eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024

Exkluzívny rozhovor s Michaelom Rinaldim!

Pridaný 07.06.2017 | autor Jakub Kopček, Štefan Pásztor

7. jún 2017 ... Štefan Pásztor ... od súťaže Moson model show 2017 ubehol nejaký ten týždeň a my sa v nasledujúcom rozhovore vrátime k najväčšej modelárskej hviezde tohto podujatia – Michaelovi Rinaldimu. S Michaelom sme sa ako EASTMODELS v Mosoni stretli prvýkrát. Boli sme milo prekvapení z jeho priateľského prístupu, jeho ochoty venovať nám čas a obrovskej charizmy, ktorou tento špičkový modelár disponuje. Aj napriek tomu, že sa nám nepodarilo osobne ho pre náš portál vyspovedať priamo v Maďarsku, dohodli sme sa s ním na online rozhovore. Musím povedať, že jeho odpovede ma iba utvrdili v tom, že aj keď je Michael obrovská modelárska celebrita, vo vnútri je to skromný človek s obrovskou pokorou k ľuďom a k nášmu hobby. Odporúčam dočítať rozhovor až do konca. 

Michael so šéfredaktorom Jánom Moravčíkom

How did you like the competition in Hungary?

Moson is a top international show and the models on display did not disappoint. I would say the average level of quality was extremely high and this stands out amongst hobby shows. Some inspiring work was on display!

Ako sa ti páčila súťaž v Maďarsku?

Moson je top medzinárodná show a modely na stoloch nesklamali. Povedal by som, že priemerná úroveň kvality bola extrémne vysoká a týmto vyčnieva medzi hobby výstavami. Na stoloch bolo veľa inšpiratívnych prác! 

How do you rate the quality of models and modellers at the Moson Model Show competition?

In the past few years, Moson has risen to be a top show and this attracts the best modelers. Overall, the skill level is very high and one must bring their best efforts to compete. Winning a medal here means a lot because the competition is so high.

Ako by si ohodnotil kvalitu modelov a modelárov na MMS?

Za minulých pár rokov, Moson narástla na top show a to priťahuje tých najlepších modelárov. Celkovo, úroveň je veľmi vysoká a človek si musí so sebou priniesť to naj aby mohol súťažiť. Vyhrať medailu tu znamená veľa, pretože súťaž je veľmi kvalitná. 

Did something surprise you during the days you spent in Hungary?

I was impressed by the hospitality and generous spirit ... the social aspect is the best part and the times spent after the show were with fantastic modelers and I got to enjoy the various cultures of the groups of modelers from all over Europe and Asia. The closing award show was a surprise with its unique formality and the local band playing traditional Hungarian music.

Prekvapilo ťa niečo počas dní, ktoré si strávil v Maďarsku?

Bol som ohromený pohostinnosťou a veľkorysým duchom ... spoločenský aspekt je najlepšou časťou. Chvíle po súťaži som strávil s fantastickými modelármi a užil som si rôzne kultúry skupín modelárov z celej Európy a Ázie. Záverečné odovzdávanie cien bolo prekvapujúce svojou jedinečnou formalitou a miestnou skupinou hrajúcou tradičné maďarské piesne.

zľava: Marek Zindulka, Radek Pituch, Štefan Pásztor a Michael 

Of course we could not overlook the fact that you were the biggest star in Hungary and every modeller wanted to have a photo or a selfie with you, was it nice?

For me, to see meet the modelers and see their faces be excited by my presence was a nice thing. It was a warm and happy welcome for my first visit to Moson. Plus, with the rise of Facebook and the overall connection the internet provides with forums like Missing Lynx, I was able to put a face and handshake to a great many names of guys Ive known online for years, this was very special for me!

Samozrejme sme neprehliadli fakt, že si bol najväčšou hviezdou v Maďarsku a každý modelár s tebou chcel mať fotku alebo selfie ... bolo to príjemné?

