eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024

Predstavujeme talenty - Tomáš Ňachaj

Pridaný 23.09.2016 | autor Daniel Hajtinger

Pred dvoma týždňami som sa zúčastnil súťaže Prešov model show spolu aj s kolegom a kamarátom Tomášom Ňachajom. Ten vo svojej kategórii papierových modelov, konkrétne nákladných a kolesových vozidiel, patril k najvýraznejším účastníkom. Zo súťaže si odniesol hneď tri ceny. My vám s ním dnes prinášame rozhovor.

Ahoj Tomáš, ty vo svete papierákov nie si neznáme meno, ale na súťažiach ťa veľmi nevidieť. Povedz niečo na začiatok o sebe a predstav sa.

Čaute, volám sa Tomáš Ňachaj a bývam v Prešove. Mám 21 rokov momentálne študujem na Fakulte výrobných technológií v Prešove. Papierovému modelárstvu som sa začal venovať už v detstve. Som neznáme meno, lebo toho času chodiť na výstavy veľa nie je.  Ale o to viac ma teší, keď sa na nejakú dostanem.

Čo alebo kto ťa priviedol k modelárstvu a ako si sa našiel práve v papierových modeloch?

K modelárstvu som sa dostal ako malý chlapec keď som u suseda zazrel modely Tatier ABC z 80-tých rokov. Následne som objavil časopis ABC a spolu s mojím dedom sme niečo začali strihať. Postupom času som si na model trúfol aj sám. Papierové modely boli jednoducho najdostupnejšie a najlacnejšie. Na vyšší level som postúpil keď som objavil modelársku predajňu v Prešove. Ako malý chlapec som obdivoval nákladiaky Tatra a V3S. Pri každej príležitosti som sa v nich vozil. V obchode som zbadal vystrihovačku skriňovej V3S a Tatry 141, vyprosil som si ich na Vianoce. Takto nejako som sa dostal k modelárstvu, bolo to skôr kvôli tatrovkám. Neskôr som spoznal jedného chlapíka, ktorý spomenul papierové fórum Papermodelers. Od registrácie na fóre sa začali moje modelárske časy v pravom slova zmysle. Momentálne na modelárstvo veľa času už nemám, ale snažím sa lepiť kvalitné modely Prevláda teda kvalita nad kvantitou.

Aká je tvoja motivácia pri skladaní modelov?

Motivácia pri skladaní je model dokončiť čo najlepšie a položiť ho na poličku vedľa ďalších tatier. Snažím sa na modeloch robiť aj úpravy a viac plastických prvkov. Každý model je pre mňa nová výzva.

Lepíš štýlom, jeden model začneš, ten dokončíš a až tak si kúpiš ďalší alebo si kúpiš hocikedy to čo sa ti páči?

Snažím sa mať rozostavaný jeden model. Niekedy keď chýba chuť lepiť alebo sa to ťahá pridlho, tak si zlepím niečo z ABC alebo freemodel z webu. Takáto jednoduchá a rýchla stavba ma zvykne nakopnúť do lepenia hlavného projektu. V minulosti som mal rozostavané aj 3 modely, no zistil som, že sa nedá naplno venovať všetkým modelom. Mám na mysli riešenie prípadných nepresností a mať v hlave naraz napr. 3 podvozky a predlohy, nie je to ono.  Momentálne mám na stole Tatru 815-E2 8x8 S1. Modely si kupujem väčšinou po dokončení aktuálneho modelu. Aktuálne mám s skrinke tri nové vystrihovačky.

Ja lepím hlavne značku Tatra. Modely si vyberám podľa predlohy. Tatry, ktoré ma zaujali už v detstve. Príkladom je oranžová Tatra 148 S1, s ktorou som sa hrával ako chlapec na pieskovisku. Ja som sériovú vystrihovačku upravil do verzie Arktik, ktorý brázdil a možno stále jazdí na ďalekej Sibíri.

Keď som pozeral na tvoju poličku, je tam pekne vidieť ako si sa postupom času zlepšoval. Čo by si odkázal mladším modelárom, ako byť trpezlivý a dosiahnuť dobrý výsledok?

Ja som spravil jednu chybu, bol som netrpezlivý. Začal som hneď s modelmi, ktoré majú veľký rozsah a náročnosť. Preto je veľa mojich modelov v mizernej kvalite. Na jednom sú zlé kolesá, na druhom zase zasklenie kabíny. Trvalo mi kým som bol schopný všetky prvky spraviť v obstojnej kvalite. Učil som sa na vlastných chybách. Mladším modelárom by som odkázal začínať na jednoduchých modeloch a cvične sa učiť techniky. Základom je aj sledovať modelárske fóra a weby ako je tento, na ktorom sa dá veľa naučiť. U papierových modeloch je to samozrejme iné ako u plastikových.

Nerozmýšľal si niekedy nad tým, že by si konvertoval na plastikové modely?

Priznám sa, že aj áno. Pred niekoľkými rokmi som si kúpil Zila a Urala od ICM. Nejako som to polepil a nafarbil štetcom. Modely už nemám lebo mi ich rozobral malý bratranec. Plastikové modely obdivujem rovnako ako papierové. No mne osobne sa lepšie pracuje s papierom. Fascinuje ma na tom prechod z 2D rozmeru na 3D.

Vyštudoval si tu v Prešove Strojnícku priemyslovku a venuješ sa stavbe Tatroviek a nákladiakov vo všeobecnosti. Pomáhajú ti poznatky zo školy?

Pomohlo mi to skôr v opačnom smere. Konštrukcie detailných modelov mi pomohli v škole. Vyrastal som v rodinnom dome, takže som bol technicky zdatný aj pred tým. Na základnej škole mi nerobilo problém opraviť pioniera alebo bicykel. Od malička sa zaujímam o autá a pohybujem sa v tom prostredí.

Viem, že okrem modelárstva sa aktívne venuješ športu. Porozprávaj nám niečo o tom a a môžeš spomenúť aj svoje ďalšie koníčky.

Áno aktívne športujem. Venujem sa džudu. Ako doplnkový šport robím aj horskú cyklistiku. V rámci džudistickej prípravy chodím do posilňovne a behať, keďže to je komplexný šport.  V lete veľa času na modelárstvo nebolo, bol som na bežeckých a cyklistických pretekoch a vrcholila letná džudistická príprava. 

Chystáš sa teraz v jeseni niekde na súťaž?

Najbližšia výstava, na ktorú sa chystám je Bardejov. Dúfam, že mi do toho nič iné nepríde.

Súvisiace články

návrat hore