú únavu a v istom zmysle sa niekedy vynorí aj otázka - urobíme to znova...? Našťastie sa v našom kolektíve vždy nájde človek, ktorý mňa/nás vtedy nakopne a pomôže "prežiť" toto obdobie.

Aké vlastnosti by mal mať dobrý organizátor súťaže?

Myslím, že túto otázku som už v niektorej z predchádzajúcich odpovedí zodpovedal - musí byť zanietený, zapálený a nebáť sa prípadných prekážok. Dôležité je mať okolo seba aj správnu partiu, ktorá vás podrží.

Tak veľké podujatie sa nedá zrealizovať bez pomoci mesta a sponzorov. Sú ľudia ochotní pomôcť?

Žiaľ čím ďalej, tým je to ťažšie. V súčasnosti je už toľko rôznych zbierok na dobročinné účely a podobne, že sa stáva, že nás musia odmietnuť. Myslím si, že napriek tomu naše malé mesto je plné ľudí, ktorí sú ochotní pomôcť. Našťastie je nám naklonené aj vedenie mesta, ktoré, ako som už spomínal prevzalo akciu za "svoju", čo je nemalá pomoc.

Kde beriete motiváciu aj po toľkých rokoch na organizovanie súťaže?

Motiváciou je spokojnosť návštevníkov, súťažiacich pri odchode a prevážne kladné ohlasy v modelárskych spoločenstvách. Dôležité je pritom sledovať aj negatívne ohlasy, lebo na základne nich si môžeme vytvoriť isté ponaučenie do budúcnosti a vieme, v čom sa musíme snažiť o zlepšenie.

Ako už vieme tento rok sa koná Moson Show na novom mieste, čo to znamená pre návštevníkov a čo si od toho sľubujú organizátori?

Na základe nárastu počtu návštevníkov, súťažiacich a súťažných, či vystavovaných prác sme pristúpili k zmene miesta konania. Naskytla sa príležitosť konať akciu v novej mestskej športovej hale UFM Aréna, tak sme ju s radosťou využili. Budeme sa snažiť návštevníkom poskytnúť to isté, čo bolo v priestoroch univerzity a možno aj niečo naviac. Myslím tým reprezentatívne priestory, bohatú burzu, sprievodné programy pre rodinných príslušníkov a podobne. Vieme, že mnohí "smútia" za priestormi univerzity - úprimne, aj mne prirástla univerzita k srdcu, ale vývoj ide ďalej a my s ním musíme držať krok. 

zdroj obrázov: www.facebook.com

Ďakujeme za rozhovor a želáme nech tento víkend všetko dobre dopadne.

Súvisiace články

Radek Bartošák - rozhovor

Pridané 22.01.2017

David Mrázek - rozhovor

Pridané 29.11.2016

Michal Dostál - rozhovor

Pridané 21.11.2016

Martin Šiška - rozhovor

Pridané 28.06.2016

Matej Paluda - interview

Pridané 25.12.2015

Braňo Herain - rozhovor

Pridané 04.11.2015

Michal Dostál - interview

Pridané 21.10.2015

Martin Korbelík - interview

Pridané 08.10.2015

návrat hore