Stretnúť modelárov naživo a vidieť ich tváre, ktoré boli rozčarované mojou prítomnosťou  bolo pre mňa veľmi príjemné. Bolo to veľmi príjemné a šťastné privítanie na mojej prvej návšteve v Mosoni. Navyše, s rozmachom Facebooku a celkovým pripojením k internetu spolu s fórami ako Missing Lynx som si mohol spojiť tváre s menami mnohých modelárov, ktorých som roky poznal online. Toto bolo pre mňa veľmi výnimočné! 

Michael s Jakubom Kopčekom počas dohadovania spoločného interview

How did you manage to travel from the US to Europe? It was probably very tiring.

The worst part is that I live on the other side of the planet, almost the most western located city in the US being from Portland, Oregon. It took me 24hrs of travel time to reach the Thermal hotel, and I was happy I arrived a whole day early to recover from the jet lag. Traveling east is a lot harder on the body than flying west, and I was reminded that I am not as young as I once was, lol!

Ako si si zorganizoval cestu zo štátov do Európy? Pravdepodobne to bolo veľmi únavné.

Najhoršie na tom je, že bývam na opačnej strane planéty, takmer v najzápadnejšie situovanom meste v štátoch. Trvalo mi 24 hodín, kým som sa dostal do hotela Thermal a bol som veľmi rád, že som prišiel deň vopred, aby som sa mohol zotaviť z pásmovej choroby. Cestovanie smerom na východ je omnoho náročnejšie pre telo ako cestovanie opačným smerom. Uvedomil som si, že už nie som najmladší, lol! 

How and when did you get to the models?

I started with a career in automotive design and this led me to other opportunities in graphic design, combined with a natural love of photography, plus the appearance of the internet, (we forget it is not that old actually)...I started to make models as a hobby and then began to share them online. My formal art and design education helped me to express my painting and weathering to a good level and after a short time, I was asked to write for the various scale model magazines. From there, the rest is history and now I make models as a full time career.

Ako a kedy si sa dostal k modelom?

Začal som s kariérou v automobilovom dizajne a to ma viedlo k ďalším možnostiam grafického dizajnu kombinovaného s prirodzenou láskou k fotografovaniu, plus počiatok internetu (zabúdame, že nie je až taký starý)... Začal som robil modely ako hobby a neskôr som ich začal zdieľať online. Moje umelecké a dizajnérske vzdelanie mi pomohlo dotiahnuť maľovanie a patinovanie na dobrú úroveň a po krátkej chvíli ma oslovili rôzne časopisy aby som pre nich začal písať. Od tohto momentu je všetko históriou a v súčasnosti robím modely ako kariéru na plný úväzok. 

Do you still remember your first model? Try to tell us more about it.

I don t remember my first models as a kid, I never finished one! Lol, I was always distracted by something else very fast. I had fond memories of the old 1/48 monogram F-105 Wild Weasel and the Tamiya 1/35 Merkava I...but my first model as an adult was the now infamous 1/35 E-100 Ausf B hypothetical model I created that ultimately turned into a popular kit made in 1/35 and 1/72 by various companies. I decided to jump into armor models with a fantasy what-if project so I could learn to be better at painting and weathering before I decided to build more historically correct subjects.

Pamätáš si ešte tvoj prvý model? Povedz nám o tom niečo viac.

Svoje prvé modely si ako dieťa nepamätám, žiadny som nedokončil! Lol, stále som bol veľmi rýchlo rozptýlený niečím iným. Spomínam si na starý Monogram F-105 Wild Weasel v 1/48 a Merkavu 1/35 od Tamiye ... ale môj prvý model v dospelosti bola neznáma 1/35 E-100 Ausf B (hypotetický model), ktorá sa nakoniec  stala populárnou stavebnicou v mierke 1/35 a 1/72 viacerých výrobcov. Rozhodol som sa začať  modelmi bojovej techniky s what-if projektmi, kde som sa mohol naučiť lepšie maľovať a patinovať pred tým, než som sa rozhodol stavať historicky správne projekty. 

Who inspired you the most in your modelling life?

For me, the true inspiration and driving force was Missing Lynx website. All of the top armor modelers we know today, or read about, or buy products from, started there. From there is was the yearly displays of EuroMilitaire show that is now sadly ended. Missing Lynx was the home of what we know as the modern generation of armor modelers, and then it was expanded by going to Euro and competing with the best around the world. Nothing influenced my work more than being able to compete at that level.

I always am thankful for what ML has done for the armor modeling community, and it gave me my start as a known modeler, along with a lot of other amazing friends. And like many in the States, I also had the early Shep Paine and Verlinden books, which is when the seed was planted many years ago!

Kto ťa najviac inšpiroval v tvojom modelárskom živote?

Pre mňa bola ozajstnou inšpiráciou a hnacou silou stránka Missing Lynx. Všetci z najlepších bojovkárov, ktorých dnes poznáme, alebo o nich čítame, alebo si kupujeme ich produkty, začínali práve tu. Táto stránka bola domovom tzv. modernej generácie bojovkárov (vrátane modelov z EuroMilitaire, ktorá bohužiaľ skončila). Nič neovplyvnilo moju práce viac, ako možnosť súťažiť na tejto úrovni modelov.

Som stále vďačný za to, čo Missing Lynx urobila pre komunitu bojovkárov, a umožnila mi môj štart ako známeho modelára, zároveň s množstvom úžasných priateľov. A rovnako ako veľa iných modelárov v štátoch, tak isto som mal skoré Shep Paine a Verlinden knihy – myšlienka modelárstva bola u mňa zasadená pred mnohými rokmi práve týmito knihami. 

Michaelove modely spolu s oceneniami zo súťaže EuroMilitaire

Is there a difference between models and modellers in the US and Europe?

Yes, and to be honest the gap is quite large. I know my fellow Americans might disagree, but I have to many of the top shows, and the European circuit is a different level altogether. I feel the strong heritage and history of combat in Europe, the social acceptance of what historical modeling is about, and the lack of a lot of other distractions (like pro sports, and entertainment, television, movies and video games) is a factor, as well.

However, the single biggest difference between the US and the rest of the world is the US is truly more focused on judging the construction and build as a large part of the scoring a contest. Whereas, the European shows in particular focus on the overall work as a whole, and give much more heavy judging weight to how the model is painted and weathered, and presented in a setting. Each world region has it s strengths and weaknesses, and everyone likes what they like, so I understand the reasons. However, because I am more focused as a painter, I prefer how Europe shows handles the general sense of a piece and the final results.

Je rozdiel medzi modelmi a modelármi v Štátoch a v Európe?

Áno, a aby som bol úprimný, medzera je dosť veľká. Viem, že moji známi z Ameriky nebudú súhlasiť, ale bol som na veľa top súťažiach a tie v Európe sú na úplne inej úrovni. Cítim silný odkaz a históriu bojov v Európe, sociálne pochopenie toho, o čom vlastne modelárstvo je a chýbajúce rozptyľujúce faktory (ako šport, zábava, televízia, filmy a video hry).

Aj keď, najväčším rozdielom medzi Amerikou a zvyškom sveta je ten, že Američania sú omnoho viac sústredení na hodnotenie konštrukcie a stavby. Kde však na Európskych súťažiach sa viac zameriava na prácu ako celok a kladie sa dôraz na to, ako je model namaľovaný a napatinovaný a prezentovaný v prostredí. Každá časť sveta má svoje pre aj proti a každému sa páči to, čo sa mu páči, takže to úplne chápem. Keďže sa viac sústreďujem na maľovanie, preferujem spôsob, akým sú finálne výsledky posudzované v Európe.

You are the author of great books with models, what are you planning for the future?

Rinaldi Studio Press is created to provide the best modeling books I can possibly make, with the simple and express intent to teach, share and inspire other modelers. Because I do not support a brand of chemicals, this freedom allows me to provide all the secrets of control and precision needed to become a top level modeler. From TANKART, I have launched the smaller and more efficient SM Series that will allow me as an author to expand my processes to other areas of the hobby and over time RSP will produce books for the other segments and categories inside this great hobby. I am still just getting started, but as a one-man company it takes a lot of time to create the products to my high standards. 

Si autorom perfektných kníh s modelmi, aké sú tvoje plány do budúcnosti?

Vydavateľstvo Rinaldi Studio bolo vytvorené, aby vydávalo tie najlepšie modelárske knihy, aké som schopný vytvoriť s jednoduchým a jasným zameraním na učenie, zdieľanie a inšpirovanie ostatných modelárov. Pretože nepodporujem žiadnu značku chemikálií, táto voľnosť mi dovoľuje ukázať všetky tajomstvá kontroly a precíznosti potrebnej na to, aby ste sa stali top modelármi. Po knihách TANKART som sa pustil do menšej, viac efektívnej SM série, ktorá mi ako autorovi dovolí rozšíriť moje pôsobenie aj v iných zónach tohto hobby. Vydavateľstvo bude produkovať knihy aj pre iné segmenty a kategórie nášho skvelého hobby. Stále ešte len začínam a ako „jedno-člennej“ firme mi to dáva dosť časovo zabrať, aby som tvoril produkty na vysokom štandarde. 

You used also the colors of the Slovak manufacturer Mr. Paint (René Molnár) in your projects, how was the work with them?

Rene is a gentleman and his new line of paints are great to work with, he helped me select a few armor colors to use on some planned projects a while ago. I used them on a couple of models in my latest book TANKART 4, the Grille Ausf. M and the Nashorn and they performed as advertised. Because they are pre-thinned lacquers this requires more health and safety equipment to use properly, and when ready, they sprayed great and the finish was of the paint was excellent.

V svojich projektoch si použil aj farby slovenského výrobcu Mr. Paint (René Molnár), ako sa s nimi pracovalo?

René je gentleman a s jeho novými farbami sa pracuje dobre, pomohol mi vybrať niekoľko farieb na bojovku, ktoré som nedávno plánoval použiť v projektoch. Použil som ich na niekoľkých modeloch v mojej poslednej knihe TANKART 4 na modeloch Grille Ausf. M a Nashorn. Farby sa správali tak, ako sa o nich hovorí.  Pretože sú to už nariedené laquerové farby, vyžaduje si to viac ochranných pomôcok na používanie, ale ako náhle s nimi začnete pracovať, striekajú sa výborne a povrch bol excelentný. 

We heard that you got invitation to compete in the Czech Republic, can you tell us,  where and when can the  modellers from the Czech Republic see you?

I was invited to attend a Czech show in Sept of 2017 and I will contact the organizers to see about making the proper arrangements. If we can get the details worked out for this year, I will attend. So stay tuned, and hopefully we will have some good news in this regards!

Počuli sme, že bol pozvaný na súťaž v Českej republike, môžeš nám povedať, kde ťa budú môcť Českí modelári vidieť?

Pozvali ma, aby som sa zúčastnil Českej súťaže v septembri 2017 a budem kontaktovať organizátorov, aby sme sa dôkladne dohodli. Ak sa nám podarí doladiť detaily pre tento rok, určite sa zúčastním. Sledujte stránky a dúfajme, že budeme mať dobré správy v tejto súvislosti.

Thank you very much for the interview

Thank you for the time to write me and allow me to respond.  It is people and organizations like yours that help this hobby grow and reach new modelers, I was happy to meet you and a pleasure to do this interview. 

Ďakujeme za rozhovor

Ďakujem za čas, ktorý ste mi venovali aby som mohol odpovedať. Práve ľudia a organizácie ako tá vaša pomáhajú nášmu hobby rásť a získavať nových modelárov. Rád som vás stretol a bolo mi cťou urobiť tento rozhovor. 

Súvisiace články

Rozhovor s Andrásom Egresim

Pridané 21.04.2017

Radek Bartošák - rozhovor

Pridané 22.01.2017

David Mrázek - rozhovor

Pridané 29.11.2016

Michal Dostál - rozhovor

Pridané 21.11.2016

Martin Šiška - rozhovor

Pridané 28.06.2016

Matej Paluda - interview

Pridané 25.12.2015

Braňo Herain - rozhovor

Pridané 04.11.2015

Michal Dostál - interview

Pridané 21.10.2015

Martin Korbelík - interview

Pridané 08.10.2015

návrat hore